SOS εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στη Γραμμή SOS για τα θύματα έμφυλης βίας

 

Ντίνα Δασκαλοπούλου

Σε στάση εργασίας κατέβηκαν χθες οι άνθρωποι που επί 13 χρόνια στελεχώνουν τη δομή που υπερασπίζεται τις κακοποιημένες γυναίκες, αφού μένουν απλήρωτοι από τον Νοέμβριο ● Τον αγώνα τους στηρίζει σύσσωμη η προοδευτική αντιπολίτευση

Σε μια χώρα όπου η έμφυλη βία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και σχεδόν καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας ακραία περιστατικά κακοποίησης έως και γυναικοκτονίες, υποτίθεται πως για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της – ναι, μιλάμε για αυτήν την ίδια κυβέρνηση που δεν έχει ακόμα κατοχυρώσει νομικά τον όρο «γυναικοκτονία». Η εικόνα γίνεται όμως χειρότερη αν δει κανείς πώς αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι που βρίσκονται πραγματικά στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της έμφυλης βίας και που χθες αναγκάστηκαν να κατεβούν σε 5ωρη στάση εργασίας αφού είναι απλήρωτοι από τον Νοέμβριο.

Η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 παρέχει άμεση βοήθεια και συμβουλευτική σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο, σε γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας. Ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Μάρτιο του 2011 και έχει δεχτεί έως σήμερα περισσότερες από 84.000 κλήσεις. Στελεχώνεται από συμβασιούχους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), η πλειονότητα των οποίων εργάζεται από την έναρξη λειτουργίας της, μετρώντας σχεδόν 13 χρόνια εμπειρία στο αντικείμενο της έμφυλης βίας. Τι οδήγησε αυτούς τους ανθρώπους στη χθεσινή κινητοποίηση;

Οπως αναφέρουν, όχι μονάχα η καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και η οριστική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων στην τακτική καταβολή της μισθοδοσίας τους, αφού αντιμετωπίζουν συνεχείς καθυστερήσεις και μάλιστα κάποιες φορές πολύμηνες, αλλά και βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας. Υποστελεχωμένη η Γραμμή, αντιμετωπίζει συν τοις άλλοις και ζητήματα ασφάλειας ειδικά στις νυχτερινές βάρδιες.

«Οφείλουμε να διεκδικήσουμε το –αυτονόητο και σύννομο– δικαίωμα να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια, καθώς και την έμπρακτη αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελεί η Γραμμή», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

«Μετά τη στάση εργασίας και τη συγκέντρωσή μας –όπου είχαμε και στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, και τους Οικολόγους– ζητήσαμε να δούμε την υπουργό κ. Ζαχαράκη, η οποία έλειπε σε ταξίδι κι έτσι συναντήσαμε τον διευθυντή του γραφείου της κ. Γιαννακόπουλο και την γ.γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημαδάμα. Δεσμεύτηκαν ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα κι ότι εργάζονται για την ένταξη της γραμμής στο νέο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. επιχειρησιακό πρόγραμμα για τα επόμενα 4 χρόνια», μας λέει η Στέλλα Παλαιολόγου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου».

«Ωστόσο, έχουν περάσει 13 χρόνια και η Γραμμή δεν πρέπει πια να αντιμετωπίζεται ως πρόγραμμα, αλλά πρέπει να γίνει μόνιμη δημόσια υπηρεσία – όπως κι οι υπόλοιπες 65 δομές του δικτύου, αφού υπάρχει σταθερή ανάγκη για τους πολίτες. Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις, περιμένουμε ότι αυτή τη φορά θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της η πολιτική ηγεσία αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της υπηρεσίας και τις ανάγκες των εργαζομένων της».

«Θεωρούμε αδιανόητο τα στελέχη των πολύτιμων αυτών δομών να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενες/οι δεύτερης κατηγορίας», αναφέρει το Φεμινιστικό Δίκτυο-Νέα Αριστερά υπογραμμίζοντας πως «εργαζόμενες/οι που καλούνται να αντιμετωπίσουν την έμφυλη βία γίνονται υποκείμενα έμμεσης βίας και μάλιστα κρατικής», ενώ «το έλλειμμα μέριμνας για την οριστική επίλυση των προβλημάτων τους αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, άμεσα μεν την υποτίμηση της προσφοράς των δομών και έμμεσα την υποτίμηση και απαξίωση του ζητήματος της ισότητας των φύλων ευρύτερα και του ζητήματος της έμφυλης βίας ειδικότερα»...

Πηγή: efsyn.gr