Τελετουργίες των πιστών γύρω από τη Μέκκα, στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας

Το ισλαμικό «Βατικανό»

Τζεμίλ Τουράν *
Η Σαουδική Αραβία αλλά και το Ιράν πρέπει να αποδυναμωθούν. Οι Σαουδάραβες χθες υποστήριζαν τους Ταλιμπάν, την Αλ Κάιντα· τώρα την Αλ Νούσρα και είναι η κινητήριος δύναμη του «Ισλαμικού κράτους». Οι Ιρανοί από την άλλη, προσδοκούν στη δημιουργία ισχυρού σιιτικού τόξου μεταξύ Ιράν, Ιράκ και Συρίας. Κι όλα στο όνομα του κέρδους. Δεν πρέπει να φοβόμαστε από εκείνο το κουμπί που θα πατηθεί για να ξεκινήσει ο πυρηνικός πόλεμος. Οι θρησκευτικές συγκρούσεις είναι και θα είναι ό,τι πιο επικίνδυνο στον αιώνα μας και γίνονται και θα γίνονται ακόμη πιο έντονα μέσα στη γειτονιά μας κι όσο η ισλαμοφοβία των Ευρωπαίων θα αυξάνεται.
Οι χρονιές αλλάζουν, οι αιώνες περνούν, έγιναν πανηγυρικές υποδοχές στην καινούργια χιλιετία, κι όμως τα λάβαρα των πολέμων όπου υψώνονται (και δυστυχώς υψώνονται σε πολλά πολλά μέρη του πλανήτη μας) είναι θρησκευτικά, χωρίς όμως και να είναι…

Τα οικονομικά συμφέροντα τα κατευθύνουν και οι πιστοί του κάθε θρησκευτικού δόγματος τα κρατούν με φανατισμό – γιατί μπορεί οι θρησκείες να είναι πέντε αλλά τα παρακλάδια της κάθε μιας είναι 105.

Κάποτε χριστιανοί κατά χριστιανών και μουσουλμάνων και άλλων άπιστων, τώρα μουσουλμάνοι κατά μουσουλμάνων και χριστιανών και αλλόθρησκων γενικώς.

Στη μουσουλμανική θρησκεία τα προβλήματα και οι συγκρούσεις άρχισαν από πολύ νωρίς.

Η δολοφονία του προφήτη Αλί, που ήταν γαμπρός του Μωάμεθ, δεξί του χέρι και αρχηγός των πολεμιστών, ήταν η αρχή για τη δημιουργία διαφόρων δογμάτων (σιίτες, αλεβίτες κ.α.) από τους οπαδούς του.

Οι συγκρούσεις ήταν συνεχείς αλλά μικρής συγκριτικά έκτασης και έντασης. Την τελευταία όμως δεκαετία το μίσος κορυφώθηκε και οδηγεί σε σφαγές, σε όρκους εξαφάνισης του άλλου, του διαφορετικού δόγματος.

Τώρα είναι πόλεμος. Και πάντα τα οικονομικά συμφέροντα. Ο ένας βασικός κορμός το σιιτικό Ιράν και ο άλλος η σουνιτική Σαουδική Αραβία.

Δύο κράτη-σύμβουλοι του κακού και γύρω γύρω Δυτικοί, Ανατολικοί και βιομηχανίες πολέμου…

Το Ιράν μετά την «ισλαμική επανάσταση» του 1979» του Χομεϊνί έγινε ένα φανατικό, φονταμενταλιστικό κράτος με νόμο τη σαρία.

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι σχετικά καινούργιο καθώς ιδρύθηκε το 1932, σε μια έκταση 2 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων μέτρων (2.149.690 km2). Σ’ αυτή την τεράστια έκταση ζουν μόνο 30 εκατ. άνθρωποι.

Παρά την έκταση που κατάφερε να κατακτήσει το Βασίλειο ήταν πολύ φτωχό. Τα έσοδά του προέρχονταν από την εκμετάλλευση των δύο ιερών πόλεων Μέκκα και Μεδίνα και από τους χουρμάδες.

Ως το 1936, που βρέθηκε πετρέλαιο στα εδάφη του και απογειώθηκε σε πλούτο και δύναμη. Η Σαουδική Αραβία έγινε η πιο πλούσια και ισχυρή χώρα του κόσμου, διαθέτοντας από τις πιο σύγχρονες βιομηχανίες και ακολουθώντας μία βασική τακτική: βοήθεια σε φονταμενταλιστικές σουνιτικές οργανώσεις αρκεί οι συγκρούσεις τους να γίνονται μακριά από το Βασίλειο.

