Εκλογές Τουρκία: Τα πρώτα αποτελέσματα για Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

 

Η μεγάλη στιγμή έφτασε για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.  

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προβάδισμα. 

Περισσότεροι από 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες, σε κάθε γωνιά της Τουρκίας, για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Μεταξύ αυτών και 5,2 εκατομμύρια νέοι που ψήφισαν για πρώτη φορά. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8 το πρωί και έκλεισαν στις 5 το απόγευμα. 

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ/ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

Το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών

Στις εκλογές θα αναδειχθούν με αναλογικό σύστημα τα 600 μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου, ο ρόλος του οποίου υποβαθμίστηκε μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2017 και τη θέσπιση προεδρικού συστήματος.

Η συμμαχία του AKP του Ερντογάν και των συμμάχων του, του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), έχει την πλειοψηφία.

Η αντιπολίτευση φιλοδοξεί όχι μόνο να ανατρέψει την ισορροπία ισχύος αλλά να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η συγκατοίκηση είναι πιθανή, αλλά δυσκολέψει τη διακυβέρνηση.

Πρόεδρος ως το 2028;

Ο πρόεδρος θεωρητικά δεν μπορεί να αναδειχθεί παρά για δυο πενταετείς θητείες.

Όμως ο Ερντογάν διεκδικεί τρίτη διότι δεν λαμβάνεται υπόψη η νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2014, που έγινε όταν ακόμα το σύστημα ήταν κοινοβουλευτικό, έπειτα από τα 12 χρόνια που παρέμεινε στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν, αν εκλεγεί, θα παραμείνει πρόεδρος ως το 2028.

Ο Κιλιτσντάρογλου, που θέλει να αλλάξει ξανά το σύστημα από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό και να θεσπιστεί μια μόνο επταετής θητεία στην προεδρία, έχει υπονοήσει πως θα παραμείνει αρχηγός του κράτους μόνο για μια θητεία.

Πηγή: newsit.gr