Ρατσιστικά τα κίνητρα της αιματηρής επίθεσης στο σουηδικό σχολείο

Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη της Σουηδίας παρακολουθεί τις έρευνες και τις ανακοινώσεις της αστυνομίας για τη χθεσινή φονική επίθεση στο σχολείο «Κρόναν» της πόλης Τρολχάταν, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός δασκάλου, ενός 17χρονου μαθητή και του 21χρονου δράστη.

Η αστυνομία, που κρατά μυστικό το όνομα του δράστη, πιστεύει ότι η επίθεση είχε ρατσιστικά κίνητρα.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διοικητή Νίκλας Χόλγκρεν σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν διάφορα στοιχεία που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του δράστη αλλά και οι μαρτυρίες για τη συμπεριφορά του όταν μπήκε στο σχολείο «Κρόναν», όπου φοιτούν, κυρίως, παιδιά μεταναστών από 6 μέχρι 18 ετών.

Δημοσιεύματα των σουηδικών ΜΜΕ αναφέρουν σήμερα ότι ο 21χρονος εισβολέας είχε ακροδεξιές πεποιθήσεις ενώ ο διοικητής Χόλγκρεν ανακοίνωσε ότι «ήταν καθαρά ένα έγκλημα φυλετικού μίσους καθώς ο δράστης επέλεξε τα θύματα με βάση το χρώμα του δέρματος».

Τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης που επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ του νεαρού δολοφόνου, δίνοντας μάλιστα και ονοματεπώνυμο, τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο εχθρικά διακείμενο έναντι του Ισλάμ και της μετανάστευσης, τον οποίον συνάρπαζαν οι πολεμικές ταινίες και τα μυθιστορήματα του συγγραφέα Στίβεν Κινγκ.

Ο δράστης που είχε φορτώσει στον λογαριασμό του στο YouTube ταινίες για τον Χίτλερ και τον ναζισμό μπήκε στο σχολείο με στολή και κράνος οπλισμένος με σπαθί και μαχαίρια.

588

Το κράνος που φορούσε ήταν παρόμοιο με τα γερμανικά κράνη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και είχε ποζάρει μασκαρεμένος μαζί με παιδιά του σχολείου πριν από την επίθεση, καθώς στην αρχή όλοι νόμιζαν ότι φορούσε στολή για το «Halloween»- (Χάλογουιν) που γιορτάζεται στις ΗΠΑ και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στις 31 Οκτωβρίου.

Πριν πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών ο 21χρονος επέφερε θανάσιμα τραύματα με μαχαίρι σε ένα δάσκαλο κι έναν μαθητή ενώ τραυμάτισε σοβαρά άλλον ένα 15χρονο μαθητή και έναν 40χρονο δάσκαλο, που νοσηλεύονται στο Τρολχάταν.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν που επισκέφθηκε το σχολείο μίλησε «για μαύρη μέρα» και για μια τραγωδία που πλήττει το σύνολο της χώρας του.

Το Τρολχάταν, όπου συνέβη χθες το πρωί η φονική επίθεση, είναι μια βιομηχανική πόλη στη δυτική Σουηδία, περίπου 75 χιλιόμετρα βόρεια του Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.


insideoutborders.com
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54