Έργα εμπνευσμένα από το εργατικό κίνημα - Σημαντική πρωτοβουλία της Αλκυονίδας

Δυναμική επίθεση για να απαντήσει η τάξη μας στα πολιτιστικά υποπροϊόντα της καπιταλιστικής σαβούρας, επιχειρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κινηματογράφος Αλκυονίδα, που άνοιξε και πάλι, μετά από πολύ καιρό.
Τόσο σε επίπεδο θεματικών επιλογών, όσο και στο επίπεδο της συγκεκριμένης απεύθυνσης.

Προβάλλονται ταινίες που έχουν σαν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας τους, το εργατικό κίνημα, όπως ο Λούης Τίκας, το «Αλάτι της γης», η ιστορία των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου ή "Wobblies", δημιουργίες που αναφέρονται στο δράμα και την καταπίεση λαών (στις 25 Δεκέμβρη σε πρώτη προβολή BEKAS – τα ορφανά, από το δράμα των Κούρδων), αφιερώματα στον Παλαιστινιακό κινηματογράφο, κλπ.
 
Και ετοιμάζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα, πολύπλευρες εκδηλώσεις, που σημαίνει ταυτόχρονα με τις προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλιοπαρουσιάσεις και νέες εκδόσεις με κέντρο το εργατικό κίνημα, μουσικά αφιερώματα (το Γενάρη για το εργατικό τραγούδι), αλλά έρχονται σε λίγο καιρό και πρωτότυπες παραγωγές όπως αντικαπιταλιστικά κινούμενα σχέδια, που είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσουν και θα δώσουν κίνητρο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να οργανώσουν ειδικές εκδηλώσεις.
 
Για το λόγο αυτό γίνεται άνοιγμα σε συνδικάτα και μαζικούς φορείς, ώστε να θεσπιστεί ειδικό εργατικό εισιτήριο σε προσιτές τιμές στην περίοδο της κρίσης, με την επίδειξη της κάρτας μέλους σωματείου, αλλά και η δυνατότητα καθιέρωσης ειδικών προβολών – αφιερωμάτων, με κινηματογραφικές εκδηλώσεις σωματείων σε συγκεκριμένες ημέρες.

Και για τα δύο επιλογές απαιτείται η προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ των διοικήσεων των συνδικάτων και των υπευθύνων της Αλκυονίδας. Όπως και για την αγορά εισιτηρίων διαρκείας για τις πιο εύρωστες από οικονομική άποψη, συνδικαλιστικές οργανώσεις, με σκοπό να χορηγηθούν σε απολυμένους, συνταξιούχους, κλπ.
 
Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εκδηλώσεων – προβολών με στόχο να ενισχυθούν σκοποί συνδικάτων (πχ έξοδα δικών, απεργιακά ταμεία, κλπ).
 
Ταυτόχρονα γίνεται κάλεσμα σε δημιουργούς (πολιτιστικούς συλλόγους, ντοκυμαντερίστες, θεατρικές ομάδες), που ασφυκτιούσαν μη μπορώντας να διακινήσουν - προβάλλουν τα έργα τους, να απευθυνθούν για να τα παρουσιάσουν στο συγκεκριμένο χώρο.
Στηρίζουμε το εγχείρημα και προβάλλουμε τον πολιτιστικό πλούτο που παράγει η τάξη μας, μέσα από τους αγώνες της και τη θέλησή της για δημιουργία.
 
Νάσος Μπράτσος

INFO
Στα πλαίσια της σημαντικής αυτής προσπάθειας την Τετάρτη 10/12 στις 8:30 μ.μ.θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Φώντα Λάδη «Καθημερινός Φασισμός- Είκοσι έξι τραγούδια για τον Φασισμό και ένα κείμενο για το πολιτικό τραγούδι”. Θα μιλήσoυν οι: Άρης Χατζηστεφάνου και Παύλος Αναστούλης («Τέχνη εν Κινήσει»), ενώ θα τραγουδήσουν ο Δώρος Δημοσθένους, ο Δημήτρης Κάσσαρης και ο συνθέτης Γιώργος Κομπογιάννης. Τραγούδια από τα «Γράμματα από την Γερμανία» (των Μ. Θεοδωράκη –Φ. Λάδη) θα τραγουδήσει η Μπέττυ Χαρλαύτη. (ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema - ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46 (μετρό ΒΙΚΤΩΡΙΑ) - Τηλ.210 8220008, 210 8220023, 210-8220076).

...αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Εργατική Αλληλεγγύη"...
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54