Ολοκληρώθηκε η ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή Ουκρανών και Ρώσων κρατουμένων στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας των δύο χωρών, στο φόντο του συνεχιζόμενου ουκρανικού εμφυλίου στο Ντονμπάς και την ρωσο-ουκρανική αντιπαράθεση για την Κριμαία, από το 2014, όταω η στρατηγικής σημασίας χερσόνησος ενώθηκε με την Ρωσία.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τους Ρώσους πρώην κρατουμένους προσγειώθηκε στην Μόσχα.

«Η ταυτόχρονη απελευθέρωση των κρατουμένων που συμφωνήθηκε από το Κίεβο και την Μόσχα είναι το αποτέλεσμα πολιτικής θέλησης και σκληρής δουλειάς, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον», τόνισε η εκπρόσωπος της Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Παρά τις διάφορες δυσκολίες και τις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η απελευθέρωση είναι πλέον γεγονός. Αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα. Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί αυτή η στάση απέναντι στην επίλυση προβλημάτων. Η πολιτική βούληση και η σκληρή δουλειά ανταμείφθηκαν», έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ο Ρώσος δημοσιογράφος Κιρίλ Βισίνσκι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

Ανάμεσα στους Ουκρανούς που απελευθερώνονται είναι και ο σκηνοθέτης Όλεγκ Σεντσόφ, η φυλάκιση του οποίου στη Ρωσία είχε προκαλέσει διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωσή του.

 

Ο Βολοντίμιρ Τσεμάχ, ένας πρώην στρατιωτικός ηγέτης των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς που μάχονται εναντίον του Κιέβου, περιλαμβάνεται επίσης στην ανταλλαγή.

 
 
 

Οι Ουκρανοί κρατούμενοι που ανταλλάχθηκαν είναι συνολικά 35, από τους οποίους 22 είναι ναύτες και δύο είναι πράκτορες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών SBU, που συνελήφθησαν πέρυσι από τη Ρωσία.

Μεταξύ των άλλων Ουκρανών που απελευθερώθηκαν, είναι: ο 21χρονος μπλόγκερ Πάβλο Γκριμπ, ο ανταποκριτής στο Παρίσι του ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων Ukrinform Ρομάν Σουτσένκο, ο καθηγητής Ιστορίας Στάνισλαβ Κλιχ καθώς και ο Μίκολα Καρπιούκ, μέλος δύο υπερεθνικιστικών κινημάτων.



πηγή sputniknews, tvxs

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54