Ένατη Μέρα Απεργίας Πείνας της Εύης Στατήρη

Ενάντια στην ποινικοποίηση πολιτικών και προσωπικών σχέσεων
Λευτεριά στην Εύη Στατήρη απεργό πείνας από 14/9

Στις 2 Μαρτίου κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής συλλαμβάνουν στη Σαλαμίνα την καταζητούμενη, για συμμετοχή στο σχέδιο απόδρασης της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς, Αγγελική Σπυροπούλου.

Μετά τη σύλληψή της ξεκινά ένα κυνήγι μαγισσών με συλλήψεις συγγενικών και φιλικών προσώπων της ΣΠΦ με αποκορύφωμα τη σύλληψη της Αθηνάς Τσακάλου μητέρα των μελών της ΣΠΦ Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου και της Εύης Στατήρη συζύγου του Γεράσιμου Τσάκαλου. Ενώ το κατηγορητήριο ήταν υπόθαλψη εγκληματία, το οποίο είναι πλημελληματικού χαρακτήρα, χρεώνουν σε αυτές επιπλέον ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση χωρίς κανένα στοιχείο και τις προφυλακίζουν με συνοπτικές διαδικασίες.

Η εκδικητική αυτή ενέργεια από μεριάς της εξουσίας απαντήθηκε αμέσως από πλευράς της ΣΠΦ καθώς ξεκίνησαν απεργία πείνας μέχρι τέλους από (3/3-4/4) για την απελευθέρωση των φιλικών και συγγενικών τους προσώπων που δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση της απόδρασης.

Με την ψήφιση της τροπολογίας Παρασκευόπουλου που αφορά την ποινικοποίηση των προσωπικών και φιλικών σχέσεων που κερδήθηκε από την απεργία πείνας θα περιμέναμε σύμφωνα με τους νόμους τους την αποφυλάκιση και των δύο. Παρόλα αυτά η εκδικητική στάση προς την οργάνωση της ΣΠΦ είχε σαν απόρροια την αποφυλάκιση της Αθηνάς Τσακάλου ωστόσο με περιοριστικό όρο να μην μπορεί να βγει εκτός της Σαλαμίνας, στερώντας της την δυνατότητα να επισκέπτεται τα παιδιά της στον Κορυδαλλό και να κάνει ιατρικές εξετάσεις στην Αθήνα. Η Εύη Στατήρη παραμένει αιχμάλωτη χωρίς κανένα “ενοχοποιητικό στοιχείο” παρά μόνο την προσωπική της σχέση με τον Γεράσιμο Τσάκαλο και τις ιδέες και αξίες της για την ελευθερία.

Μετά από έξι αιτήσεις αποφυλάκισης που απορρίφθηκαν από τον Ευτύχη Νικόπουλο,ειδικό εφέτη ανακριτή ο οποίος έχει δείξει τη στάση του σε ανάλογα θέματα, η Εύη Στατήρη ξεκίνησε στις 14 Σεπτέμβρη απεργία πείνας διεκδικώντας την άμεση αποφυλάκισή της.

Οι ολοκληρωτικές πρακτικές της όποιας εξουσίας να ποινικοποιεί προσωπικές, συντροφικές και συγγενικές σχέσεις είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνταν την εποχή του εμφυλίου και στη δικτατορία. Αντίστοιχα σήμερα είναι πολλά τα παραδείγματα που αγωνιστές σύρθηκαν με βαριές κατηγορίες ή αναβαθμισμένα κατηγορητήρια χωρίς κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, λόγω φιλικών ή προσωπικών σχέσεων με άτομα που ήδη διώκονταν. Ειδικά στην περίπτωση της ΣΠΦ, η τακτική αυτή κορυφώνεται με αποτέλεσμα να προφυλακίζονται άτομα λόγω συγγενικών και φιλικών σχέσεων.

