Ειδήσεις από την Κρήτη

Ειδήσεις από την Κρήτη, Δευτέρα 24/08/15


Χανιά: Τον πυροβόλησε εξ' επαφής μπροστά σε δεκάδες ανθρώπους

Σκηνές από αστυνομική ταινία εκτυλίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο κέντρο των Χανίων, όπου σημειώθηκε δολοφονική επίθεση σε βάρος ενός 23χρονου Χανιώτη. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Νέα Τηλεόραση Κρήτης, το θύμα καθόταν σε καφετέρια της οδού Καλλεργών, όταν δέχτηκε πέντε σφαίρες, σχεδόν εξ' επαφής από άλλο νεαρό, που έσπευσε στη συνέχεια να εξαφανιστεί και ενώ η περιοχή ήταν γεμάτη από θαμώνες καταστημάτων. Ο 23χρονος μεταφέρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου εισήχθη άμεσα στο χειρουργείο, με τους γιατρούς να δίνουν μάχη να τον κρατήσουν στη ζωή. Στο σημείο της επίθεσης έφτασαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, προκειμένου να εντοπίσουν το δράστη, τα στοιχεία του οποίου είναι γνωστά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 23χρονος καθόταν σε μια γωνία του καταστήματος και ο δράστης φέρεται να μπήκε στο κατάστημα, τον εντόπισε, τον πλησίασε και τον πυροβόλησε εξ' επαφής για να διαφύγει στη συνέχεια. Τα αίτια του εγκλήματος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. - Με πληροφορίες από Νέα Τηλεόραση Κρήτης

Χανιά: Τραγωδία στην Αγία Ρουμέλη - Ορειβάτης έπεσε σε γκρεμό

Με αναρρίχηση άντρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να πλησιάσουν στο σημείο του γκρεμού της Αγίας Ρουμέλης του Δήμου Σφακίων, όπου από το απόγευμα της Κυριακής ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση η οποία δυστυχώς κατέληξε σε τραγωδία. Στο τέλος της παραλίας προς τα δυτικά, εντοπίστηκε ένας άνθρωπος να έχει πέσει σε γκρεμό πάνω από την παραλία. Πρόκειται για Έλληνα ορειβάτη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ περπατούσε στο μονοπάτι Ε4, έχασε τον προσανατολισμό του και βρέθηκε στο απόκρημνο αυτό σημείο, όπου πιθανόν γλίστρησε με αποτέλεσμα να πέσει στον γκρεμό και το σώμα του να πιαστεί σε ένα δέντρο. Όταν εντοπίστηκε το σώμα του, ένας άλλος ορειβάτης ανέβηκε από πάνω και του πέταξε ένα σχοινί το οποίο είχε δέσει σε ένα δέντρο. Παράλληλα ειδοποιήθηκαν και οι ομάδες διάσωσης, ενώ άμεσα βρέθηκαν εκεί πυροσβέστες που εκτελούσαν υπηρεσία στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς. Στο σημείο - με το φουσκωτό σκάφος του Δήμου Σφακίων - έσπευσαν ομάδες διάσωσης αρχικά από τον 1ο Πυροσβεστικό σταθμό Χανίων και το κλιμάκιο Καμπανού, ενώ είχε κληθεί και η ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο, αλλά δεν χρειάστηκε καθώς οι πυροσβέστες από τα Χανιά, ολοκλήρωσαν την επιχείρηση. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, άντρας του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Χανίων, με αναρρίχηση κατάφερε να φτάσει στο σημείο όπου ήταν ο άνθρωπος και με την συνδρομή και των άλλων διασωστών, τον κατέβασαν στην παραλία, όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε πως ήταν νεκρός. – Πηγή: flashnews.gr

ΕΡΑ Χανίων – Αντ. Φώσκολος: Οι κυβερνήσεις απρόθυμες να αξιοποιήσουν τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κρήτης

Όλοι οι υπουργοί Ανάπτυξης από το 1990 μέχρι και σήμερα, λειτουργούν υπέρ των ρωσικών ενεργειακών συμφερόντων στην Ευρώπη, δήλωσε στην ΕΡΑ Χανίων και στην εκπομπή Καρφιά και Σχόλια, ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος. Η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Κρήτη, θα ήταν ο καταλύτης που θα επέτρεπε την ανάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, δήλωσε ο κ Φώσκολος, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι Νορβηγοί έχουν εντοπίσει και άλλη πηγή κοιτασμάτων νότια της Κρήτης.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Λασίθι - Υψηλός στην υπόλοιπη Κρήτη

