Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Ομόφωνο «ΟΧΙ « από το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου κατά του LNG στον κόλπο της Καβάλας

Ομόφωνο «ΟΧΙ» στην εγκατάσταση πλωτού LNG στον κόλπο της Καβάλας αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου κατά τη συνεδρίασή του, όπου το θέμα ήταν πρώτο εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Στη συνεδρίαση παρέστησαν τα μέλη της Συντονιστικής κατά του LNG Λάζαρος Βασιλειάδης και Ηλίας Ιωαννίδης. Η συζήτηση άρχισε με την εισήγηση του δημάρχου Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να είναι μαζική και δυναμική η παρουσία των κατοίκων και φορέων του νησιού στο συλλαλητήριο κατά του LNG που θα γίνει στην Καβάλα την Πέμπτη, 3 Ιουλίου, στην πλατεία Ελευθερίας. Ο Λάζαρος Βασιλειάδης ενημέρωσε εκτενώς το σώμα για τις συνέπειες της εγκατάστασης στον τουρισμό και την αλιεία, τομείς άρρηκτα συνδεδεμένους με την παραγωγική και οικονομική ζωή του νησιού. Ακολούθησαν ερωτήσεις και γενικευμένη συζήτηση. Χαρακτηρίζει την ομοθυμία και την αγωνιστικότητα των Θασίων, η τοποθέτηση αλιέα δημοτικού συμβούλου από τις Μαριές, ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο είπε : «Δεν λέμε ένα απλό «ΌΧΙ» στο πλωτό LNG στον κόλπο της Καβάλας, αλλά χίλια «ΌΧΙ». Τα μέλη της Συντονιστικής κατά του LNG κάλεσαν τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο να κινητοποιήσουν όλους τους συλλόγους και την τοπική κοινωνία για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου.

Ερώτηση σχετικά με το πάγιο κεφάλαιο στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και το μέλλον της επιχείρησης

Επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών και οΖεϊμπέκ Χουσεΐν κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση στη βουλή προς τους Υπουργούς, Οικονομικών, Ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας,Εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας με θέμα το πάγιο κεφάλαιο στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και το μέλλον της επιχείρησης

Στο κείμενο της ερωτήσεις μεταξύ άλλων αναφέρονται:

Η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ που εδρεύει στην Ξάνθη, πωλήθηκε τον Ιούλιο του 2013 από την Αγροτική Τράπεζα (πλειοψηφικό πακέτο μετοχών 50,3%) και την Συνεταιριστική 'Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας Α.Ε. (μειοψηφικό πακέτο 34,18%) στην ρωσική Donskoy Τabak JSC. Η συγκεκριμένη πώληση, μάλιστα, έγινε με πολύ ευνοϊκούς όρους εξαγοράς για τον αγοραστή, με τίμημα μόλις 5,5 εκατομμύρια Ευρώ.

Από την πλευρά της ΣΕΚΕ, όπως είχε δεσμευθεί στην γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΕΚΑΠ, η συμφωνία περιείχε ως όρο της διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, σε λιγότερο από ένα χρόνο από την αλλαγή της ιδιοκτησίας της βιομηχανίας ο νέος επενδυτής έχει προχωρήσει σε απολύσεις —ακόμη και τριτέκνων — διαθεσιμότητες, μονομερείς μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία επιλεκτικά σε όσους δεν έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις.

Τώρα, οι εργαζόμενοι είναι μάρτυρες του «ξηλώματος» και της μετακίνης συγκροτήματος μηχανών, δηλαδή μιας τσιγαρομηχανής και μιας πακεταριστικής που έχουν δυνατότητα παραγωγής και συσκευασίας περισσότερα 3.000.000 τσιγάρα ανά βάρδια παραγωγής. Αυτή μαζί με άλλα συγκροτήματα μηχανών αποτελούν και την αιχμή του δόρατος στον μηχανολογικό εξοπλισμό της ΣΕΚΑΠ. Μάλιστα αυτές αγοράστηκαν με επενδυτικό πρόγραμμα που επιχορηγήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο και υλοποιήθηκε μέσω διαδικασίας leasing της ΑΤΕ πριν από 6 χρόνια.