Ο εξαναγκασμός ενός ατόμου να ξεκινήσει απεργία πείνας και να βάλει ως ανάχωμα το σώμα του για να κερδηθεί η αυτοδίκαιη ελευθερία του θα μας βρίσκει αλληλέγγυους και “συνένοχους” σε κάθε πράξη αλληλεγγύης προς αυτόν. Δεν θα αφήσουμε το κράτος και οποιονδήποτε εντολοδόχο του να κατασκευάζει “τρομοκράτες” για να εδραιώσει το δόγμα νόμος και τάξη και να δημιουργήσει μια κοινωνία φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Λευτεριά στην Εύη Στατήρη
Κανένας όμηρος στα χέρια του κράτους

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Ιωαννίνων Ενάντια Στις Φυλακές

Πηγή: Indymedia


«Σήμερα 14 Σεπτεμβρίου το ημερολόγιο στον τοίχο του κελιού μου δεν θα αλλάξει σελίδες. Αυτή η ημερομηνία θα μείνει καρφωμένη εκεί, μέχρι να έρθει η μέρα της ελευθερίας. Ξεκινάω ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ για την απελευθέρωσή μου ενάντια στο φόβο της εξουσίας, ενάντια στο άδικο της δικαιοσύνης τους, ενάντια στα ψέματα των δημοσιογράφων, ενάντια στην απάθεια, ενάντια στη σιωπή…

»Μπάτσοι, δικαστές και πολιτικοί κλείδωσαν τις μέρες μου μέσα στα τείχη της φυλακής, όμως δεν μπορούν να κλειδώσουν την αξιοπρέπειά μου και την επιθυμία μου για ελευθερία. Η άρνησή μου να δεχτώ την παντοδυναμία της εξουσίας που συνθλίβει τις ζωές μας αποθηκεύοντάς τες μέσα σε φακέλους που γεμίζουν ανακριτικά γραφεία και αστυνομικά αρχεία, είναι η κληρονομιά της συλλογικής ιστορίας, αγώνων των καταπιεσμένων που αντιστάθηκαν, που μάτωσαν, που εξεγέρθηκαν και γυρεύουν ακόμα τη δικαίωσή τους [...]. “Εχετε εξουσία πάνω στους ανθρώπους μέχρι τη στιγμή που τους παίρνετε τα πάντα. Από τη στιγμή όμως που τους αφήνετε χωρίς τίποτα, τους έχετε χάσει, είναι ελεύθεροι”. (Α. Σολζενίτσιν)

Εύη Στατήρη- Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού»


Οταν οι Νόμοι δεν αρέσουν στα ΜΜΕ, τότε η παραβίασή τους δεν αποτελεί είδηση. Ενώ λοιπόν πρόσφατα τα ΜΜΕ έσπευσαν να αποδώσουν απολύτως ψευδώς «ευθύνες» στον νέο Νόμο 4322/2015 για κάποιες αποφυλακίσεις που κατέληξαν σε πράξεις υποτροπής, εν τούτοις κανείς δεν ενδιαφέρεται όταν μια νέα γυναίκα είναι κλεισμένη στη φυλακή πάνω από ένα 6μηνο λόγω... συγγένειας.

Ο νέος νόμος, όμως, ρητά αναφέρει ότι σε περιπτώσεις ενδείξεων τέλεσης αδικήματος αποκλειστικά λόγω συγγένειας, υπάρχει ο εναλλακτικός τρόπος του κατ’ οίκον περιορισμού αντί για προφυλάκιση.

Η εκδικητικότητα

Εν τούτοις η Εύη Στατήρη, σύντροφος του Γεράσιμου Τσάκαλου (μέλος της ΣΠΦ), έχοντας συμπληρώσει το εξάμηνο εξακολουθεί να κρατείται με συνεχόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου. Η κύρια ανάκριση έχει ολοκληρωθεί, δεν υπάρχει νέο στοιχείο εναντίον της πλην της συγγένειας, έχει συγκεκριμένο τόπο διαμονής και κυρίως ο αρμόδιος εισαγγελέας πρότεινε αποφυλάκιση και μάλιστα χωρίς όρους.

Μη έχοντας λοιπόν κανέναν άλλο τρόπο να υπερασπιστεί την αθωότητά της αλλά και τα νόμιμα δικαιώματά της ξεκίνησε απεργία πείνας μετά τη νέα δικαστική κρίση, που αγγίζει πλέον τα όρια μιας παράλογης εκδικητικότητας απέναντι σε συγκεκριμένης πολιτικής προέλευσης (και μόνο) κατηγορία κρατουμένων.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι σε λίγες μέρες αναμένονται αποφυλακίσεις ακόμα και δολοφόνων λόγω παρέλευσης του 12μήνου. Εδώ όμως οι Νόμοι θα τηρηθούν από τα ίδια Συμβούλια που σήμερα αναγκάζουν αυτή τη γυναίκα να παίξει με την ίδια της τη ζωή.


Συντάκτης: Αντα Ψαρρά

πηγή: efsyn.gr



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54