Δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη και δημόσιο χρέος στη συνάντηση Επιτροπής Αλήθειας – Greece Solidarity Campaign, με μέλη του Εργατικού Κόμματος και του Κόμματος των Πρασίνων Μεγάλης Βρετανίας

Το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη, τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και το περιεχόμενο του 3ου Μνημονίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες η Ζωή Κωνσταντοπούλου και μέλη της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους (Μωυσής Λίτσης, Θάνος Κονταργύρης και Δέσποινα Σπανού) με αντιπροσωπείες του Εργατικού Κόμματος και του Κόμματος των Πρασίνων Μ. Βρετανίας, καθώς και της Πρωτοβουλίας Greece Solidarity Campaign (Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για την Ελλάδα).

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Βρετανοί Βουλευτές Clive Lewis (Εργατικό Κόμμα), Kate Osamor (Εργατικό Κόμμα), Geraint Davies (Εργατικό Κόμμα), Caroline Lucas (Κόμμα των Πρασίνων) και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και συνδικάτων, που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Greece Solidarity Campaign, μεταξύ των οποίων οι Manuel Cortes, Γενικός Γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων μαζικών μεταφορών Transport Salaried Staffs’ Association και Πρόεδρος του Greece Solidarity Campaign, Dave Auger (Unison), Ισίδωρος Διακίδης και Τερέζα Ριζόπουλος κ.α.

Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν για τους λόγους δημιουργίας και διόγκωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, για το περιεχόμενο των πορισμάτων της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και για τις αρνητικές επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα στοιχεία παρουσίασε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Ηρακλής Ακτύπης, μέλος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, ως εκπρόσωπος της Αλίκης Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τους Βρετανούς βουλευτές και τα μέλη της πρωτοβουλίας Greece Solidarity Campaign για τις «fast-track» διαδικασίες με τις οποίες ψηφίστηκε το 3ο Μνημόνιο και τον τρόπο με τον οποίο εκβιάστηκε η χώρα από τους δανειστές. Η Αντιπροσωπεία επέδειξε έντονο ενδιαφέρον και για το συμπληρωματικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που αφορά τον παράνομο και επονείδιστο χαρακτήρα του 3ου Μνημονίου, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρενέβησαν στα εσωτερικά της Ελλάδας την εβδομάδα του δημοψηφίσματος.

Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι ήταν ξεκάθαρη και ευκόλως αντιληπτή η προσπάθεια εκβιασμού και εκφοβισμού του ελληνικού λαού, αλλά και την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο για την παραβίαση της δημοκρατικής διαδικασίας σε όλη την Ευρώπη.

Τα μέλη της Επιτροπής Αλήθειας προσκάλεσαν τα μέλη της Αντιπροσωπείας να πρωτοστατήσουν σε πρωτοβουλία για μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος, πρόταση που έγινε ενθέρμως δεκτή, με τα μέλη της Αντιπροσωπείας να συμμερίζονται την αναγκαιότητα αυτή.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54