Ασφυκτικός αστυνομικός κλοιός εν όψει κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ

Έπειτα από μια νύχτα σοβαρών επεισοδίων, με χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών σε κεντρικά σημεία του Χονγκ Κονγκ, οι αρχές τις πόλεις έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης και στους σταθμούς των μέσων μεταφοράς, για να αποτρέψουν αποκλεισμό τους, εν όψει των νέων κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης της Κάρι Λαμ.

Το βράδυ της Παρασκευής οι αστυνομικοί ψέκασαν με χημικά και έβαλαν με πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών που έκαναν κατάληψη σταθμών του μετρό, είχαν κλείσει δρόμους, ενώ έβαλα φωτιά και σε πρόχειρα οδοφράγματα. Οι διαδηλωτές απάντησαν με πετροπόλεμο, βανδαλισμούς σταθμών του μετρό και καταστροφή εκδοτηρίων εισιτηρίων.

Έλεγχοι στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ

AP Photo/Vincent Yu

Για να αποτρέψουν αποκλεισμό του διεθνούς αεροδρομίου, όπως συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες κάθε σαββατοκύριακο, η αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις τόσο γύρω από το αεροδρόμιο, αλλά και σε σταθμούς της γραμμής τρένου υψηλής ταχύτητας που εξυπηρετεί το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ.

Επίσης, ένοπλοι αστυνομικοί με ασπίδες και κράνη περιπολούν τους χώρους του αεροδρομίου, κάνοντας ελέγχους εισιτηρίων και στοιχείων ταυτότητας, αλλά και αποσκευών, ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν πρόκειται για διαδηλωτές.

Στόχος των αρχών να αποτραπεί το χάος στο αεροδρόμιο, όπως είχε συμβεί τις προηγούμενες εβδομάδες, με τους επιβάτες να σχηματίζουν ουρές για ώρες.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, απέσυρε επισήμως το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτρεπόταν η έκδοση υπόπτων στην Κίνα, και το οποίο είχε πυροδοτήσει τις διαδηλώσεις. Ωστόσο, πλέον και με την πάροδο του χρόνου, τα αιτήματα έχουν αυξηθεί και οι πολίτες διεκδικούν προστασία των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων τους, που σταδιακά περιορίζονται, όσο ενσωματώνεται περισσότερο στην Κίνα η πρώην βρετανική αποικία.



πηγή ΕΦ.ΣΥΝ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54