Για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στη νησιωτική Ελλάδα τη Δευτέρα προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, με βάση τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει, στην κατηγορία κινδύνου 4 εντάσσονται Χίος, Σάμος, Ικαρία, Δωδεκάνησα και Λασίθι. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης ή η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. - Πηγή: civilprotection.gr




Ρέθυμνο - Επιβεβλημένη η προσφυγή στις κάλπες σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό

Επιβεβλημένη και αναγκαστική χαρακτήρισε ο αν. υπουργός Υγείας και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός την επιλογή του Πρωθυπουργού για την προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας ότι είναι ώρα να αποσαφηνιστεί το πολιτικό τοπίο και να επαναδιατυπωθούν οι πολιτικές ιδιαιτερότητες. Σε δήλωσή του στην Κρητική Επιθεώρηση ανέφερε: «Η προσφυγή στις κάλπες ήταν μια επιβεβλημένη αλλά και αναγκαστική πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού. Επιβεβλημένη λόγω της νέας πραγματικότητας που διαμόρφωσε η υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές και αναγκαστική λόγω της απώλειας κρίσιμης κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αποσταθεροποιήσει τη κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα της 6μηνης σκληρής διαπραγμάτευσης και της πρωτοφανούς πολιτικής σύγκρουσης που διεξήχθη στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης δεν ήταν το επιθυμητό για μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε με πρόταγμα την ακύρωση του Μνημονίου. Η δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που τη συνοδεύουν ήταν η μόνη αποδεκτή λύση με βάση τους αρνητικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη και την απουσία εναλλακτικής διεξόδου. Θεωρούμε όμως ότι έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να τη θέσουμε υπό την κρίση της κοινωνίας, ακριβώς γιατί υπερβαίνει με επώδυνο τρόπο το πρόγραμμα και τις διακηρύξεις μας. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να τοποθετηθούν οι πολίτες υπεύθυνα και καθαρά απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης, απέναντι στον Πρωθυπουργό αλλά και απέναντι στις παντός είδους αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Τώρα είναι η ώρα να αποσαφηνιστεί το πολιτικό τοπίο και να επαναδιατυπωθούν οι πολιτικές προτεραιότητες και προτάσεις στη νέα συγκυρία».




Ρέθυμνο - Γιάννης Κεφαλογιάννης: Η ΝΔ προτάσσει την προφανή λύση της εθνικής συνεννόησης

«Ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι λειτούργησε, εκ νέου, με βάση το μικροκομματικό του συμφέρον» τόνισε σε δήλωσή του μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο Βουλευτής Ρεθύμνου Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε πως «απέναντι στη συνεχή αστάθεια και την αναταραχή η Νέα Δημοκρατία προτάσσει τούτες τις ώρες την προφανή λύση της εθνικής συνεννόησης για την ομαλοποίηση της πολιτικής και οικονομικής ζωής».

ΕΡΑ Χανίων – Αντ. Μπαλωμενάκης: «Δεν κυβερνάς με 118 βουλευτές»

Δεν μπορείς να κυβερνήσεις με 118 βουλευτές, τόνισε στην ΕΡΑ Χανίων και στην εκπομπή "Καρφιά και Σχόλια", ο υπ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρος Αντώνης Μπαλωμενάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε καμιά άλλη επιλογή παρά την προσφυγή στις κάλπες, σχολίασε ο κ. Μπαλωμενάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι μέσα από ένα νέο σκληρό μνημόνιο, η χώρα διαθέτει καλύτερους οιωνούς, αφού αποφεύχθηκε η χρεοκοπία της χώρας. Προτεραιότητά μας σήμερα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, κατέληξε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Χανιά: Ανησυχία του εμπορικού κόσμου

Έντονη ανησυχία εκφράζει ο εμπορικός κόσμος των Χανίων για το μέλλον των επιχειρήσεων στο επόμενο διάστημα. Αυτό προέκυψε από το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου με καλεσμένο τον πρόεδρο της Ε.Σ.Ε.Ε. Βασίλη Κορκίδη και θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στο εμπόριο, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Στη συνάντηση συμμετείχε και το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Ε. Γιάννης Μαργαρώνης.

