Εκατοντάδες Ισραηλινοί μολύνθηκαν από την Covid-19 μετά τη λήψη του εμβολίου των Pfizer / BioNTech

Δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν παρέχει άμεση ανοσία στον κοροναϊό, περισσότεροι από 200 Ισραηλινοί πολίτες έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια λίγες μέρες μετά τη λήψη εμβολίου των Pfizer / BioNTech, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Ο αριθμός αυτών που προσβλήθηκαν από την Covid-19 παρά τον εμβολιασμό τους ήταν περίπου 240 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του Channel 13 News.

Το εμβόλιο Pfizer / BioNTech, το οποίο χορηγούν οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές, υποστηρίζεται ότι δεν περιέχει τον κορωνοϊό και, συνεπώς, δεν μπορεί να μολύνει τον παραλήπτη. Αλλά απαιτείται χρόνος ώστε το συνθετικό mRNA που περιέχεται στο εμβόλιο να «εκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτεθεί στην ασθένεια.

Το αμερικανικό εμβόλιο απαιτεί δύο εμβολιασμούς. Σύμφωνα με τις μελέτες, η ανοσία στο Covid-19 αυξάνεται μόνο σε 8 έως 10 ημέρες μετά την πρώτη ένεση και τελικά φτάνει το 50%.

Μία δεύτερη δόση χορηγείται 21 ημέρες μετά την πρώτη, ενώ η δηλωμένη ανοσία του 95% επιτυγχάνεται μια εβδομάδα μετά από αυτή. Και, φυσικά, εξακολουθούν να υπάρχουν 5% πιθανότητες να μολυνθεί ο εμβολιασθείς, ακόμη και αν το εμβόλιο είναι πλήρως ισχυρό.

Ισραηλινά πρακτορεία ειδήσεων που ανέφεραν τα στοιχεία, κάλεσαν το κοινό να παραμείνει σε εγρήγορση και να παρακολουθήσει προσεκτικά όλες τις παρενέργειες κατά τη διάρκεια ενός μήνα μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου για την Covid-19.

Το εβραϊκό κράτος πραγματοποιεί επί του παρόντος μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού, κατά την οποία έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι (σχεδόν το 12% του πληθυσμού) με το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech. Αυτό το μεγαλύτερο ποσοστό με βάση τον πληθυσμό στον κόσμο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η πρώτη φάση του προγράμματος στοχεύει στον εμβολιασμό των γιατρών και των ηλικιωμένων πριν επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες.  

Περίπου ένα στα χίλια άτομα ανέφεραν ήπιες παρενέργειες μετά την ένεση, όπως αδυναμία, ζάλη και πυρετό, καθώς και πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα στο σημείο όπου έγινε η ένεση. Μόνο μερικές δεκάδες από αυτές χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια, ανέφερε το Υπουργείο Υγείας.

Από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στις 20 Δεκεμβρίου 2019, τουλάχιστον τέσσερα άτομα στο Ισραήλ πέθαναν λίγο μετά την ένεση, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Kan. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τρεις απ’ αυτούς τους θανάτους δεν σχετίζονται με το εμβόλιο ενώ ο τέταρτος (ενός άνδρα 88 ετών με προϋπάρχοντα νοσήματα) διερευνάται.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54