Για τον συγκεκριμένο εξοπλισμό προγραμματίζεται η μεταφορά του στις εγκαταστάσεις της Donskoy Tabak και η αποστολή από εκεί προς την ενός συγκροτήματος παραγωγής SLIM τσιγάρων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προβλέπεται στην συμφωνία πώλησης της ΣΕΚΑΠ μια τέτοια ανταλλαγή;

2. Το επενδυτικό πρόγραμμα μέσω leasίng έχει εξοφληθεί ή είναι μέρος της συμβατικής υποχρέωσης του νέου επενδυτή;

3. Δεδομένου ότι το κόστος αγοράς ενός τέτοιου συγκροτήματος σήμερα ξεπερνά τα 5-6 εκατομμύρια Ευρώ, το οποίο είναι υψηλότερο από το τίμημα (3,5 εκατομμύρια περίπου) που έλαβε ο ειδικός εκκαθαριστής για την πώληση των μετοχών που είχε στην κατοχή της η ΑΤΕ, ποια θεωρούν οι κ.κ. Υπουργοί ότι είναι η ωφέλεια του ελληνικού Δημοσίου από αυτήν την πώληση;

4. Έχει ολοκληρωθεί η συμβατική υποχρέωση του νέου επενδυτή ψήφισης αλλά και υλοποίησης αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στην ΣΕΚΑΠ ύψους 25 εκατομμυρίων Ευρώ;

5. Τι μέτρα θα λάβουν για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλου του προσωπικού και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στην επιχείρηση;



Στις 18 Ιουλίου η καταβολή επιδομάτων του Ο.Γ.Α. – αιτήσεις μέχρι 30 Ιουνίου

Στις 18 Ιουλίου θα καταβληθεί το 2ο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών στους δικαιούχους του Ο.Γ.Α., σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού.Η πληρωμή αφορά δικαιούχους που θα έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση-δήλωση Α21 (μέσω του TaxisNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων) μέχρι και την 30η Ιουνίου 2014.

Επίσης, την ίδια ημερομηνία (18 Ιουλίου) θα γίνει πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων και στους δικαιούχους εκείνους που είχαν υποβάλει τροποποιητική αίτηση για το έτος 2013 (που δεν έχουν πληρωθεί) και η αίτησή τους έχει εκκαθαριστεί.

Στην ανακοίνωση του Ο.Γ.Α. σημειώνονται τα ακόλουθα:

Προαπαιτούμενο για την πληρωμή των επιδομάτων αποτελεί η υποβολή της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1).

Αιτήσεις Α21 που θα υποβληθούν μετά τις 30/6/2014 θα ικανοποιηθούν σε επόμενη πληρωμή.

Οι δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων για το 2014 υποχρεούνται να υποβάλουν νέες αιτήσεις Α21, δεδομένου ότι οι αιτήσεις Α21 του 2013 δεν λαμβάνονται υπόψη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους, μέσα από την ειδική εφαρμογή «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων Α21» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr)».



Η παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Ξάνθης

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 24 Ιουνίου έξω από την αντιπεριφέρεια Ξάνθης η παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην αξιολόγηση, στην οποία κάλεσαν οι Ε.Λ.Μ.Ε, Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και ΠΑΜε, παράλληλα με την τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξαν οι δύο πρώτοι φορείς.

«Ήταν μια παράσταση διαμαρτυρίας για το ζήτημα που αφορά όλους τους δημόσιους υπαλλήλους» λέει σε συνομιλία μας η πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης Μαρία Λουκοπούλου, δηλώνοντας ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή, σίγουρα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα τα πράγματα».