Χανιά – Φαράγγι Ίμπρου: Επιχείρηση διάσωσης 28χρονης Γαλλίδας

Περιπετειώδης αποδείχθηκε η πεζοπορία μιας 28χρονης Γαλλίδας στο φαράγγι της Ίμπρου στα Σφακιά. Η νεαρή γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι και ήταν αδύνατον να συνεχίσει την πεζοπορία. Άμεσα ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι πυροσβέστες της πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες, ενώ στην συνέχεια την μετέφεραν στον κεντρικό δρόμο. Αν και είχε ενημερωθεί και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, τελικά η Γαλλίδα, αρνήθηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο και προτίμησε να επιστρέψει στο Ρέθυμνο.

Χανιά: Συνάντηση Γ. Σταθάκη για τις άμεσες ενισχύσεις των καλλιεργητών

Mε εκπροσώπους της Ομάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελιάς Ν. Χανίων συναντήθηκε το Σάββατο ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στις άμεσες ενισχύσεις των καλλιεργητών, στην ειδική ενίσχυση του ελαιολάδου (άρθρο 68), στις προοπτικές που έχουν οι Ομάδες Παραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και στην εξασφάλιση των θέσεων εργασίας. Επίσης, ο κ. Σταθάκης συζήτησε με τους εκπροσώπους της Ομάδας και γενικότερα θέματα που αφορούν στον αγροτικό κλάδο.

Συνεδριάζει η ΝΟΔΕ Ηρακλείου

Συνεδριάζει σήμερα, ενόψει των εκλογών, η ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ. Η συνεδρίαση θα γίνει στις 7 το απόγευμα με την παρουσία του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, και του τομεάρχη της ΝΔ και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη. Τα στελέχη του κόμματος θα συζητήσουν για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις καθώς επίσης και για την οργανωτική προετοιμασία ενόψει των επικείμενων Εθνικών εκλογών.

Εντοπίστηκε το φτερό του «Νοράτλας» στην Κύπρο - Κορυφώνεται η αγωνία

Κατά την εκσκαφή για την ανεύρεση της ατράκτου και λειψάνων των καταδρομέων που επέβαιναν στο αεροπλάνο «Νοράτλας» εντοπίστηκε το φτερό του αεροσκάφους, όπως δήλωσε ο Κύπριος Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα Φώτης Φωτίου. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον εντοπισμό και της ατράκτου, που είναι ο στόχος της εκσκαφής, πρόσθεσε. Πιστεύεται ότι στην άτρακτο βρίσκονται τα λείψανα 19 καταδρομέων που σκοτώθηκαν όταν το αεροπλάνο κτυπήθηκε από φίλια πυρά και καταρρίφθηκε την αυγή της 22ας Ιουλίου, 1974, όταν κορυφωνόταν η πρώτη φάση τους Τουρκικής εισβολής. Δώδεκα σοροί καταδρομέων βρέθηκαν εκτός της ατράκτου και τάφηκαν σε στρατιωτικό κοιμητήριο, ενώ διασώθηκε ένας καταδρομέας. «Καθημερινά εντοπίζονται μικρά και μεγάλα κομμάτια του αεροσκάφους και οι ερευνητές που εργάζονται στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να εντοπιστεί η άτρακτος. Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστική σημασίας για τις έρευνες αλλά ο στόχος παραμένει να εντοπιστεί πρώτα η άτρακτος και αργότερα να βρεθούν και τα λείψανα των επιβαινόντων στο αεροσκάφος», είπε ο κ. Φωτίου. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φωτίου είπε ότι πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροπλάνου και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η αξιοποίηση του, δηλαδή είτε να εκτεθεί σε μουσείο, είτε εκεί όπου εντοπίστηκε, δηλαδή στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. - Πηγή: newsbeast.gr

