Aγρίνιο: Ετοιμάζουν μπίζνα με ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης στο δημόσιο νοσοκομείο !!

Με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά το ΔΣ του νοσοκομείου αποφάσισε να υποστηρίξει ιδιωτική Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Είναι γνωστό της πάσι πως η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Αγρινίου, λειτουργεί σε οριακή κατάσταση, όπως είναι επίσης γνωστό ότι αντιμετωπίζει ελλείψεις τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Από την πλευρά τους οι νεφροπαθείς αναρωτιούνται αν θα καταφέρουν να βγουν ζωντανοί από την αιμοκάθαρση. Η Μονάδα έχει μείνει με “ενάμιση” νεφρολόγο... Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έχει μείνει μόνο με ένα νεφρολόγο, ενώ η σύμβαση της επικουρικού ιατρού λήγει τους επόμενους δυο μήνες! Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει προκήρυξη για επικουρικούς νεφρολόγους και το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια του και πολλοί από αυτούς απειλούν με αποχωρήσεις...

Παρόλα αυτά το Δ.Σ του νοσοκομείου Αγρινίου αποφάσισε με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά, να καλύψει επιστημονικά τη λειτουργία ιδιωτικής μονάδας αιμοκάθαρσης που ετοιμάζεται και ανοίκει σε πολιτική οικογένεια. Δεν είναι φυσικά μεμπτό κάποιοι να προχωρούν σε επενδύσεις στο χώρο της υγείας, αλλά πως γίνεται ένα νοσοκομείο που έχει τεράστιο πρόβλημα με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και είναι χωρίς καρδιολογική κλινική να αποφασίζει ότι μπορεί να τα καταφέρει και να υποστηρίξει και μια ιδιωτική μονάδα...

Ποιοι είναι πια οι power rangers;

Ας αφήσουμε όμως του πικρούς αστειισμούς στην άκρη κι ας δούμε την ουσία του θέματος που έχει ξεσηκώσει νεφροπαθείς, τις οικογένειες τους αλλά και το λαό της περιοχής... Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Αγρινίου, δεν δύναται να καλύψει τις δικές της ανάγκες, ή τις καλύπτει οριακά, πως θα καταφέρει να υποστηρίξει μια ιδιωτική;

Εκτός πια κι αν το επόμενο διάστημα η Μονάδα καλυφθεί με ... 5 νεφρολόγους....

Η απόφαση των τριών μελών του Δ.Σ του νοσοκομείου Αγρινίου, ξεπερνά τα όρια της κοινής λογικής και αγγίζει πλέον τα όρια της παράνοιας... Από την άλλη μεριά το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου Αγρινίου εισηγήθηκε αρνητικά.

Το συγκεκριμένο θέμα είχε συζητηθεί στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου αλλά αναβλήθηκε "ώστε να ασκηθεί πίεση για τη στελέχωση της Μονάδας όσον αφορά την πλήρωση των οργανικών θέσεων". Πότε θα απαντήσει η διοίκηση του νοσοκομείου και ιδιαιτέρως ο διοικητής κ. Βλάχος εάν ασκήθηκαν πιέσεις και τι είδους... Το θέμα όμως είναι πως η Μονάδα λειτουργεί οριακά και η υποσχέσεις του διοικητή για νεφρολόγους αποδείχτηκαν φρούδες...

Τι λέει όμως η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου;

Το AgrinioNet.gr παρουσιάζει αποκλειστικά την ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση"Όπως προκύπτει από τα προγράμματα εφημεριών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, η Μ.Τ.N. δεν καλύπτεται καθημερινά από ειδικό νεφρολόγο. Συνεπώς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει και ιδιωτική Μονάδα Αιμοκάθαρσης.

Σημειώνουμε επίσης ότι τη Μ.Τ.N. καλύπτει ένας νεφρολόγος με οργανική θέση στο Αγρίνιο συνεπικουρούμενος από έναν επικουρικό ιατρό, του οποίου η θητεία είναι περιορισμένη και τον Διευθυντή της Μ.Τ.Ν. Μεσολογγίου, ο οποίος έχει απόφαση μετακίνησης για τρεις φορές την εβδομάδα. Καταλήγουμε λοιπόν ότι είναι καταρχήν επιτακτική ανάγκη η πλήρης κάλυψη από ειδικούς νεφρολόγους, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και στα τυχόν αιτήματα για κάλυψη ιδιωτικών μονάδων."

Ο νευροχειρουργός και εκπρόσωπος των γιατρών στο Δ.Σ του νοσοκομείου Αγρινίου αλλά και η προϊσταμένη των νοσηλευτών της Μ.Τ.Ν μιλούν στην κάμερα του AgrinioNet.gr για την κατάσταση που επικρατεί στη μονάδα "Δυστυχώς η Μονάδα λειτουργεί οριακά και με δεδομένη αυτή τη λειτουργία δεν μπορεί να στηρίξει μια εξωτερική μονάδα" αναφέρει ο Κ. Μπακόπουλος και προσθέτει με νόημα ότι "δίνοντας την έγκριση σημαίνει ότι έχεις σταθμίσει τα πράγματα και μπορείς να καλύψεις ιδιωτική μονάδα, τι θα πράξει όμως στην πραγματικότητα δεν το ξέρω..."

"Τεχνικά είμαστε άρτιοι, αλλά το έμψυχο δυναμικό της μονάδα "χολαίνει"...υποστηρίζει η Ακριβή Νικολακοπούλου για τη λειτουργία της Μονάδας. "Στα χέρια των νοσηλευτών δεν κινδυνεύει κανένας ασθενής, αντίθετα κινδυνεύουν πλέον οι νοσηλευτές που είναι εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά" δηλώνει η Προϊσταμένη των νοσηλευτών ωστόσο παραδέχεται ότι ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν ανασφάλεια στους ασθενείς. Σχετικά με το ενδεχόμενο το νοσοκομείο να καλύψει ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης δηλώνει ότι γι΄ αυτό πρέπει να πάρουν θέση οι γιατροί, αλλά προσθέτει με νόημα "νοσηλευτικά οριακά καλύπτουμε τους δικούς μας αιμοκαθαρόμενους από εκεί και πέρα ρωτήστε τους γιατρούς και κάποιον με μέση νοημοσύνη για το αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο".


Πηγή - αναδημοσίευση: http://agrinionet.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54