Ανησυχία για τα χιλιάδες νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στον Βόλο και άλλες περιοχές της Μαγνησίας από τη λίμνη Κάρλα, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις σφοδρές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν η έκτασή της διπλασιάστηκε και τεράστιες εκτάσεις των παρακάρλιων χωριών «βυθίστηκαν» στο νερό.

Αγρότες και άλλοι πολίτες προειδοποιούσαν για υγειονομική «βόμβα» και ζητούσαν χρονοδιάγραμμα για παρεμβάσεις με στόχο, μεταξύ άλλων, την αποστράγγιση των υδάτων, ενώ πλέον εγείρονται νέοι φόβοι για υγειονομικό κίνδυνο από την αποσύνθεση των ψαριών.

Ο καθηγητής Δημήτρης Κλαουδάτος εξηγεί μιλώντας στο magnisianews.gr πως ένας μέρος από τα ψάρια, που κατέληξαν στις παρακάρλιες περιοχές μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα, καταλήγει τώρα στον Παγασητικό, καθώς αδειάζουν τα ύδατα από το φράγμα της Κάρλας.

Σήμερα το απόγευμα, μία εβδομάδα μετά και ενώ οι αντιδράσεις συνεχίζονται, αναμένεται να γίνει σύσκεψη στο λιμάνι του Βόλου. Σύμφωνα με την Περιφέρεια, θα προτείνει στον ΟΛΒ την τοποθέτηση ενός προστατευτικού διχτυού στην έξοδο του χειμάρρου Ξηριά, που αποτελεί προσωρινή λύση. 

Σύμφωνα με το larissanet.gr, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, δήλωσε η Περιφέρεια θα συνδράμει για να μαζευτούν όλα τα νεκρά ψάρια και να μεταφερθούν σε εταιρία καύσης, αν και είναι αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. 

Κουρέτας και Τριαντόπουλος ανακοίνωσαν από το διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας την έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, ύψους 42 εκατ. ευρώ. Ο κ. Κουρέτας υποστήριξε πως ξεκινά η επιδιόρθωση του θυροφράγματος στην λίμνη Κάρλα, που άδειαζε το νερό και δέχτηκε μεγάλες ποσότητες, λόγω των πλημμυρών. Η Περιφέρεια μετά το κλείσιμο του θυροφράγματος την Παρασκευή, προχωρά στην αποκατάσταση του αντλιοστάσιου της Πέτρας που θα μεταφέρει σωστά το νερό στον ταμιευτήρα.

Αναπάντητα ερωτήματα

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσε ερώτηση στο Δ.Σ. Βόλου καλώντας τη δημοτική αρχή να απαντήσει:

  • Τι πρωτοβουλίες έχει πάρει για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
  • Έχει έρθει ε επαφή με τους αρμόδιους φορείς για τη λήψη άμεσων και αναγκαίων μέτρων;
  • Τι θα κάνει για να καθαριστεί το λιμάνι και να περιοριστεί η είσοδος από τα νεκρά ψάρια και να περιορίσει την περιβαλλοντική και υγειονομική επιβάρυνση του λιμανιού και του Βόλου;

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς κατηγορώντας δήμο, περιφέρεια και κυβέρνηση ότι δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του ζητήματος. «Οι αναφορές για “φαινόμενο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί”(!) ή να περιμένουμε ώστε να “φάνε τα νεκρά ψάρια κάποια μεγαλύτερα”(!!) προκαλούν δικαιολογημένη οργή» πρόσθεσε και επέκρινε επίσης την πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. «στα ζητήματα των φυσικών καταστροφών, που λογαριάζει ως “κόστος” τα μέτρα πρόληψης αλλά και αποκατάστασης, με τα γνωστά εγκληματικά αποτελέσματα και τις καθυστερήσεις σε όλη τη Θεσσαλία, στο οδικό δίκτυο, τις υποδομές, τις αποζημιώσεις, ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Αυτή η πολιτική γραμμή αποτυπώνεται στο θέμα της Κάρλας και της απάντλησης των πλημμυρισμένων περιοχών του κάμπου με το κράτος – τοπικά και κεντρικά – να “νίπτει τας χείρας” του ή να παίζει το γνωστό παιχνίδι με το μπαλάκι ευθυνών.

»Και όλα αυτά όταν μπορούν να εφαρμοστούν επιστημονικές και τεχνικές μελέτες για την άμεση, γρήγορη και την ασφαλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον απάντληση. Κάθε όμως τέτοια μελέτη προσκρούει στους “κόφτες” της εγκληματικής πολιτικής τους. Όπου από τη μία είναι το “όφελος” δηλαδή το έργο να εξασφαλίζει ικανοποιητικό κέρδος σε κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη τα “δημοσιονομικά όρια” την ίδια στιγμή που όταν πρόκειται για επιδοτήσεις στα μονοπώλια, τη χρηματοδότηση των πολέμων του ΝΑΤΟ κτλ. τα εκατομμύρια ρέουν άφθονα» σημείωσε μεταξύ άλλων.