Αποκτώντας πλούτο η Σαουδική Αραβία, αντί να διευκολύνει το προσκύνημα των απανταχού μουσουλμάνων στις ιερές της πόλεις Μέκκα και Μεδίνα, το έκανε ένα πανάκριβο ταξίδι – 8 έως 10 χιλιάδες δολάρια το άτομο.

Τα ξενοδοχεία είναι πανάκριβα, αλλά υπάρχουν και οι σκηνές που μειώνουν κάπως το κόστος αλλά δεν το κατεβάζουν από τα 8 χιλιάρικα. Το κάθε μπουκαλάκι νερό σε μια χώρα που έτσι κι αλλιώς έχει πρόβλημα μ’ αυτό το αγαθό και θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς, κοστίζει χρυσάφι.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της εκμετάλλευσης παραθέτουμε το εξής παράδειγμα: Ο «λιθοβολισμός του Διαβόλου» γίνεται στη Μίνα, μια μεγάλη κοιλάδα, σε απόσταση 5 χλμ. από τη Μέκκα.

Εκεί, σε τρία σημεία, όπου υποτίθεται ότι ο Σατανάς προσπάθησε να δελεάσει τον Αβραάμ, υπάρχουν τρεις πέτρινες στήλες. Ο κάθε πιστός πηγαίνει να λιθοβολήσει τον Διάβολο κρατώντας τρία σακουλάκια με πέτρες σε μέγεθος φουντουκιού, και τις πετά –με δύναμη ή χωρίς, δεν έχει σημασία– στην καταραμένη στήλη (Το Κοράνι απαγορεύει τους οβελίσκους).

Οι στήλες ορθώνονται σε ένα κοίλωμα, σαν χοάνη, οι πέτρες κατρακυλάνε πέφτουν στο άνοιγμα, από όπου οι τελετάρχες τις μαζεύουν, τις ξανακλείνουν σε σακουλάκια και τις ξαναπωλούν προς 3 δολάρια τη μία.

Αυτός ο υπολογισμός γρήγορος: ο κάθε πιστός αγοράζει τρεις, άρα δίνει συνολικά 9 δολάρια.

Και τώρα ο πιο δύσκολος υπολογισμός: κάθε χρόνο οι προσκυνητές είναι 2,5-3 εκατ., επί 9 λοιπόν δολάρια = 22.500.000- 30.000.000 δολ. Μόνο από τις πέτρες!

Να σημειωθεί ότι από κάθε μουσουλμανική χώρα δεν μπορούν να ταξιδέψουν στους ιερούς τόπους όσοι θέλουν διότι υπάρχει για κάθε χώρα όριο.

Οταν οι αιτήσεις για το ταξίδι ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο, δημιουργούνται λίστες αναμονής. Για μερικές χώρες η αναμονή των πιστών μπορεί να τραβήξει από 10 έως 17 χρόνια.

Από αυτά τα κέρδη και από τα άλλα της ενεργειακής εκμετάλλευσης, η Σαουδική Αραβία, ακραιφνώς σουνιτική χώρα (97% του πληθυσμού), βοηθάει τις φονταμενταλιστικές οργανώσεις, των οποίων είναι αρχηγός.

Αυτή η στάση της έχει ενοχλήσει τα άλλα «αφεντικά» του πλανήτη. Κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί μαζί της διάφορα ανά τον κόσμο θινκ τανκ επιζητώντας τον τρόπο που θα εμποδιστεί ή θα μειωθεί η δύναμή της.

Δεν θέλω να κάνω τον προφήτη αλλά αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι με το βασίλειο θα οδηγήσει στη διαμέλισή τους.

Οι Δυτικοί «δεν θέλουν» να αναμειχθούν στο πρόβλημα των μουσουλμάνων, «καλύτερα να βγάλουν μεταξύ τους τα μάτια τους». Κι αυτό πιθανόν να ξεκινήσει με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Η πρώτη αντίδραση στο μονοπώλιο της Σαουδικής Αραβίας εκδηλώθηκε το 1987, όταν Ιρανοί χατζήδες έκαναν διαδήλωση μέσα στις ιερές πόλεις, υπέρ του ιρανικού κράτους. Οι Σαουδάραβες σκότωσαν 400 χατζήδες Ιρανούς.

