Η Ρωσία αποδεικνύει πως η Τουρκία «λεηλατεί τους γείτονές της»

Τις αποδείξεις που ζητούσε ο Ταγίπ Ερντογάν για τις βαριές κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την κατάρριψη του μαχητικού Su-24, έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με αεροφωτογραφίες, βίντεο και χάρτες, που δείχνουν πως το κλεμμένο πετρέλαιο του Ιράκ και της Συρίας οδηγείται στην Τουρκία από τους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους.

Από τη Μαρία Λίλα

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ η Τουρκία είναι ο κύριος αποδέκτης και ως εκ τούτου, ο βασικός χρηματοδότης του αυτόκλητου νέου χαλιφάτου ή αλλιώς ισλαμικού κράτους (ISIS).

565eebf7c36188094e8b45b9

(Ο χάρτης δείχνει τρεις βασικούς δρόμους μεταφοράς του κλεμμένου πετρελαίου από το Ιράκ και τη Συρία προς την Τουρκία)

Ο ίδιος, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, παρέθεσε στοιχεία για τις τρεις κύριες οδικές αρτηρίες, που ακολουθούν τα φορτηγά των λαθρεμπόρων και υποσχέθηκε «ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει τις αποδείξεις που τεκμηριώνουν πως η Τουρκία λεηλατεί τους γείτονές της».

_87006893_87006892

«Σήμερα παραθέτουμε μόνο μερικά από τα στοιχεία» δήλωσε «τα οποία επιβεβαιώνουν ότι μια ομάδα ληστών αλλά και επιχειρηματιών της τουρκικής ελίτ κλέβουν το πετρέλαιο από τους γείτονες τους σε μεγάλες ποσότητες με χιλιάδες φορτηγά».

«Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, η πολιτική ηγεσία της χώρας, ο πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένειά του, έχουν εμπλακεί σε αυτή την εγκληματική επιχείρηση» τόνισε ο Αντόνοφ.   

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας η επιχείρηση αυτή έχει χάσει πολλά από τα κέρδη της μετά την έναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών κατά των τρομοκρατών στις 30 Σεπτεμβρίου του 2015.

Undated frame grab showing Turkish-Syrian border crossing taken from video made available by Russian Defence Ministry

(Εικόνα από video που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και δείχνει την κίνηση των φορτηγών σε έναν από τους μεθοριακούς σταθμούς των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία)

«Ο τζίρος της τρομοκρατικής οργάνωσης (ISIS) ήταν τότε τρία εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Δύο μήνες μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς έπεσε στα 1,5 εκατομμύρια» δήλωσε στη συνέχεια ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, προσθέτοντας ότι η στρατιωτική συμμαχία που είχαν συγκροτήσει οι ΗΠΑ, από τον Αύγουστο του 2014, δεν βομβάρδιζε τα φορτηγά των τζιχαντιστών που διακινούσαν το κλεμμένο πετρέλαιο του Ιράκ και της Συρίας.  

2015-12-02T150711Z_1_LYNXMPEBB10RN_RTROPTP_4_MIDEAST-CRISIS-RUSSIA-TURKEY

Τους τελευταίους δύο μήνες η Ρωσία χτύπησε 32 πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, 11 διυλιστήρια, 23 σταθμούς άντλησης πετρελαίου και κατέστρεψε 1080 φορτηγά και βυτία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.   

«Δύο χιλιάδες πολεμιστές, 120 τόνοι πυρομαχικών και 250 οχήματα παραδόθηκαν στους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους και του Μετώπου Αλ Νούσρα από τα τουρκικά εδάφη» ανέφερε με τη σειρά του ο αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

«Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές πληροφοριών μας η τουρκική πλευρά πραγματοποιεί τέτοιες συναλλαγές εδώ και καιρό σε συνεχή βάση και κυρίως δεν σχεδιάζει να σταματήσει» τόνισε ο Ουζί Αράντ πρώην επικεφαλής ερευνών της ισραηλινής Μοσάντ προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρο πλέον πως «ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή είναι από πολλές απόψεις καταστροφικός, επηρεάζει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και βλάπτει τους γείτονές της».

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Ντόχας στο Κατάρ, την περασμένη Δευτέρα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν η Μόσχα αποδείξει τις κατηγορίες της, τις οποίες τόσο ο ίδιος όσο και ο Τούρκος πρωθυπουργός είχαν χαρακτηρίσει ως «συκοφαντίες».

«Δεν είμαστε τόσο άτιμοι ώστε να αγοράζουμε πετρέλαιο από τρομοκράτες» είχε πει τότε ο Τούρκος πρόεδρος. «Εάν αποδειχθεί ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο εγώ θα παραιτηθώ».

Defence Ministry

Όμως, ο Αντόνοφ εξήγησε πως πρόθεση της Μόσχας δεν είναι να οδηγήσει σε παραίτηση τον Ταγίπ Ερντογάν «αυτό είναι θέμα του τουρκικού λαού» δήλωσε, χαρακτηριστικά, «ο δικός μας σκοπός είναι να σταματήσουμε τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας κι αν οι τόνοι μας είναι σκληροί είναι επειδή δύο δικά μας παιδιά ο πιλότος του μαχητικού κι ένας πεζοναύτης σκοτώθηκαν εξαιτίας της Τουρκίας».




πηγή: insideoutborders.com
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54