Σε μοναστήρι και σε κοντέινερ έμειναν διασώστες του ΕΚΑΒ

Τραγικές καταστάσεις βίωσαν δύο διασώστες του ΕΚΑΒ από την Αθήνα, οι οποίοι ήρθαν στα μέσα του μήνα για να στελεχώσουν το κλιμάκιο της Υπηρεσίας στον Πλατανιά, ένα κλιμάκιο που συνδράμει τα μέγιστα σε περιστατικά πνιγμών και τροχαίων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μπορεί να πήραν διαβεβαιώσεις από την Υπηρεσία τους ότι θα διαμείνουν και φέτος σε κάποια δωμάτια στην περιοχή του Κολυμβαρίου, όπως και πέρυσι, ωστόσο, τους επιφυλάσσονταν κάτι… εντελώς διαφορετικό. Έμειναν στους ξενώνες του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στη Μαραθοκεφάλα Κολυμβαρίου, όπου άντεξαν μόλις για δύο-τρεις ημέρες και κατόπιν «μετακόμισαν» στο κοντέινερ του ΕΚΑΒ έξω από το Δημαρχείο του Πλατανιά, όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα. Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι αδύνατο να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το isobox ως κατάλυμά τους και ως εκ τούτου, δε μπορούν να εξακολουθήσουν την εργασία τους στον τοπικό τομέα του ΕΚΑΒ. Η δικαιολογία που τους παρουσιάστηκε ήταν πως δεν υπήρχε δωμάτιο διαθέσιμο από πλευράς των ξενοδόχων των Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπό αυτές τις συνθήκες και προτίθενται να καταθέσουν σχετική αναφορά, ώστε να αποχωρήσουν από τα Χανιά τις επόμενες ημέρες. - Πηγή: neatv.gr

Προβληματισμός για το «κυνήγι» γυπών στην Κρήτη

Και τρίτος Γύπας μεταφέρθηκε για περίθαλψη στους εθελοντές του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων) στην Κρήτη μέσα σε μια βδομάδα! Έντονος είναι ο προβληματισμός του Κέντρου, αφού είναι το τρίτο νεαρό πουλί σε μία μόλις εβδομάδα, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν περιθάλψει άλλο ένα μικρό από την Ιεράπετρα. Και τα 4 είχαν σημάδια δηλητηρίασης αλλά και ασιτίας.




Χανιά: Αισιόδοξα μηνύματα για το τουριστικό ρεύμα από τις Σκανδιναβικές χώρες και για το 2016

Οι Σκανδιναβοί προτιμούν Χανιά, όπως επεσήμανε ο διευθυντής προϊόντος της “Thomas Cook Northern Europe” που σχεδιάζει να φέρει το επόμενο καλοκαίρι περισσότερους από 65.000 επισκέπτες στον Νομό. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Νεώριο Μόρο η Ενωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων με θέμα τη σημασία και τις δυνατότητες ανάπτυξης της “Thomas Cook Northern Europe” για τον τουρισμό στον Ν. Χανίων. «Τα πλάνα μας για την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα για το καλοκαίρι του 2016 είναι να φτάσουν στο αεροδρόμιο των Χανίων 65.000 χιλιάδες επισκέπτες. Επίσης την ίδια περίοδο άλλοι 37.000 επισκέπτες θα ταξιδέψουν προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Συνοπτικά την Κρήτη θα επισκεφθούν περισσότεροι από 100.000 Σκανδιναβοί το ερχόμενο καλοκαίρι» τόνισε ο Patrik Marklund, Director of Product, Thomas Cook Northern Europe. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι που επιλέγουμε τα Χανιά» τόνισε ο Marklund που αναφέρθηκε στο καλό κλίμα, στα δημοφιλή ξενοδοχεία της περιοχής, στη φιλοξενία και στις εμπειρίες που μπορεί να αποκτήσει ο επισκέπτης απ’ την τοπική παραδοσιακή κουζίνα και την ομορφιά του τοπίου που συνδυάζει θάλασσα και βουνό. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μαν. Γιαννούλης ανέφερε ότι «συνεχίζουμε μια πρακτική που έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια βραβεύοντας tur operators, οι οποίοι τιμούν με την εμπιστοσύνη τους τον Νομό Χανίων και τα ξενοδοχεία του τόπου. Μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία εμπεδώνεται μία καλύτερη σχέση εμπιστοσύνης που ενέχει πολλά στοιχεία ανάπτυξης για το μέλλον». Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Ξενοδόχων τίμησε την “Thomas Cook Northern Europe” ως σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης του τουρισμού στον Νομό Χανίων. «Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε αυτήν τη διαδικασία και με άλλους σημαντικούς tur operators» σημείωσε ο κ. Γιαννούλης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και κατά πόσο υπάρχει η πιθανότητα να επηρεάσουν τον τουρισμό απάντησε ότι: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα με ασφάλεια, σταθερότητα και δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να επηρεαστούν οι κρατήσεις». Πηγή: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Βραβείο για την Κρήτη: Οι ταξιδιώτες την ανέδειξαν στην κορυφή της Ευρώπης για το 2015!

