Τουρκία: Λογοκρισία και νοθεία ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών

του Θωμά Σίδερη

Νέο πλήγμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εξαπέλυσε η νομενκλατούρα της Άγκυρας.

Εκτός της συνδρομητικής τηλεοπτικής πλατφόρμας Tivibu βρέθηκαν τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί που ασκούν κριτική στο καθεστώς Ερντογάν και στις πρακτικές του. Με μια αιφνιδιαστική όσο και ακραία ενέργεια, η πλατφόρμα που αριθμεί περί τα δύο εκατομμύρια συνδρομητές, απέκλεισε τη μετάδοση των καναλιών Bugün TV, Samanyolu Haber και Mehtap TV. Το Bugün TV είναι ένα ενημερωτικό κανάλι με 24ωρη ροή ειδήσεων και υψηλές τηλεθεάσεις, το οποίο ανήκει στον ίδιο όμιλο με την εφημερίδα Bugün, η οποία πριν λίγες εβδομάδες δέχθηκε ολομέτωπη επίθεση από την οικονομική αστυνομία – μια ταχτική εκφοβισμού που εφαρμόζει συχνά το καθεστώς του Τούρκου Προέδρου. Το Samanyolu Haber ανήκει στον ΄μιλο της Ζαμάν και του πρακτορείου Τσιχάν, που συχνά έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του AKP, ενώ το Mehtap TV είναι ένα πολιτιστικό κανάλι του κινήματος Χιζμέτ, με το οποίο ο Ερντογάν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς λόγω του Φετουλλάχ Γκιουλέν.

Στο μεταξύ, μία αντιπροσωπεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία βρίσκεται στην Τουρκία ως παρατηρητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, δεσμεύτηκε  ότι θα εξετάσει τη λογοκρισία που επέβαλε η πλατφόρμα Tivibu στους τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η κίνηση αυτή της συνδρομητικής πλατφόρμας σε συνδυασμό με τις απειλές που δέχονται οι δημοσιογράφοι και τις επιχειρήσεις εκφοβισμού της αστυνομίας, συμβαίνουν σε μια περίοδο που εκφράζονται εντονότατες ανησυχίες για νοθεία στις επικείμενες εκλογές, μετά και την ανακοίνωση των αρχών ότι περισσότεροι από 400.000 ψηφοφόροι δεν θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που ψήφισαν τον περασμένο Ιούνιο, αλλά θα πρέπει να μεταβούν σε κεντρικά εκλογικά τμήματα σε μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων, η μετακίνηση των ψηφοφόρων κρίνεται αναγκαία στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας ώστε να αποφευχθούν πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες την ημέρα των εκλογών. Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή της Άγκυρας σχεδιάστηκε για να αποτρέψει χιλιάδες Κούρδους ψηφοφόρους να βρεθούν στις κάλπες και να ψηφίσουν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP του Σελαατίν Ντεμιρτάς.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των εκλογικών παρατηρητών και Γερμανός Πρέσβης Γκιρτ Χάινριχ Άρενς δήλωσε ότι σκοπός της αποστολής είναι η τήρηση των εκλογικών διαδικασιών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και θεσμούς. Ανέφερε ακόμα ότι η επιτροπή εστιάζει την προσοχή της σε περιοχές όπως το Σιρνάκ όπου περισσότεροι από 20 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα ύστερα από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και του PKK.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54