Φιμώνουν υγειονομικούς με πιστοποιητικό εχεμύθειας – Καταγγελία-αποκάλυψη για την 7η ΥΠΕ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Σε πρωτοφανή φίμωση του επικουρικού προσωπικού που απασχολείται στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ Κρήτης) προχωρά ο «γαλάζιος» διοικητής της Νεκτάριος Παπαβασιλείου. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, το επικουρικό προσωπικό τη 7ης ΥΠΕ, στην οποία υπάγονται όλες οι δομές υγείας της Κρήτης (κέντρα υγείας, νοσοκομεία κ.λπ.), καλείται να υπογράψει «συμφωνητικό εχεμύθειας» με τη διοίκηση της ΥΠΕ. Το συμφωνητικό δεσμεύει τους εργαζόμενους για τη μη «δημοσιοποίηση ή αποκάλυψη» πληροφοριών που αφορούν τη λειτουργία της ΥΠΕ υπό το πρόσχημα της συμμόρφωσης με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Πρόκειται για κίνηση που στόχο έχει να περιοριστούν οι καταγγελίες εργαζομένων για τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της 7ης ΥΠΕ, σε σημείο που θυμίζει τη λογοκρισία της χούντας.

Σύμφωνα με νομικές πηγές το συμφωνητικό βρίθει «νομικών ανεπαρκειών», ενώ παράλληλα εγείρονται ζητήματα «καταχρηστικότητας» σε βάρος των εργαζομένων και ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ. Ας δούμε όμως τι αφορά το περίφημο συμφωνητικό.

Η καταγγελία και το τρισέλιδο συμφωνητικό

Πριν από λίγες μέρες στο γραφείο του Documento έφτασε μια πολύ σοβαρή καταγγελία. Σύμφωνα με αυτήν, το επικουρικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί) που επρόκειτο να απασχοληθεί στο κέντρο υγείας στις Μοίρες του νομού Ηρακλείου Κρήτης υποχρεωνόταν να υπογράψει «συμφωνητικό εχεμύθειας εργαζόμενου».

Πράγματι η καταγγελία συνοδευόταν από τρισέλιδο έγγραφο το οποίο έφερε το σήμα της 7ης ΥΠΕ και την υπογραφή του επικεφαλής της Νεκτ. Παπαβασιλείου. Πρόκειται για κομματικό στέλεχος της ΝΔ που το 2018 εκλέχτηκε και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Οικονομολόγος στο επάγγελμα, ο Νεκτ. Παπαβασιλείου διαθέτει στενούς δεσμούς με την Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία μάλιστα έχει γραφτεί ότι είναι και κουμπάροι. Ο Νεκτ. Παπαβασιλείου παραμένει επικεφαλής της 7ης ΥΠΕ από το 2022, παρότι τα νοσοκομεία της Κρήτης τα οποία διαχειρίζεται είναι υπό κατάρρευση και οι εργαζόμενοι αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλο.

Το «συμφωνητικό εχεμύθειας» αποτελεί διμερή σύμβαση μεταξύ εργαζόμενου και του διοικητή της 7ης ΥΠΕ. Οπως επισημαίνεται, το συμφωνητικό αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης εργασίας» με το οποίο ο/η εργαζόμενος/η δεσμεύεται ότι «θα χειρίζεται πληροφορίες της 7ης ΥΠΕ με απόλυτη εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια», ενώ υποχρεούται να «μην τις δημοσιοποιεί ή τις αποκαλύπτει».

Ως «εμπιστευτικές νοούνται όλες οι γενικές ή ειδικές πληροφορίες της 7ης ΥΠΕ στις οποίες ο εργαζόμενος ενδέχεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του να αποκτήσει πρόσβαση». Οπως για παράδειγμα «η οργανωτική δομή, ρόλοι, αρμοδιότητες, θέσεις μέθοδοι διοίκησης, στοιχεία εργαζομένων και συνεργατών, διαδικασίες, έγγραφα ή σχέδια εγγράφων, περιεχόμενο εγγράφων, αρχεία (φυσικά ή ηλεκτρονικά), λογισμικά προγράμματα, διαχειριστικά συστήματα, οικονομικά στοιχεία κ.λπ.». Δηλαδή οτιδήποτε έχει να κάνει με τη λειτουργία των εποπτευόμενων από την 7η ΥΠΕ υγειονομικών φορέων. Στη λειτουργία προφανώς υπάγονται και οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, με θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά κυρίως τους ασθενείς πολίτες. Ελλείψεις για τις οποίες οι καταγγελίες το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.

