ΠΕΝΕΝ: Το 3ο μνημόνιο και η κυβέρνηση ξεκληρίζουν το ελληνικό ναυτεργατικό δυναμικό

Ομόφωνο ψήφισμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού:

Στις 21/10/2015 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΝΟ η ετήσια Β΄ Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΝΕΝ στην οποία έγινε εκτενέστατη διαλογική συζήτηση με βάση τις εξελίξεις που δρομολογεί για την χώρα, τον λαό και τους εργαζόμενους το τρίτο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές και ψηφίστηκε στην Βουλή από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και το υπόλοιπο παλιό πολιτικό μνημονιακό προσωπικό Ν.Δ – Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ.

Η Συνέλευση κρίνει ότι το νέο Μνημόνιο 3 μετατρέπει την χώρα σε αποικία χρέους, την κυβέρνηση σε νεοαποικιακή διοίκηση των τοκογλύφων δανειστών και τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπονται σε αυτό θα πλήξουν και θα συντρίψουν τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλους τους τομείς, ασφαλιστικά, εργασιακά, κοινωνικά, ΣΣΕ, ενίσχυση των φορομπηχτικών μέτρων, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και των παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας μας.

Πρόκειται για μια συμφωνία λαιμητόμο για τις κατακτήσεις του λαού, η οποία θα οδηγήσει στην παραπέρα φτωχοποίηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων, θα επιτείνει την ανεργία, την ανασφάλεια και την εξαθλίωση.

Παράλληλα θα ενισχύσει και θα διευρύνει τα προνόμια και την επιχειρηματική δράση του μεγάλου κεφαλαίου των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των άλλων τμημάτων της οικονομικής ολιγαρχίας.

Η κυβέρνηση με τα προαπαιτούμενα που συμφώνησε με το κουαρτέτο επιβεβαιώνει το ταξικό πρόσημο της πολιτικής της, που είναι ο νεοφιλελευθερισμός στην πιο ακραία μορφή της πολιτικής του, το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσει την επέλαση και την λεηλασία εναντίων των εισοδημάτων, των συντάξεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στον χώρο της Ναυτιλίας ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις η υποταγμένη κυβερνώσα «αριστερά» εξήγγειλε την επιτάχυνση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και την μείωση των οργανικών συνθέσεων στα Ακτοπλοϊκά πλοία βάζοντας σε θανάσιμο κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στα πλοία και ταυτόχρονα δημιουργεί τις προϋποθέσεις όπως ακριβώς επιδιώκει το εφοπλιστικό κεφάλαιο να ξεκληρίσει το ελληνικό ναυτεργατικό δυναμικό και να το αντικαταστήσει με χαμηλόμισθους αλλοδαπούς προκειμένου να ενισχύσει παραπέρα την κερδοφορία, τα προνόμια και την επιχειρηματική ασυδοσία του.

Παράλληλα είναι στην τελική φάση η πλήρης ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με την κατεδάφιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η Γενική Συνέλευση καταδικάζει και απορρίπτει τις αντιλαϊκές και αντεργατικές αυτές πολιτικές και δηλώνει την αποφασιστικότητα των μελών της ΠΕΝΕΝ να αντισταθούν με όλες τις δυνάμεις τους σε αυτή την νεοφιλελεύθερη επιδρομή που συντρίβει και ισοπεδώνει τα δικαιώματά τους που κερδήθηκαν με μακροχρόνιους και σκληρούς αγώνες.

Ταυτόχρονα με σκοπό να σχεδιάσει, να οργανώσει και να διεξάγει έναν μακροχρόνιο αγώνα διαρκείας ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, στις πολιτικές που επιβάλουν οι δυνάμεις της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ της Ε.Ε και της ευρωζώνης, εξουσιοδοτεί την Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ άμεσα να προχωρήσει στον σχεδιασμό και την προετοιμασία αυτού του αγώνα.

Στην κατεύθυνση αυτή η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την αποστολή εξωδίκων προς την κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία και τις εφοπλιστικές Ενώσεις διατυπώνοντας αναλυτικά τα αιτήματα και τους στόχους για τον κλάδο, τον Ναυτεργατικό κόσμο και ευρύτερα τους εργαζόμενους.

Επίσης εξουσιοδότησε το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ να ανακοινώσει το αμέσως επόμενο διάστημα αγωνιστικές κινητοποιήσεις τόσο σε κοινό και ενιαίο πλαίσιο με το υπόλοιπο Ναυτεργατικό κίνημα όσο και μεμονωμένα με στόχο να αναδείξει, να προβάλει, να διεκδικήσει λύσεις στα κρίσιμα ώριμα και δίκαια αιτήματά μας.

Επίσης να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους μαζικούς φορείς και συλλογικότητες σχετικά με τους στόχους μας.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεών μας είναι σε γενικές γραμμές τα παρακάτω:

Επαναφορά των οργανικών συνθέσεων στα πλαίσια του Π.Δ 177/74 σε όλα τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία, κατάργηση των νόμων 4150/2013 και 4256/2014.

Διατήρηση της αυτοτέλειας του ΝΑΤ - ΚΕΑΝ – Ταμείων Πρόνοιας – Οίκου Ναύτη και επαναφορά των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων στην προ μνημονίων περίοδο.

Κατάργηση των νόμων Κατσέλη – Μουσουρούλη για την απελευθέρωση του καμποτάζ στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία.

Υιοθέτηση των προτάσεών μας για την πάταξη της απλήρωτης ναυτικής εργασίας

Μη ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ – ΟΛΘ και των άλλων δημόσιων επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας. Λιμάνι 100% στο δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

Υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Λήψη άμεσων μέτρων για την απορρόφηση όλων των ανέργων, την ουσιαστική τους προστασία με την αύξηση του χρόνου επιδότησης και των επιδομάτων ανεργίας.

Ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ.

Κατάργηση του αποικιοκρατικού νόμου 2687/53 της φοροασυλίας των εφοπλιστών , όλων των εγκριτικών πράξεων στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό της ναυτικής νομοθεσίας και του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ενώνουμε την φωνή του αγώνα και τις διεκδικήσεις μας με όλο το εργατικό κίνημα παλεύοντας για την κατάργηση των παλαιών και νέων μνημονίων και των καταστροφικών συνεπειών που αυτά διαμόρφωσαν για τον λαό και τους εργαζόμενους.


Με την ενότητα, την οργάνωση, τον ταξικό προσανατολισμό και το αγωνιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων να βάλουμε φραγμό στα σχέδια του ακραίου ευρωπαϊκού και εγχώριου νεοφιλελευθερισμού και της επιχειρηματικής ελίτ που χρησιμοποιούν την χώρα και τον λαό μας ως πειραματόζωα των σκληρών και βάρβαρων πολιτικών τους.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54