Νερό όπως ρεύμα: στο ίδιο έργο θεατές

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μούσκεμα τα έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης με τις προχθεσινές εξαγγελίες του για τη διαχείριση του νερού, που οδηγούν σε αυξήσεις τιμολογίων και είσοδο ιδιωτών οι οποίοι θα αναλάβουν έργα δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενεργειακή κάλυψη των αναγκών, και χθες έσπευσαν μαζί με τον πρωθυπουργό να δώσουν συνεντεύξεις για «να μαζέψουν τα σπασμένα».

«Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό», υποστήριξε αρχικά ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξη (Talk Radio), προσθέτοντας λίγο μετά ότι «το νερό στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει φτηνό, τουλάχιστον για τις χαμηλές καταναλώσεις», αλλά «όταν κάποιος καταναλώνει πολύ νερό, λογικό είναι να το πληρώνει περισσότερο…». «Το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι μια αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού, την οποία κανείς δεν πρόκειται ούτε καν ουσιαστικά να προσέξει στον λογαριασμό του», ανέφερε παρακάτω και ξεκίνησε να ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα έργα κατά της λειψυδρίας. Είπε δηλαδή για το έργο μεταφοράς νερού από το φράγμα των Κρεμαστών και για την εξασφάλιση υδροδότησης των νησιών, χωρίς να υπεισέλθει σε θέματα κόστους και κάλυψής του. Ο πρωθυπουργός δεν ρωτήθηκε και δεν σχολίασε το θέμα που ιδιαίτερα τέθηκε στο χθεσινό βασικό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.», ότι όλος ο κυβερνητικός σχεδιασμός οδηγεί σε «ιδιωτικοποίηση διά της πλαγίας οδού».

Στο θέμα αυτό επέλεξε να απαντήσει ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης εμφανιζόμενος στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στέλνοντας ο ίδιος δελτίο Τύπου με τίτλο «Φαντασίωση της Αριστεράς η δήθεν «ιδιωτικοποίηση» του νερού». «Η κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση των νερών νομίζω ότι είναι ένα όνειρο της Αριστεράς. Το φαντάζονται τη νύχτα, για να φαντάζονται τον εαυτό τους να κάνει διαδήλωση. Από μας, πάντως, τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει», ήταν τα λόγια του υπουργού που επελέγησαν να μπουν στην ανακοίνωση.

Συνέχισε όμως με τις... υγρές φαντασιώσεις της Δεξιάς, λέγοντας ότι αυτό που γίνεται «είναι μια μεταρρύθμιση, η οποία θέτει έλεγχο στο πώς τιμολογείται το νερό». Ανέφερε δηλαδή ότι οι φορείς υδροδότησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και οι περίπου 300 φορείς (ΔΕΥΑ) στην υπόλοιπη Ελλάδα «θα ελέγχονται στον τρόπο με τον οποίο τιμολογούν το νερό από τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων (sic)».

 

Οι προσεκτικοί αναγνώστες της «Εφ.Συν.» προφανώς γνωρίζουν ότι τέτοια αρχή δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που επί τρία χρόνια εξαγγέλλεται και ακόμη δεν έχει στελεχωθεί. Δεν πρόκειται όμως για γλωσσικό σφάλμα του κ. Σκυλακάκη, αλλά για μια προσπάθειά του να μη συνδεθεί η φοβερή του «μεταρρύθμιση» με τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ενέργειας, δηλαδή τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και τα καρτέλ που εκτόξευσαν τις τιμές στα ουράνια.

Οπως επισήμανε και χθες η «Εφ.Συν.», η ΡΑΑΕΥ είναι μετεξέλιξη της ΡΑΕ, δηλαδή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία, αδύναμη και υποστελεχωμένη, απέτυχε να προστατεύσει τους καταναλωτές από συντονισμένες πρακτικές και νόθευση του ανταγωνισμού των ηλεκτροπαραγωγών. Από το 2019 που ξεκίνησε η εκτόξευση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ειδικά από τη ΔΕΗ αλλά και στη συνέχεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδιδε τις συνεχείς ανατιμήσεις σε «εισαγόμενα φαινόμενα» και διεθνείς αναταραχές, χωρίς ποτέ να δίνει πειστικές απαντήσεις για τον λόγο που το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας αναδείκνυε μονίμως τη χώρα μας στις ακριβότερες της Ευρώπης ως προς τη χονδρεμπορική τιμή που επηρεάζει τα τιμολόγια της λιανικής. Οποτε η κυβέρνηση πιεζόταν πολύ, κυρίως για λόγους προεκλογικούς, έσπευδε να «χρυσώνει το χάπι», μοιράζοντας επιδοτήσεις, προερχόμενες από χρήματα που είχαν ήδη πληρώσει οι καταναλωτές, όπως τα δικαιώματα ρύπων.

Ο υπογράφων αισθάνεται την υποχρέωση να επαναλάβει ότι από τα λίγα στοιχεία που έδωσε ο Θ. Σκυλακάκης στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο όλος σχεδιασμός δείχνει πως στη διαχείριση του νερού θα γίνει αντιγραφή της «μεταρρύθμισης» στην ηλεκτρική ενέργεια. Τα έργα που εξήγγειλε, πανάκριβες αφαλατώσεις στα νησιά αλλά και στην Αττική, ακόμη και το έργο αντλησιοταμίευσης από τη λίμνη των Κρεμαστών, θα στηριχθούν σε επενδύσεις ιδιωτών που θα παράγουν ρεύμα με νερό που ανήκει στο Δημόσιο. Ειδικά για τη λίμνη Κρεμαστών αρνήθηκε να πει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του νερού και των υποδομών και ποιος αντλεί δικαιώματα από αυτά. Με άλλα λόγια, τα αυριανά τιμολόγια θα πρέπει να ενσωματώνουν το ενεργειακό κόστος βάσει των στοιχείων που θα δηλώνουν οι επενδυτές και χωρίς η ΡΑΑΕΥ να μπορεί να τους διαψεύσει. Και όπως σήμερα ουδείς βγάζει άκρη με το τι πληρώνει στον λογαριασμό του ηλεκτρικού, το ίδιο θα συμβεί σύντομα με τους λογαριασμούς ύδρευσης...

Πηγή: efsyn.gr