Αναφερόμενη στα συμβαίνοντα, η κα Λουκοπούλου λέει: «Εμείς ως Ε.Λ.Μ.Ε. κάναμε παράσταση στο γραφείο που ενημερώνονται οι διευθυντές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς κάτι αξιοσημείωτο. Και στη συνέχεια αποφασίσαμε –ως Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.- να κάνουμε το ίδιο και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» .Κλεινοντας η .κ. Λουκοπούλου προσθέτει: «Στη δευτεροβάθμια, παρ’ όλο που οι διευθυντές παρακολουθούν τα σεμινάρια, έχουν σοβαρότατες αντιρρήσεις τις οποίες τις εκφράζουν και μάλιστα ετοιμάζουν και κάποιο κείμενο. Τα πράγματα δεν κυλάνε ομαλά ούτε εκεί…».

Απαντώντας στα παραπάνω, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Αναστάσιος Μάρκου δηλώνει με φανερό εκνευρισμό: «Ήθελαν να μπουν με τον τσαμπουκά και βγαίνει ότι φέρθηκα εγώ με βίαιο τρόπο; Δεν φαίνεται η δική τους βία και φαίνεται αυτή του διευθυντή… Εκείνοι πώς φέρθηκαν προς τη διεύθυνση Π.Ε. που ήρθαν να καταλάβουν το γραφείο; Αυτό ήθελαν να κάνουν». Και προσθέτει: «Για να κάνεις μια ενημέρωση πρέπει να πάρεις άδεια από τον οικοδεσπότη. Όταν δεν τη δίνει ο διευθυντής, πώς μπαίνεις μέσα; Κάναμε μάθημα και θα μας διέκοπταν. Είπα λοιπόν αν θέλουν να έρθουν μόλις τελειώσουμε». Και καταλήγει λέγοντας: «Λυπάμαι που το λέω αλλά ο τρόπος ήταν τελείως άκομψος. Οι συνδικαλιστές δεν τιμούν τον συνδικαλισμό με αυτό που κάνουν, ήμουν συνδικαλιστής και γνωρίζω»…

Νέος Πρύτανης του Δημοκριτείου ο Αθανάσιος Καραμπίνης

Ο κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, θα είναι ο επόμενος Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Στην εκλογική αναμέτρηση, που διεξήχθη ηλεκτρονικά, ο κ. Καραμπίνης κατάφερε να υπερισχύσει του συνυποψηφίου του, κ. Παναγιώτη Πρασόπουλου, με 310 έναντι 242 σταυρών προτίμησης. Εξασφαλίζοντας έτσι την εκλογή του στη θέση του Πρύτανη για την επόμενη 4ετία, η οποία θυμίζουμε ότι ξεκινάει από την 1η Σεπτεμβρίου…

Νέα συνεργασία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με το Πανεπιστήμιο Νισάντασι της Τουρκία

Ολοκληρώθηκε η υπογραφή νέας διμερούς συμφωνίας ανταλλαγής φοιτητών και διδακτικού προσωπικού στο πλαίσιο του νέου διευρυμένου ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ ανάμεσα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκη, συγκεκριμένα τα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών και Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, και το Πανεπιστήμιο Νισάντασι (Nisantasi University) της Τουρκίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη.Το Πανεπιστήμιο του Νισάντασι ιδρύθηκε το 2010. Μέσα σε τρία χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του, μετά από συστηματική εργασία και προετοιμασία, κατάφερε να εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβόλαιο συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και διδακτικού προσωπικού Erasmus+ για ολόκληρη την περίοδο διάρκειας του προγράμματος (2014-20). Το Πανεπιστήμιο του Νισάντασι είναι ένα σύγχρονο σταθερά αναπτυσσόμενο πανεπιστημιακό ίδρυμα με αποστολή την παροχή ακαδημαϊκών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου με έμφαση στη διεπιστημονική έρευνα, στη δια βίου μάθηση, στις νέες τεχνολογίες και τη διεθνοποίηση. Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2013-14) το Πανεπιστήμιο φιλοξενεί στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του συνολικά 6.000 φοιτητές με πρόβλεψη αύξησης του αριθμού αυτού κατά 1.500, τουλάχιστον, θέσεις το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2014-15. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει σήμερα συνολικά 59 προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό επίπεδο, και 5 μεταπτυχιακά προγράμματα.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης της στρατηγικής διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου του Νισάντασι, στο σύνολο των περίπου 70, μέχρι σήμερα, διεθνών διμερών συμφωνιών συνεργασίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελεί έναν ξεχωριστό στρατηγικό εταίρο. Κοινός στόχος και επιθυμία των δύο ιδρυμάτων είναι η μεταξύ των δύο πανεπιστημίων στρατηγική συμφωνία συνεργασίας να οδηγήσει στη δημιουργία ενός σταθερού πεδίου ανάπτυξης συνεργειών αμοιβαίας ωφέλειας, και διαλόγου ανάμεσα στις δύο ακαδημαϊκές και φοιτητικές κοινότητες.



Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και με βασικό σύνθημα «Η δύναμη ν’ αλλάζεις», το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης συνδιοργανώνει στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης το απόγευμα (19.00) της Τετάρτης 25 Ιουνίου εκδήλωση από κοινού με το θεραπευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή) και τον ποδηλατικό σύλλογο «Ο Πήγασος» Ξάνθης.Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικά δρώμενα με μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και τον Χάρη Ξυλά στο σαξόφωνο. Θα ακολουθήσει ποδηλατοβόλτα εντός της πόλης.

Το ΚεΘΕΑ «Κιβωτός» είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης που στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τον εθισμό στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το τζόγο. Ανήκει στο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων που κάθε χρόνο υποστηρίζει 13.500 χρήστες ουσιών και τις οικογένειες τους, για να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες, χωρίς λίστες αναμονής, χωρίς φάρμακα και με σεβασμό στο απόρρητο, σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Καβάλα.

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Δράσεις ζωής, για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, διοργανώνει τo Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ», με την Αιγίδα της Θεσσαλονίκης-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014 στις 18:00, στη Νέα Παραλία από το Μακεδονία Παλλάς έως το Μέγαρο Μουσικής.

Με κεντρικό σύνθημα «Η εξάρτηση δεν είναι ανίκητη. Έλα να το φωνάξουμε μαζί», η εκδήλωση περιλαμβάνει: Διαδρομή 5 και 10 χιλιομέτρων, διαδρομή για rollers και ποδηλατοδρομία.

Τις δράσεις θα πλαισιώσουν οι: Πολύχρωμοι Ποδηλάτες, Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Ελλήνων Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών- στριών Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών ΗΡΑΚΛΗ, ΑΡΗ και ΠΑΟΚ, Σύλλογος Ερμής 1877, ομάδα Rollers «Τροχοποδηλατιστές», Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης, Έλληνες Διασώστες rescuegr, Αντιγόνη, Γιατροί του Κόσμου, Άλλη Όψη, Σύλλογος Γονέων ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ», Ομάδα Κρουστών ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ» και Εργαστήρι τέχνης ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ».

Τιμητική Οργανωτική Επιτροπή: Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Ζωές προσφύγων στη πόλη

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης & η Μ.Κ.Ο. Συμβίωση, την Παρασκευή στις 27 Ιουνίου 2014 και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – στην αυλή με τα χαμάμ σας οργανώνουν την παρουσίαση των ντοκιμαντέρ,   «Ζωές προσφύγων στη πόλη» & «Τα όνειρα της δημοκρατίας» Καλεσμένοι στο πάνελ είναι οι σκηνοθέτες των ντοκιμαντέρ, οι συνεργάτες της Μ.Κ.Ο. Συμβίωση, καθώς και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, η κα Tanja Muller. Την συζήτηση σχετικά με τις ζωές των προσφύγων στην πόλη, συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Σαμή Κραμπουγιούκογλου και Γιάννης Σιδηρόπουλος.