Πρόκληση επίσης είναι οι πολλοί θάνατοι κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν πεθάνει χιλιάδες άτομα. Το 1990 ήταν τραγική χρονιά αφού έχασαν τη ζωή τους 1.426 προσκυνητές. Και φέτος, περίπου 700 ενώ 1.000 τραυματίστηκαν.

Εδώ και καιρό έχουν φτάσει στα αυτιά των μουσουλμάνων οι «ψίθυροι» των Δυτικών:

Αφού Μέκκα και Μεδίνα είναι ιερός τόπος για όλους τους μουσουλμάνους, γιατί να μην είναι ένα ανεξάρτητο κράτος σαν το Βατικανό; Η διοίκησή του να είναι στα χέρια των μουσουλμανικών κρατών και η αλλαγή της να γίνεται όπως στο Βατικανό.

Αρκετές μουσουλμανικές χώρες αυτό το βλέπουν πολύ θετικά. Και είναι μάλλον φυσικό, αν σκεφτούμε ότι όλος ο μουσουλμανικός πληθυσμός στον κόσμο ξεπερνά το 1,6 δισ. και στο πληθυσμιακό κομμάτι της Γης έχει το 23%, οι δε μουσουλμανικές χώρες είναι πλέον 63.

Θα είναι μια μορφή διάσπασης των θρησκευτικών συνασπισμών.

Επειτα κι αυτό καθ’ αυτό το σύστημα διοίκησης της Σαουδικής Αραβίας «βοηθάει», αφού υπάρχουν στα εδάφη της 13 περιοχές, 118 νομαρχίες και τρεις μεγάλες οικογένειες κάνουν κουμάντο. Μία εξ αυτών είναι του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Αυτές οι 3 φατρίες ενδιαφέρονται μόνο για κέρδη και η ιδεολογία τους και η στάση τους εξαρτώνται από τα συμφέροντά τους.

Ο Φαχτί είναι φιλοαμερικανός, η οικογένεια του Λάντεν ομνύει στο «Ισλαμικό κράτος», σε αντίθεση με την τρίτη οικογένεια που είναι κατά των εξτρεμιστών μουσουλμάνων. Οι οποίοι τζιχαντιστές, παρά τον τρόμο που έχουν προκαλέσει στην υφήλιο, αντιστοιχούν μόνο στο περίπου 2% όλων των μουσουλμάνων.

Η διάσπαση θα «λύσει» ένα μεγάλο πρόβλημα ή θα καθυστερήσει τη σύρραξη μουσουλμάνων απέναντι στις άλλες θρησκείες. Διότι οι συγκρούσεις μεταξύ των θρησκειών είναι στην πόρτα μας.

Ολοι, για παράδειγμα, θεωρούμε πως ο βουδισμός είναι μια «ειρηνική» θρησκεία, κι όμως τα τελευταία 2-3 χρόνια οι βουδιστές στη Μιανμάρ (Βιρμανία) κατέσφαξαν τους μουσουλμάνους της περιοχής Ρακίν (Αρακάν) και η βία συνεχίζεται εκεί αλλά και στο και στο Μπαγκλαντές.

Επίσης να θυμόμαστε ότι οι τζιχαντιστές του ISIS ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους από τους Κούρδους Γεζίντι και τους χριστιανούς.

Η Σαουδική Αραβία αλλά και το Ιράν πρέπει να αποδυναμωθούν. Οι Σαουδάραβες χθες υποστήριζαν τους Ταλιμπάν, την Αλ Κάιντα· τώρα την Αλ Νούσρα και είναι η κινητήριος δύναμη του «Ισλαμικού κράτους».

Οι Ιρανοί από την άλλη, προσδοκούν στη δημιουργία ισχυρού σιιτικού τόξου μεταξύ Ιράν, Ιράκ και Συρίας. Κι όλα στο όνομα του κέρδους.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε από εκείνο το κουμπί που θα πατηθεί για να ξεκινήσει ο πυρηνικός πόλεμος.

Οι θρησκευτικές συγκρούσεις είναι και θα είναι ό,τι πιο επικίνδυνο στον αιώνα μας και γίνονται και θα γίνονται ακόμη πιο έντονα μέσα στη γειτονιά μας κι όσο η ισλαμοφοβία των Ευρωπαίων θα αυξάνεται.

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας




πηγή: efsyn.gr





Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27/10/2015 - 10:25