Τα βραβεία 2015 Travelers” Choice Awards που ανακοινώνονται κάθε χρόνο από το Trip Advisor αναδεικνύουν τα ομορφότερα νησιά. Φέτος τρία ελληνικά νησιά βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κρήτη. Τα βραβεία βασίζονται σε έναν αλγόριθμο που υπολογίζει την ποσότητα και ποιότητα των κριτικών και σχολίων για τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και αξιοθέατα για ένα έτος.

Χανιά: "Πέταξε" πάνω από 4,25 ευρώ το λάδι

Πραγματικό "χρυσάφι" αποδεικνύεται εφέτος το λάδι καθώς η τιμή παραγωγού ξεπέρασε το τελευταίο διάστημα τα 4,25 ευρώ και συνεχίζει ανοδικά. Μάλιστα στη Μεσσηνία διαμορφώνεται στα 4,30 ευρώ το κιλό χαρίζοντας χαμόγελα στους παραγωγούς που αποθεματοποίησαν. Η χαμηλή παραγωγή ελαιολάδου στις βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες το 2014-2015 οδήγησε στις υψηλές τιμές και για τους Έλληνες παραγωγούς. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα στη Μεσσηνία έχουν γίνει πράξεις με τιμή παραγωγού στα 4 ευρώ το κιλό (για κατευθείαν πληρωμή) και στα 4,30 ευρώ το κιλό (για σταδιακή αποπληρωμή). Παράλληλα, στην Κορινθία έγιναν πράξεις με τιμή 3,90 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, αλλά και 4,20 (από Ιταλό έμπορο). Ανοδικές είναι οι τιμές και στην Ισπανία ήδη από τα μέσα Ιουλίου φτάνοντας για το έξτρα παρθένο στα 4,21 ευρώ το κιλό στις 20 Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Μικρών Αγροτών της Ανδαλουσία (UPA) χαρακτηρίζει την κατάσταση «αξιοσημείωτη» και υποστηρίζει ότι έχει προκληθεί από την περασμένη χαμηλή παραγωγή της Ισπανίας. - Πηγή: paseges.gr

Κρήτη: Νέος πνιγμός

Το άψυχο σώμα ενός 57χρονου από τα Λακώνια, ανέσυραν χθες, τις πρωινές ώρες στην Αμμουδάρα Λασιθίου οι σωστικές αρχές. Το σώμα του 57χρονου επέπλεε στην επιφάνεια της θάλασσας και ανασύρθηκε με μικρό σκάφος μέχρι την ακτή της «Βρωμολίμνης»,. Στον τόπο εντοπισμού μετέβη κλιμάκιο του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου, μέλη της ομάδας διάσωσης και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο νεκρός, μεταφέρθηκε από όχημα γραφείου τελετών στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

SOS από ιστιοφόρο ανοικτά της Ιεράπετρας

Σήμα SOS εξέπεμψε ιστιοφόρο ενώ έπλεε νότια του Κουφονησίου, ανοικτά της Ιεράπετρας, λίγο πριν τις 10 χθες το πρωί. Στο σκάφος επέβαιναν δύο άτομα ενώ στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι. Στο λιμεναρχείο Ιεράπετρας σήμανε συναγερμός και άμεσα απέπλευσε σκάφος το οποίο μετέφερε με ασφάλεια τους επιβαίνοντες στην ακτή. Το σκάφος ρυμουλκήθηκε στην Ιεράπετρα.

Χανιά: Ημερίδα για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων, στο Δ. Αποκόρωνα

Ο δήμος Αποκορώνου διοργανώνει την Τετάρτη 26/8 στις 20.00 σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης, ημερίδα με θέμα την πιστοποίηση αγροτών για τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υπαγωγής στη διαδικασία με μειωμένο παράβολο (25 ευρώ) λήγει την 31/8/15. Μετά την ημερομηνία αυτή, το παράβολο ορίζεται στο διπλάσιο (50 ευρώ). Επίσης υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία δυνατότητας προμήθειας γεωργικών φαρμάκων χωρίς πιστοποίηση είναι η 26η Νοεμβρίου 2015.

