Στο ΣτΕ οι συνταξιούχοι του Δημοσίου για κύριες και επικουρικές συντάξεις

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), η οποία εκπροσωπεί τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα και στρέφεταικατά του Ν.4387/2016 και των υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες αναπροσαρμόζονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις. Ο επίμαχος νόμος εισάγει την εθνική και την ανταποδοτικήσύνταξη και προβλέπει παράλληλα τον τρόπο καταβολής τους και την πηγή χρηματοδότησής τους. Εισάγεται περαιτέρω περικοπή των επικουρικών συντάξεων, στην περίπτωση που, μετά τον επανυπολογισμότους, το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης υπερβαίνει το ποσό των 1.300 ευρώ.

Η ΠΟΠΣ επικαλείται την νομολογία του ΣτΕ (αποφάσεις 2287-2290/2015), με τις οποίες είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έγιναν με τους νόμους 4051 και 4093/2016, καθώς δεν είχε προηγηθεί μελέτη επιπτώσεων των μέτρων που ελήφθησαν, στην βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων και στο επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων. «Η κυβέρνηση, όχι μόνο αγνόησε τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, αλλά μείωσε περαιτέρω τις συντάξεις κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών, και παραβίασε την προστατευόμενη αξία του ανθρώπου και το δικαιώματος του στην περιουσία, στην έννοια της οποίας (περουσίας) περιλαμβάνεται και η σύνταξη, η οποία προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(ΕΣΔΑ)», σημειώνει η ΠΟΠΣ στη σχετική προσφυγή της.

Ακόμη, η ΠΟΠΣ αναφέρει ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στο άρθρο 22 τουΣυντάγματος, καθώς απαγορεύουν κάθε χρηματοδότηση των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης από τον κρατικό προϋπολογισμό, παραγνωρίζοντας έτσι τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης και την υποχρέωση του κράτους να συμβάλει στην χρηματοδότηση των φορέων αυτών προς κάλυψη των ελλειμμάτων τους. Επιπλέον, ότι οι υπουργικές αποφάσεις, εφόσον προβαίνουν σε επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων, παραβιάζουν την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων (πολιτών), ενώ παραβιάζουν και τις γενικές αρχές του δικαίου της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο εμπαιγμός για το ΕΚΑΣ

Την ίδια ώρα, μέσω δημοσιευμάτων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει να εμπαίζει τους συνταξιούχους με το ΕΚΑΣ, το οποίο με το νόμο Κατρούγκαλου θα καταργηθεί το 2019. Τα δημοσιεύματα την εμφανίζουν να εξετάζει σενάριο που προβλέπει μείωση του ποσού που δίνεται στους δικαιούχους (όσοι έχουν απομείνει), ώστε να μη μειωθούν οι δικαιούχοι!!!

Σύμφωνα με το «Έθνος», πρόκειται για ένα εναλλακτικό σενάριο, ώστε να αντισταθμιστεί η αναταραχή που προκλήθηκε από τις πρώτες περικοπές σε 160.000 άτομα προκειμένουν να εξοικονομηθούν 168 εκατ. ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα, προβλέπει να μην μειωθούν τα 230 ευρώ σε όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.217 ευρώ. Οι μειώσεις θα γίνουν στα επόμενα ποσά, τα οποία ισχύουν ανά κλίμακα εισοδήματος και είναι:

  • 172,50 ευρώ για εισόδημα από 7.216,01 έως 7.518 ευρώ

  • 115 ευρώ για εισόδημα 7.518,01 έως 7.720 ευρώ
  • 57,50 ευρώ για εισόδημα 7.720,01 έως 7.792 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, είτε πρόκειται για νέα επικοινωνιακή «φούσκα» της συγκυβέρνησης ή όχι, το γεγονός είναι ένα: πως αυτοδιαψεύδεται, από τη στιγμή που εξετάζει... σενάρια και από τη στιγμή που «διαρρήγνυε τα ιμάτιά της» και έλεγε πως δεν κόβονται οι συντάξεις και πως έχει βρει αντισταθμιστικά μέτρα για την κόψιμο του ΕΚΑΣ.


πηγή ergasianet
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54