Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στηρίζει το αίτημα Κουφοντίνα

Κάλεσμα στην Ελληνική Πολιτεία να σεβαστεί και να διασφαλίσει το δικαίωμα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα στο υπέρτατο αγαθό της προστασίας της ζωής με σεβασμό στο κράτος δικαίου, στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες απευθύνει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας για θέματα προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Η υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απαρέγκλιτη τήρηση κατά τρόπο αυστηρό και με διαφάνεια των κανόνων δικαίου για κάθε κρατούμενο και δεν αναιρείται από την καταδίκη των εγκλημάτων, για τα οποία ο κατηγορούμενος δικάζεται, καταδικάζεται και εκτίει την ποινή του» τονίζει. 


Ακόμα ένας θεσμικός φορέας ζητάει να ισχύσει το κράτος Δικαίου στην υπόθεση της απεργίαςπείνας και του δίκαιου αιτήματός του, μετά τις ανάλογες εκκλήσεις πάνω από 1.000 νομικών, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του ανθρώπου και το χθεσινοβραδινό αίτημα δεκάδων χιλιάδων πολιτών προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας για θέματα προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι ο σεβασμός και η προστασία της ανθρώπινης αξίας είναι πρωταρχική υποχρέωση κάθε ευνομούμενης δημοκρατίας, όπως ασφαλώς η δική μας.

Προσθέτει:

Η υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απαρέγκλιτη τήρηση κατά τρόπο αυστηρό και με διαφάνεια των κανόνων δικαίου για κάθε κρατούμενο και δεν αναιρείται από την καταδίκη των εγκλημάτων, για τα οποία ο κατηγορούμενος δικάζεται, καταδικάζεται και εκτίει την ποινή του. Επισημαίνεται άλλωστε ότι σύμφωνα με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το κράτος έχει υποχρέωση διασφάλισης του αγαθού της ζωής, τηρώντας τις διαδικαστικές εγγυήσεις που διασφαλίζουν ότι η εν λόγω υποχρέωση δεν οδηγεί σε τιμωρία ή εξευτελισμό του κρατουμένου.

Η ΕΕΔΑ καλεί την Ελληνική Πολιτεία να σεβαστεί και να διασφαλίσει το δικαίωμα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα στο υπέρτατο αγαθό της προστασίας της ζωής με σεβασμό στο κράτος δικαίου, στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες. 

Πηγή: thepressproject.gr

 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54