Απολύσεις προαναγγέλλονται στο ΡΙΚ

"Αποδεσμεύσεις", δηλαδή απολύσεις εκατό εργαζομένων από το ΡΙΚ, προανήγγειλε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος, σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος". Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Λουκά Πάρπα.
Λάδι στη φωτιά ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, περί 100 περίπου απολύσεων που πρέπει να γίνουν στο ΡΙΚ.
 
Ο υπουργός, ο οποίος παρέστη σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για συζήτηση του Προϋπολογισμού του ΥΠΕΣ για το 2015, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα μελέτης η οποία έγινε σε σχέση με το ΡΙΚ, είπε ότι αυτή «έδωσε πολλά και ενδιαφέροντα ευρήματα. Ένα από αυτά είναι ότι θα πρέπει να αποδεσμευτούν από το ΡΙΚ περί τα 100 άτομα». Ο υπουργός είπε επίσης ότι Κυβέρνηση και Βουλή θα πρέπει να πάρουν σοβαρές αποφάσεις σε σχέση με τα 105 εκατ. ευρώ που λείπουν από το Ταμείο Συντάξεων.
 
Όπως εξάλλου αποκάλυψε, η κρατική χορηγία προς το ΡΙΚ για το 2015 ανέρχεται στα €24,3 εκατ., όπως ήταν η πρόνοια και για το 2014.
 
Ο πρόεδρος της ΕΥΡΙΚ ΟΗΟ ΣΕΚ Σάββας Αριστοδήμου, σχολιάζοντας στον «Φ» τις δηλώσεις του υπουργού, είπε: «Στο τέλος της ημέρας όλα εξαρτώνται από το τι ΡΙΚ θέλει η κοινωνία και η πολιτεία και πόσα λεφτά θα διαθέτει. Αναμένουμε πρώτα να μας δοθεί η έκθεση για να τη μελετήσουμε. Ό,τι προκύψει θα πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου με το διοικητικό συμβούλιο. Κάθε θέση εργασίας που διασώζεται σε καιρούς κρίσης είναι ευλογία. Είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Μας ανησυχεί πάντως και το τεράστιο αναλογιστικό έλλειμμα στο ταμείο σύνταξης».
 
Απαντώντας εξάλλου στην ερώτησή μας, πώς θα αντιδράσει η συντεχνία του σε περίπτωση απολύσεων, είπε: «Είναι πολύ πρόωρη μια τέτοια συζήτηση. Πρώτα θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος για το τι ΡΙΚ θέλει η Πολιτεία».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου της ΣΥΤΥΡΙΚ ΟΗΟ ΣΕΚ Γιώργου Κυπριανού. Όπως δήλωσε, ως συντεχνία, θα ζητήσουν να τους δοθεί η έκθεση της PWC για το ΡΙΚ και στη συνέχεια θα ζητήσουν να εκφράσουν τις απόψεις τους σε διάλογο.
 
«Όπως είναι το ΡΙΚ σήμερα και με τον τρόπο που δουλεύει, ως ΣΥΤΥΡΙΚ πιστεύουμε ότι εάν απολυθούν 100 άτομα, θα καταρρεύσει το Ίδρυμα. Ακόμη και 50 άτομα να απολυθούν, πάλι κατάρρευση θα έχουμε. Πρέπει να προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός του ΡΙΚ και ο τρόπος εργασίας σε διάφορα τμήματά του, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για απολύσεις. Εάν πάντως βρεθούμε αντιμέτωποι με απολύσεις 100 ατόμων, θα συζητήσουμε το θέμα στα συλλογικά μας όργανα, όμως σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη η δυναμική αντίδραση».
 
ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΡΙΚ
«Δυναμική αντίδραση ακόμα και για μια απόλυση»
 
O Κώστας Κώστα, εξάλλου, γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΡΙΚ, δήλωσε: «Πριν από 20 μέρες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ και η Διεύθυνση είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών. Όπως μας ενημέρωσαν επίσημα μέλη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος τους είπε ότι δεν φταίνε σε τίποτα οι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ εάν η Πολιτεία έκανε λάθη και ο ίδιος προσωπικά τάχθηκε ανοικτά εναντίων των μαζικών απολύσεων. Χθες, όμως, ο Σωκράτης Χάσικος, με πρόσχημα την έρευνα της PWC, μίλησε για μαζικές απολύσεις. Άρα, ξεκάθαρα, κάποιος μας κοροϊδεύει. Ποιος όμως από τους δύο; Ο Αναστασιάδης ή ο Χάσικος; Οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Εμείς ως ΠΕΟ δεν δεχόμαστε απολύσεις και έστω μια απόλυση να γίνει, θα αντιδράσουμε δυναμικά».
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11/11/2014 - 16:58