Παίδων «Αγία Σοφία»: Τέλος από 1η Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία

Το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» έρχεται για ακόμη μια φορά αντιμέτωπο με το κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ, από 1η Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία δεν θα μπορούν να πραγματοποιούνται, λόγω των τεράστιων κενών σε προσωπικό.


Η συνεδρίαση του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου


Στις 16/05/2024 συνεδρίασε ο χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Τα ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στις διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού με αφορμή και την πρόσφατη μετακίνηση αναισθησιολόγου στο «Αγλαΐα Κυριακού», τη συζήτηση από πλευράς διοίκησης για κοινή λειτουργία των αναισθησιολογικών τμημάτων των δύο νοσοκομείων προκειμένου να καλυφθούν προσχηματικά τα κενά που υπάρχουν, τις χειρουργικές αίθουσες που παραμένουν κλειστές τα τελευταία 4 χρόνια εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό).

Όπως υπογραμμίζει η 5μελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, στο Παίδων «Αγία Σοφία» οι εργαζόμενοι πρακτικά δουλεύουν πια πέρα από τα όρια τους, σε συνθήκες υπερεφημέρευσης εξοντωτικές για τους ίδιους και επισφαλείς για την ομαλή  λειτουργία του νοσοκομείου. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνουν διαρκώς οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων,  αλλά να καθυστερούν και τακτικά περιστατικά μεγάλης βαρύτητας (πχ νεογνά, παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας). Ταυτόχρονα υπάρχουν ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου  πράγμα που σημαίνει ότι αν ακόμη και αύριο διορίζονταν αναισθησιολόγοι, οι κλειστές αίθουσες δε θα ήταν δυνατό να ανοίξουν.

Στις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, τονίστηκε και η έλλειψη σε νοσηλευτές στην μονάδα παίδων η οποία πια δύναται να δέχεται μόνο επείγοντα περιστατικά. Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία κινητοποίηση στην διοίκηση για σήμερα στις 10 πμ και αναστολή των τακτικών χειρουργείων από 1/6 έως ότου γίνει δυνατή η ασφαλής λειτουργία και εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό για να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

Επίσης, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την προσπάθεια παραποίησης των πρακτικών της συνέλευσης του χειρουργικού τομέα. «Οι αποφάσεις των εργαζομένων καθώς και τα αιτήματα που θέτουν ψηφίστηκαν κατά συντριπτική πλειοψηφία και δεν χωρά σε αυτές καμία νόθευση από την διοίκηση του νοσοκομείου» καταλήγουν.

Τα αιτήματα των εργαζόμενων
Γιατροί και νοσηλευτές θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 20/5 και ώρα 10.00 στο γραφείο του διοικητή, διεκδικώντας:

● Αμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών που υπάρχουν σε όλα τα τμήματα.
● Αμεση διενέργεια των κρίσεων για τις προσλήψεις ιδιαίτερα στα τμήματα που δουλεύουν στο όριο.
● Καμία σκέψη για απογευματινά χειρουργεία – να ενισχυθεί εδώ και τώρα η πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου και του χειρουργείου.
● Να δοθούν κίνητρα σε ειδικότητες όπου υπάρχουν ελλείψεις και μειωμένο ενδιαφέρον να εργαστούν στο ΕΣΥ. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20/05/2024 - 15:16