ΑΔΕΔΥ: Ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης η οριστική κατάργηση των ΒΑΕ

Με επιστολή της σε τέσσερις υπουργούς (Γ. Χουλιαράκη, Π. Κουρουπλή, Π. Καμμένο και Ν. Παρασκευόπουλο), η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με ερμηνευτική εγκύκλιο του άρθρου 18 του Ν.4354/2015, «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» (ΦΕΚ 176Α/16-12-2015), επέρχεται περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας «σε όλες τις περιπτώσεις θεσμοθετημένων αδειών, εκτός της κανονικής άδειας και της βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας έως έξι (6) ημέρες κατ' έτος».

Η νομοθετική σας παρέμβαση, υπογραμμίζει στην επιστολή της η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, «είναι έξω από κάθε ηθική αλλά και νομική δεοντολογία καθώς προσπαθείτε σε μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων που είναι καθημερινά εκτεθειμένοι σε ασθένειες και εργατικά ατυχήματα και που απασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες, όπου σήμερα δεν παρέχονται ούτε τα καν τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), σε δύσκολες συνθήκες, με δεδομένη την επιβάρυνση της υγείας τους όταν αρρωσταίνουν, να στερήσετε και το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας»!!!

Την στιγμή δε που η πλειονότητα των εργαζομένων αυτών προσβάλλονται από ασθένειες (ηπατίτιδα κ.λπ.) λόγω του αντικειμένου της εργασίας τους και με ανύπαρκτους εμβολιασμούς αλλά και Μέτρα Προληπτικής Ιατρικής, «θα τιμωρούνται και από πάνω που αρρώστησαν, με περικοπή αποδοχών», συμπληρώνει και προσθέτει: «Το ίδιο θα συμβαίνει και σε όσους εργαζόμενους χορηγούνται οι άδειες μητρότητας, ανατροφής τέκνων κ.λπ., φτάνοντας στο ακραίο και απολύτως αντικοινωνικό επίπεδο γονείς να μην λαμβάνουν το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας όταν οι υπόλοιπες αποδοχές τους καταβάλλονται κανονικά».

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ζητεί, «επειδή με όλα αυτά διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος σας είναι η οριστική κατάργηση των ΒΑΕ», να προβούν οι υπουργοί άμεσα σε όλες τις ενέργειες: «αφενός για να μην ισχύσουν οι προβλέψεις του άρθρου 18 του Ν.4354/2015 για τον τρόπο περικοπής του επιδόματος με νεότερη διορθωτική ρύθμιση και αφετέρου να συμπληρωθεί η ισχύουσα κοινή Υπουργική Απόφαση για την χορήγησή του και σε άλλες ειδικότητες που χωρίς αμφιβολία το δικαιούνται και οι οποίες αυθαίρετα έχουν αποκλειστεί, σύμφωνα και με την πρόταση των Ομοσπονδιών-Μελών της ΑΔΕΔΥ».

  • ΕΔΩ το πλήρες κείμενο της επιστολής.




από το ergasianet
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15/02/2016 - 08:36