«Όχι» λέει η βρετανική αντιπολίτευση σε πρόωρες εκλογές

Συνασπισμένες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τη Δευτέρα υπέρ πρόωρων εκλογών. Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εμμένει ότι μπορεί να πετύχει συμφωνία με την Ε.Ε. 

Ψηφοφορία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βρετανία αναμένεται να ζητήσει την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, στον απόηχο των συνεχόμενων ηττών που υπέστη στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ήδη έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν την πρόταση υπέρ των πρόωρων εκλογών. Σήμερα (Παρασκευή), οι Εργατικοί δήλωσαν ότι δεν θα συναινέσουν, ενώ άφησαν αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως εξήγησε η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, πρώτα θα περιμένουν να δουν αν θα κλείσει το Κοινοβούλιο, για να μη χάσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το δικαίωμα να λάβουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν και οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP), με ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι «δεν θα επιτρέψουν στον Τζόνσον να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών».

Ανάλογη ήταν και η θέση του ουαλικού Plaid Cymru, που ανακοίνωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συμφωνήσει σε αυτό. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση μετά τη συνάντηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν πρόκειται να στηρίξουν διεξαγωγή εκλογών πριν από τον Νοέμβριο.

Εμμένει σε νέα συμφωνία

Από την πλευρά του, ο Τζόνσον προχώρησε σε μάλλον αμήχανες δηλώσεις, από το Αμπερντίν της Σκοτίας όπου βρίσκεται, καθώς βλέπει την πολιτική κατάσταση να μην εξελίσσεται όπως θα ήθελε. 

Με φόντο την πρόσφατη απόφαση του κοινοβουλίου ότι η χώρα δεν θα πάει σε άτακτο Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι είναι πεπεισμένος πως «θα φέρει συμφωνία με την Ε.Ε.»

Πώς θα τα καταφέρει ο Τζόνσον; Μα, χρησιμοποιώντας... πειθώ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα επιτύχει μια νέα συμφωνία για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για περαιτέρω επέκταση του άρθρου 50.

Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος δεν σχεδιάζει να αποδεχθεί τη νέα νομοθεσία, που θα τον ανάγκαζε να ζητήσει από την Ε.Ε. μια «άσκοπη» -όπως είπε- καθυστέρηση για το Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι οι διαδικασίες έχουν κρατήσει πολύ καιρό, τη στιγμή που ο βρετανικός λαός «επιθυμεί πραγματικά» την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, σημειώνεται ότι ανώτερο δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ότι είναι «νόμιμη» η απόφαση του Τζόνσον να ζητήσει από τη βασίλισσα να κλείσει το βρετανικό κοινοβούλιο για πέντε εβδομάδες.




πηγή ΕΦ.ΣΥΝ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54