Φακοί Επαφής: έλεγχος, ασφαλής χρήση και ορθή αγορά για την οφθαλμική υγεία

Σήμερα, 25 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και περίπου 350.000 στην Ελλάδα χρησιμοποιούν φακούς επαφής, συνήθως σε καθημερινή βάση.

  Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), ο Σύνδεσμος Οπτικών και Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος (ΣΟΟΒΕ) και η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας (ΕΑΟ), με γνώμονα την διασφάλιση της ποιότητας όρασης και της καλύτερης οφθαλμικής υγείας των καταναλωτών, υλοποιούν με την Αιγίδα τους καμπάνια ενημέρωσης με θέμα «Φοράω Φακούς, Ενημερώνομαι Υπεύθυνα».

 Σκοπός της δράσης, είναι η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού που χρησιμοποιεί ή πρόκειται να χρησιμοποιήσει φακούς επαφής, για την ορθή αγορά και διακίνησή τους, αλλά και η παροχή οδηγιών και συστάσεων σχετικά με την ασφαλή χρήση και την φροντίδα τους, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπτώσεις στην οφθαλμική υγεία, ή, η διακοπή χρήσης τους για λόγους που δεν σχετίζονται με την εφαρμογή και την ποιότητά τους.

 ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

   Όσον αφορά στο διαδικτυακό εμπόριο και ειδικότερα την προμήθεια φακών επαφής, γυαλιών οράσεως και ηλίου, δυστυχώς υφίσταται έλλειμμα στο νομικό πλαίσιο και δεν διασφαλίζεται πλήρως η ορθή λειτουργία της διακίνησης των φακών επαφής, όπως αυτό συμβαίνει με τον φυσικό χώρο του οπτικού καταστήματος.

 Ο φυσικός χώρος του οπτικού καταστήματος, έχει ελεγχθεί από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας. Ως  εκ τούτου, εξασφαλίζεται η ορθή λειτουργία του χώρου και η ασφαλής διακίνηση των προϊόντων. Αντιθέτως η διακίνηση μέσω διαδικτύου είναι προφανές ότι δεν τηρεί κανόνες και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή.

  H τήρηση των κανόνων φροντίδας και υγιεινής καθώς και η τακτικότητα των ελέγχων που έχουν οριστεί από τον εφαρμοστή καθιστά την χρήση των ΦΕ απόλυτα ασφαλή.

  H πώληση των φακών επαφής πρέπει να γίνεται σε ιχνηλάσιμη συσκευασία όπως αυτό ορίζεται από την κοινοτική οδηγία περί διακίνησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ιχνηλάσιμη νοείται η συσκευασία της οποίας μπορεί να αναζητηθεί η πορεία από τον κατασκευαστή έως τον τελικό καταναλωτή, στην οποία αναγράφεται ο αριθμός παρτίδας (LOT NUMBER), η ημερομηνία λήξεως, το υλικό, τα στοιχεία του φακού επαφής και ο κατασκευαστής. Συνιστάται να προμηθεύεται ο καταναλωτής την επαρκή ποσότητα φακών για να δύναται να τους αντικαταστήσει στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα ή να υπάρχει άμεσα διαθέσιμο ανταλλακτικό ζεύγος για την αντικατάστασή τους σε περιπτώσεις πιθανής ζημίας ή φθοράς. Ο καταναλωτής που φορά ΦΕ πρέπει παράλληλα να κατέχει κι ένα ζευγάρι γυαλιών οράσεως που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της όρασης του για να μπορεί να αφαιρέσει τους φακούς του, όποτε αυτό κρίνεται από τον εφαρμοστή αναγκαίο.

 

 Οι καινοτόμες τεχνολογίες στα υλικά aπό τα οποία κατασκευάζονται και ο σημαντικά χαμηλός αριθμός των επιπλοκών, κάνουν σήμερα τη χρήση των φακών επαφής ασφαλέστερη, ευκολότερη και πιο άνετη από ποτέ, προσφέροντας λύσεις σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού . Είναι χαρακτηριστικό, ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη χρήση τους, ενώ, με την προϋπόθεση ότι ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης και εφαρμογής τους όπως ορίζονται από τον ειδικό, οι φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και από παιδιά. Η ερευνητική δραστηριότητα που παρατηρείται παγκοσμίως οδηγεί σε διαρκείς βελτιώσεις των υλικών και του σχεδιασμού των φακών επαφής, εξασφαλίζοντας καλύτερη άνεση και ακόμη πιο ασφαλή χρήση. Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται ακόμη και για τη διαχείριση οφθαλμικών παθήσεων, με πληθώρα διαγνωστικών και θεραπευτικών εφαρμογών .

  Στη διεύθυνση www.foraofakous.gr, το κοινό έχει πρόσβαση στην υπεύθυνη ενημέρωση για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή, τον έλεγχο, τη χρήση των φακών επαφής, τις οδηγίες χρήσης και αντικατάστασής τους, κ.α.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54