 

Συνέπειες για τους εργαζόμενους!

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο συμφωνητικό, «σε περίπτωση παραβίασης των όρων του η 7η ΥΠΕ μπορεί να λάβει κάθε μέτρο που θεωρεί απαραίτητο». Οπως «να καταγγείλει τη σύμβαση και να ζητήσει αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας της, καθώς και καταβολή κάθε αποζημίωσης που θα κληθεί να καταβάλλει η 7η ΥΠΕ, σε τρίτους από την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων».

Η υπογραφή του συμφωνητικού έχει θορυβήσει τους εργαζόμενους, ενώ εγείρει πολλά ερωτήματα. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη οι διορισμένες διοικήσεις νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών επιχειρούν να φιμώσουν γιατρούς και νοσηλευτές. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και επί πανδημίας Covid-19, όταν γιατροί και νοσηλευτές κατήγγειλαν διαρκώς τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, ΜΕΘ κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι διοικήσεις νοσοκομείων είχαν απαγορεύσει εγγράφως στους εργαζόμενους να μιλούν δημόσια για τις τραγικές ελλείψεις που υπήρχαν.

Ενα από αυτά ήταν το Λαϊκό Νοσοκομείο. «Απαγορεύεται σε οποιονδήποτε εργαζόμενο να προβαίνει σε δηλώσεις προφορικές ή έγγραφες στα Μέσα Ενημέρωσης που αφορούν στη διαχείριση “ύποπτων” ή επιβεβαιωμένων περιστατικών του νέου κορονοϊού» αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ανακοίνωση της διοίκησης του Ευαγγελισμού: «Σας ενημερώνουμε ότι καμία συνέντευξη ή δήλωση που αφορά το νοσοκομείο δεν θα γίνεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χωρίς την προηγούμενη έγκριση της διοίκησης».

Οι απαντήσεις στο Documento

Το Documento επικοινώνησε με τη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μοιρών Μαρία Φασουλάκη-Κουτεντάκη και έθεσε το ερώτημα για το «πιστοποιητικό εχεμύθειας». Απάντησε ότι «δεν γνωρίζω κάτι για το πιστοποιητικό» και «δεν έχει υπογράψει κάτι τέτοιο εργαζόμενος του κέντρου υγείας». Στη συνέχεια καλέσαμε στο γραφείο του Νεκτ. Παπαβασιλείου θέτοντας σχετικό ερώτημα. Υστερα από λίγο επικοινώνησε μαζί μας ο Γιάννης Καλαντζάκης, υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (CDPO) της 7ης ΥΠΕ και διοικητής κατά το παρελθόν στην ΥΠΕ. Παραδέχτηκε ότι πράγματι υφίσταται «συμφωνητικό εχεμύθειας εργαζόμενου» το οποίο αφορά το επικουρικό προσωπικό των υπηρεσιών που υπάγονται στην 7η ΥΠΕ και αναφέρεται σε… συμμόρφωση των εργαζομένων με όσα ορίζει το GDPR. Επίσης ο Γ. Καλαντζάκης υποστήριξε πως το συγκεκριμένο συμφωνητικό δεν εγείρει ζητήματα καταχρηστικότητας και έφερε παραδείγματα επικουρικών διοικητικών υπαλλήλων που λόγω της εργασίας τους μπορεί να έχουν πρόσβαση σε θέματα συμβάσεων ή διαγωνισμών της 7ης ΥΠΕ κ.λπ.

Πηγή: documentonews.gr