Σχετικά με τα ντοκιμαντέρ

«Ζωές προσφύγων στη πόλη» σε σκηνοθεσία των Μορτέζα Τζαφαρί, Λιούμπισα Βρέντσεβ - Refugee Lifelines

Πρόσφυγες από διαφορετικές γωνιές της γης φτάνουν στη Θεσσαλονίκη, όπου πλέκουν τις ζωές και τους κάβους σωτηρίας τους, πάνε σχολείο, αγαπάνε, εργάζονται, ονειρεύονται, απογοητεύονται, παντρεύονται, δημιουργούν, σε μια συνεχή διαπραγμάτευση με την πόλη. Όσα επαγγέλλονται και προστάζουν οι θεσμοί, οι νόμοι, το κράτος, οι διακρατικές συμφωνίες, τα περίφημα «χαρτιά», προσδιορίζουν αλλά και διαμορφώνονται από τις σχέσεις τους με τους ντόπιους, την κοινωνία υποδοχής, τους πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Διαδρομές στο άγνωστο.



Σκηνοθεσία:     Μορτέζα Τζαφαρί, Λιούμπισα Βρέντσεβ   - Έρευνα-Σενάριο: Δέσποινα Συρρή   - Μοντάζ: Morteza Jafari, Λιούμπισα Βρέντσεβ   - Παραγωγός:     Symβiosis     -     Τύπος: HDCam Έγχρωμο   -Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα   - Διάρκεια: 22' - Έτος Παραγωγής:   2014   - Παγκόσμια εκμετάλλευση: Symβiosis, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.



«Τα όνειρα της δημοκρατίας» σε σκηνοθεσία των Μορτέζα Τζαφαρί -- Dreaming of Democracy

Ένα απελπισμένο ταξίδι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Επτά Ιρανοί, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, φεύγουν από την πατρίδα τους και ξεκινούν ένα ταξίδι ζωής. Η Ευρώπη μπορεί να τους παράσχει μια διαφορετική ζωή, και ανθρώπινα δικαιώματα. Υποχρεωτική στάση καθ’ οδόν: η Ελλάδα. Εκεί γνωρίζονται, φυλακίζονται και συνειδητοποιούν ότι η «δημοκρατία» δεν είναι αυτό που φαντάζονταν. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από τη χώρα, ζώντας παράλληλα στο έπακρο κάθε στιγμή που περνούν εκεί. Προς το παρόν, η Θεσσαλονίκη είναι η καινούργια τους πατρίδα. Κι έτσι, προσπαθούν να γίνουν ένα με την πόλη, να βιώσουν την «ελληνική δημοκρατία».



Σκηνοθεσία: Μορτέζα Τζαφαρί         -   Σενάριο: Morteza Jafari   - Διεύθυνση Φωτογραφίας: Morteza Jafari - Μοντάζ- Μουσική - Ήχος : Μιχάλης Αριστείδου   - Παραγωγός: Morteza Jafari - Τύπος: HDCam Έγχρωμο - Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα - Διάρκεια: 25' - Έτος Παραγωγής: 2013 - Παγκόσμια εκμετάλλευση: Morteza Jafari, Greece Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στη συνέχεια οι παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη 93,5 μας συντροφεύουν μουσικά μ’ ένα πάρτυ.

«Η Ευρώπη συναντά την ανατολή με ηλεκτρονική μουσική»

Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί της εκπομπής NiNeLeVeN κλείνουν την φετινή σεζόν με ένα πάρτυ ηλεκτρονικής μουσικής, στην αυλή με τα χαμάμ και ώρα 22:00

Με την χορηγία των: ΜΕ…ΡΑΚΙ / Smart Foods / Copy Services

Είσοδος ελεύθερη



Παράσταση του παιδικού Μουσικού θέατρου της ΦΕΞ

Την Πέμπτη στις 26 Ιουνίου και ώρα 20.00 στο Δημοτικό θέατρο Ξάνθης το Παιδικό Μουσικό Θέατρο της ΦΕΞ παρουσιάζει όπως κάθε χρόνο την παράστασή του.Οι μικροί που παρακολούθησαν τα μαθήματα υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους κα Βάνια Φίτσεβα και συνεργάτες από το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ σε μια ξεχωριστή παράσταση.Επιμέλεια σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα, παιδικό Μουσικό θέατρο της ΦΕΞ.

ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΣΩΠΟ ΕΚΔΡΟΜΗ

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, και οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ παρουσιάζουν στην Ξάνθη, την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014, στις 8 το βράδυ το νέο ΒΙΒΛΙΟ – CD του Γιώργου Φραντζολά με τίτλο:

ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΣΩΠΟ ΕΚΔΡΟΜΗ

Το ΒΙΒΛΙΟ – CD θα παρουσιάσουν οι συντελεστές του έργου:Γιώργος Φραντζολάς (σενάριο – στίχοι και μουσική τραγουδιών), Βαγγέλης Κοντόπουλος (ενορχήστρωση και μουσική παραγωγή), Ανυσία Φραγγατζή (εικονογράφηση) και η Δώρα Φραντζολά, εκπαιδευτικός, θα μιλήσει για τον ρόλο του έργου στο σχολείο.

Το θεατρικό έργο «με τον Αίσωπο εκδρομή» είναι μια μουσική – θεατρική παράσταση (μιούζικαλ) που απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου, αλλά αποτελεί θεατρική πρόταση για όλες τις ηλικίες. Βασίζεται στους μύθους του Αισώπου και δομείται πάνω σε μια ευρύτερη πρωτότυπη σύνθεση με τον Αίσωπο για μηχανοδηγό, τον σοφό Σωκράτη για ξεναγό, τον Θανάση Βέγγο θερμαστή και τον Καραγκιόζη για όλες τις δουλειές. Στο ίδιο βαγόνι ανεβαίνουν τα παιδιά, οι μικροί φίλοι της Σοφίας, συνεπιβάτες στο τρένο της αναζήτησης. Το τρένο βάζει μπρος και όλοι μαζί ταξιδεύουν στα φτερά της μουσικής. Στο ρυθμό που δεν τελειώνει ποτέ…Το σενάριο, οι στίχοι των τραγουδιών και η μουσική είναι του Γιώργου Φραντζολά, μουσικού φιλόλογου και λογοτέχνη. Το θεατρικό αυτό έργο στην έντυπη έκδοσή του συνοδεύεται από ψηφιακό δίσκο (CD), με ηχογραφημένη την παράσταση, και από το αντίστοιχο εικαστικό υλικό.

Η μουσική παραγωγή (ηχοληψία, ενορχήστρωση, μείξεις) είναι του Βαγγέλη Κοντόπουλου, μουσικού και συνθέτη με πλούσια εμπειρία στο χώρο της ελληνικής δισκογραφίας. Στα 12 τραγούδια και τα 2 δύο επιπλέον οργανικά του θεατρικού αξιοποίησε μια πλειάδα μουσικών για να ερμηνεύσουν τα διάφορα μουσικά στυλ του έργου (ροκ, λάτιν, μπάντα πνευστών, σουίγκ, μπαλάντες κ.α.). Ιδιαίτερη επιμέλεια δόθηκε στα φωνητικά σχήματα που τονίζουν την ατμόσφαιρα της παρέας.

Η εικονογράφηση είναι της Ανυσίας Φραγγατζή που διατηρεί στην πόλη της Ξάνθης «Tο Kουκούλι», ένα παιδικό εργαστήρι ελεύθερης εικαστικής έκφρασης (art therapy). Η εικονογράφηση του έργου είναι πλούσια, βοηθά στην κατανόηση του έργου και το ανοίγει σε ποικίλες ερμηνείες καθώς το παιδί διαβάζει τις εικόνες και κουβεντιάζει μαζί τους.

Τα τραγούδια και τους ρόλους ερμηνεύουν οι:

Η Καίτη Κουλλιά (Ωκεανός, Εδώ ξυπνούν τα όνειρα, Έλα Κασπέντα κ.α.), o Μάκης Σεβίλογλου και οι «on the road» - Παρασκευάς Θεοδωράκης και Δημήτρης Χατζηδημητρίου – (Όλα είναι αλλού), ο Αντώνης Μουσαδές (Δρόμους γυρεύει η αγάπη), ο βαρύτονος Γιώργος Καραγιαννίδης, και η Άννα Φραντζολά. Συμμετέχουν επίσης ο Αλκίνοος Ιωαννίδης σε ρόλο αφηγητή και ο αγαπημένος Καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης.



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54