Εισηγητές της ημερίδας θα είναι οι

1) Καπετανάκης Ευάγγελος Πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης

2) Κοπανάκης Γιάννης Αναπληρωτής Πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης

3) Σταυρουλάκης Γεώργιος Καθηγητής γεωπόνος ΤΕΙ Κρήτης.







Καλοκαιρινά Εβδομαδιαία Προγράμματα για Παιδιά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης, πιστό στο ραντεβού του με τους μικρούς του φίλους, διοργάνωσε επί οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες και για το φετινό καλοκαίρι, με μεγάλη επιτυχία, δύο εβδομαδιαία θεματικά προγράμματα με τίτλους: «Το κλίμα αλλάζει... Ζώα και φυτά εκπέμπουν σήμα κινδύνου!» και «Συναρπαστικές Προϊστορίες». Λόγω της αυξημένης ζήτησης, συνεχίζει με ακόμη μία εβδομάδα από 31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2015, με θέμα: «Συναρπαστικές Προϊστορίες». Το πρόγραμμα υλοποιείται από Δευτέρα - Παρασκευή από 09:00 έως 15:00 (με δυνατότητα προσέλευσης από τις 08.30 για δημιουργική απασχόληση). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά A΄ έως και Δ΄ τάξης Δημοτικού. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά θα εξερευνήσουν μέσα στο ΜΦΙΚ διάφορα προϊστορικά ζώα όπως νάνους ιπποπόταμους, ελέφαντες και ελάφια που έζησαν στην Κρήτη περίπου 800.000 με 20.000 χρόνια πριν από σήμερα. Θα γνωρίσουν το γιγάντιο Δεινοθήριο που επίσης έζησε στην Κρήτη πριν από περίπου 8.500.000 χρόνια αλλά και δεινόσαυρους όπως τον Αργεντινόσαυρο, τον Ηωράπτορα, το Στεγόσαυρο και το διάσημο T-rex, που έζησαν σε άλλες εποχές και σε διαφορετικές περιοχές της Γης. Τα πλάσματα αυτά θα ζωντανέψουν στη φαντασία μας, θα μας μαγέψουν με τις συναρπαστικές προϊστορίες τους και θα γίνουν οι πρωταγωνιστές της εξερεύνησής μας. Κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος, τα παιδιά θα γίνουν μικροί επιστήμονες ακολουθώντας τη μεθοδολογία της διερευνητικής μάθησης. Μέσα από την παρατήρηση, την εξερεύνηση, τη συζήτηση, την έρευνα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το παιχνίδι, τις κατασκευές και τις διαδραστικές εφαρμογές, θα συλλέξουν πληροφορίες, θα παρατηρήσουν και θα ανακαλύψουν μόνα τους τη γνώση. Η ολιγομελής ομάδα των παιδιών εμψυχώνεται από τους έμπειρους μουσειοπαιδαγωγούς του ΜΦΙΚ σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονές του. Καθημερινά, όλη η ομάδα θα κάνει πικ-νικ στο βοτανικό κήπο, συντροφιά με τους δεινόσαυρους. Το καθημερινό κολατσιό των παιδιών, τα υλικά των κατασκευών, ο φάκελος με τα φυλλάδια δραστηριοτήτων, τα αναμνηστικά μπλουζάκια και η αναμνηστική φωτογραφία της ομάδας, προσφέρονται από το ΜΦΙΚ χωρίς επιπλέον χρέωση. Την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, πραγματοποιείται παρουσίαση των δραστηριοτήτων των παιδιών στους γονείς και στους φίλους τους. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στα τηλέφωνα 2810-282740 και 2810-393630 από Δευτέρα έως Παρασκευή από 09:00 έως 21:00 και Σαββατοκύριακο από 10:00 έως 20:00. Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους γονείς να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Στις κρατήσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσης θα ισχύσουν μειωμένες τιμές σε ειδικές ομάδες.

Ο καιρός

Ευχάριστη ζέστη θα έχουμε σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου σε όλη τη χώρα αφού επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 30 βαθμούς. Οι άνεμοι θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους αφού θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ, με εξαίρεση το Βορειοδυτικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54