Δυνάμεις του ΤΕΕΜ στο σημείο της έκρηξης

Έκρηξη βόμβας έξω από τον ΣΕΒ τα ξημερώματα

Eκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 03.33 τα ξημερώματα στην οδό Ξενοφώντος 5, στην Αθήνα, έξω από την είσοδο των γραφείων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Η έκρηξη ήταν δυνατή και ακούστηκε σε πολλές περιοχές γύρω από το Κέντρο της Αθήνας. 

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 2.51, κατά το οποίο άγνωστος άνδρας έκανε λόγο για τοποθέτηση βόμβας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για φάρσα.


Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση της ΕΛΑΣ: «Ωρα 3:35 υλικές ζημιές από έκρηξη στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ στη οδό Ξενοφώντος. 2:55 προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε Βήμα και Εφημερίδα των Συντακτών με χρονικό όριο 40 λεπτών. Αποκλείστηκε η περιοχή και ακούστηκε δυνατή έκρηξη. Το σημείο είναι αποκλεισμένο από αστυνομικούς και γίνεται έλεγχος από τους πυροτεχνουργούς». 

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί καθώς εξαιτίας των προειδοποιητικών τηλεφωνημάτων αποκλείστηκε έγκαιρα ο χώρος και ειδοποιήθηκαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου να μείνουν στα δωμάτιά τους οι πελάτες.


AP Photo/Thanassis Stavrakis


Η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο καθώς στο σημείο που έγινε η έκρηξη άνοιξε κρατήρας, ενώ έχει υποστεί μεγάλες ζημιές η πρόσοψη των γραφείων του ΣΕΒ. Παράλληλα, σοβαρές υλικές ζημιές έχουν προκληθεί στην πρεσβεία της Κύπρου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, καθώς και στο ξενοδοχείο Αμαλία, από την πλευρά της οδού Ξενοφώντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα της έκρηξης δεν υπήρχε αστυνομική φρουρά στην πρεσβεία της Κύπρου, που ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτρέψει αυτή την ενέργεια.


ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ


Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ άνδρες του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών βρίσκονται ακόμη στην οδό Ξενοφώντος.

Συγκεκριμένα, κλειστά είναι όλα τα γραφεία στην οδό Ξενοφώντος, καθώς απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση σε οποιονδήποτε, ενώ παράλληλα κλειστά είναι τα γραφεία της Κυπτιακής Πρεσβείας και τα καταστήματα στη στοά Οικονομίδη, αφού έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Το τραμ δεν λειτουργεί στον σταθμό του Συντάγματος και προσωρινά τερματίζει στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

«Νόμιζα ότι έγινε σεισμός»

Φύλακας ιδιωτικής εταιρείας στην οδό Όθωνος περιέγραψε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) τη στιγμή της έκρηξης:

«Ακουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Αρχικά νόμιζα ότι έγινε σεισμός. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα συνειδητοποίησα ότι είχε γίνει έκρηξη. Αμέσως ειδοποίησα τους αρμόδιους της εταιρείας μου, καθώς και την αστυνομία»

Δυνάμεις του ΤΕΕΜ στο σημείο της έκρηξης
AP Photo/Thanassis Stavrakis


«Στο μικροσκόπιο» κάμερες και μάρτυρες

Εν αναμονή της ανάληψης ευθύνης που θα ρίξει φως στην υπόθεση, η Αντιτρομοκρατική συγκεντρώνει όλα τα βίντεο με οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες της περιοχής, οι οποίες πιθανόν να έχουν καταγράψει τους δράστες της επίθεσης, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν μάρτυρες που μπορεί να έχουν δει κάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μία μαρτυρία εργαζόμενου στην περιοχή, ο οποίος αναφέρει πως είδε πριν από την έκρηξη δύο άτομα να περνούν από την οδό Ξενοφώντος και εξετάζεται αν έχουν σχέση με την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Ο σάκος με τον εκρηκτικό μηχανισμό είχε τοποθετηθεί στην εσοχή που υπάρχει στην είσοδο του ΣΕΒ και, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, τους δράστες δεν είδε ούτε ο υπάλληλος απέναντι βενζινάδικου, που διανυκτερεύει.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα στον τόπο της έκρηξης από τα συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας για υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού ή άλλα στοιχεία.

Ένα ερώτημα που προκύπτει μετά τη βομβιστική ενέργεια αφορά τα μέτρα φύλαξης της περιοχής. Σημειώνεται ότι απέναντι από τον ΣΕΒ βρίσκεται το κτίριο της Κυπριακής Πρεσβείας, αλλά δεν υπήρχε αστυνομική φρουρά.


ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Καταδικάζει η κυβέρνηση

Η εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα. Η απόλυτη καταδίκη τέτοιων ενεργειών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, χωρίς επικίνδυνες ερμηνείες, αποτελεί την ενδεδειγμένη πολιτική στάση».








πηγή: efsyn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54