Βαθαίνει η κρίση στο Χονγκ Κονγκ

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης στο Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας διαδηλωτών για τις συλλήψεις 44 ανθρώπων κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών.

Σε βάρος των 44 συλληφθέντων έχει ασκηθεί δίωξη για συμμετοχή σε ταραχές, κατηγορία που επισύρει κάθειρξη δέκα ετών.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου ψέκασαν με σπρέι πιπεριού τους εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στη συνοικία Κουάι Τσουνγκ, όπου, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κρατούνται οι 44 συλληφθέντες. Αστυνομικοί, οπλισμένοι με γκλομπ και κρατώντας ασπίδες βγήκαν από το κτίριο και προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος που απάντησε εκτοξεύοντας πλαστικά μπουκάλια και ομπρέλες.

AP Photo

Οι αστυνομικοί δεν παρέλειψαν να προβούν σε προκλήσεις, καθώς σε εικόνες που μετέδωσε απευθείας το τηλεοπτικό κανάλι Now TV διακρίνεται αστυνομικός να στοχεύει με το όπλο του προς τους διαδηλωτές

Οι αστυνομικοί σφράγισαν πόρτες και παράθυρα του αστυνομικού τμήματος, οι εξωτερικοί τοίχοι του οποίου καλύφθηκαν από γκράφιτι.

AP Photo

Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους: ζητούν να παραιτηθεί η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρι Λαμ, να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για τις ενέργειες της αστυνομίας, να χορηγηθεί αμνηστία σε όλους τους συλληφθέντες, να αποσυρθεί οριστικά το νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα και να τους δοθεί το δικαίωμα να εκλέγουν τους ηγέτες τους.

Το Χονγκ Κονγκ έχει βυθιστεί στη χειρότερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας του από τις 9 Ιουνίου και μετά όταν η τοπική κυβέρνηση πέρασε νόμο με το οποίο έχει τη δυνατότητα να εκδίδει υπόπτους στην Κίνα.




ΠΗΓΉ ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54