Ρεύμα: Η ντρίμπλα με τα μπλε τιμολόγια, οι σταθερές τιμές και η «σφήνα» της ΔΕΗ

Άλκης Καλογήρου

Ανεβάζει τον πήχη στον ανταγωνισμό η ΔΕΗ και στα σταθερά τιμολόγια και προσφέρει μειωμένη τιμή στο μπλε (σταθερό τιμολόγιό της) στα 17,5 λεπτά τη μεγαβατώρα. Με την κίνηση αυτή προσφέρει μια επιλογή για τον καταναλωτή που θέλει να ξέρει το κόστος της ενέργειας μακροπρόθεσμα χωρίς να ελέγχει κάθε μήνα τις τιμές και χωρίς να ανησυχεί για τις παραπάνω χρεώσεις που μπορεί να έχει αν η τιμή ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά κινηθεί ανοδικά.

Ταυτόχρονα, προσφέροντας το μέχρι στιγμής το φθηνότερο «κλειστό» τιμολόγιο της αγοράς,  ανοίγει ένα νέο κύκλο μειώσεων στα σταθερά τιμολόγια που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι προμηθευτές ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ μείωσε κατά  10,5 λεπτά την τιμή της κιλοβατώρας του «μπλε» τιμολογίου που μέχρι τις 3/12  προσφερόταν στην αγορά στα 28 και 29,5 λεπτά αντίστοιχα.

Σε ποιους απευθύνεται

Επιλέγοντας ένα σταθερό τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να ανησυχεί κάθε μήνα για την τιμή της ενέργειας, ή να αλλάζει εταιρεία ή πρόγραμμα κάθε μήνα. Μπορεί να προϋπολογίσει το ετήσιο κόστος ενέργειας και να μην χρειάζεται να ψάχνει να βρει το φθηνότερο στην αγορά κάθε μήνα, ή να κινδυνεύει από μυστικές χρεώσεις που μπορεί να έχουν τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σημειώνεται ότι η χρέωση που προσφέρει για ένα χρόνο,   στα 17,9 λεπτά  είναι πολύ κοντά στο πράσινο τιμολόγιο που για τον Ιανουάριο προσφέρεται από τη ΔΕΗ στα 15,9 λεπτά.

Αν κάποιος καταναλωτής εκτιμά ότι οι τιμές ενέργειας θα κινηθούν ανοδικά το επόμενο διάστημα, στην περίπτωση που οξυνθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις όπως  ο πόλεμος στην Ουκρανία, ή  η κρίση στην Μέση Ανατολή και δεν θέλει να ανησυχεί για τις επιπτώσεις της ζήτησης στην αγορά φυσικού αερίου, μπορεί να κλείσει την τιμή ενέργειας με το μπλε τιμολόγιο της ΔΕΗ και να μην ξανασχοληθεί με την πορεία των τιμών ενέργειας.

Τέλος πρόωρης αποχώρησης

Σημειώνεται, ότι στην περίπτωση που αντίθετα, σημειωθεί πτώση των τιμών ενέργειας και ο καταναλωτής θέλει να επιστρέψει σε ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο επειδή διαπιστώσει αργότερα, ότι είναι φθηνότερο, μπορεί να το κάνει και να μεταβούν σε ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο καταβάλλοντας τέλος πρόωρης αποχώρησης.

Το κόστος αυτό είναι τόσο μεγαλύτερο όσο νωρίτερα επιλέξει να αφήσει το σταθερό τιμολόγιο.

Το τέλος πρόωρης είναι 100 ευρώ εφόσον η αποχώρηση γίνει από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του τιμολογίου μέχρι και το πρώτο τρίμηνο, στα 65 ευρώ από τον τέταρτο μήνα έως τον έκτο και στα 30 ευρώ από τον έβδομο έως και τον ένατο μήνα. Για τους δύο τελευταίους μήνες του δωδεκαμήνου το τέλος αποχώρησης είναι μηδενικό.

Πηγή: imerisia.gr