Σκάφος της NASA τραβάει εξαιρετικά κοντινές εικόνες ενός κόσμου γεμάτου ηφαίστεια

Αφού πέρασε από το πιο βασανισμένο φεγγάρι του Δία στις 3 Φεβρουαρίου, τo σκάφος Juno της NASA, έστειλε πίσω στην Γη, τις πιο κοντινές φωτογραφίες που έχουμε δει από την Ιώ. Το σκάφος πέρασε μόλις 1500 χιλιόμετρα μακτυά από το φεγγάρι, που είναι γεμάτο ηφαίστεια. Οι επιστήμονες της ομάδας τέτοια περάσματα από το φεγγάρι του Δία, θα μας δώσουν απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα για το γεμάτο λάβα ουράνιο σώμα.

«Τα δίδυμα περάσματα έχουν σχεδιαστεί  για να παρέχουν νέα εικόνα για το πώς λειτουργεί ο ηφαιστειακός μηχανισμός της Iώ και εάν υπάρχει ωκεανός μάγματος κάτω από το βραχώδες, ορεινό έδαφος της Io», έγραψαν οι χειριστές της αποστολής μετά την επιστροφή των πρώτων εικόνων.

Η Ιώ έχει εκατοντάδες ηφαίστεια, με πολλά από αυτά να είναι ενεργά και αρκετά ζεστά, ώστε το Juno να ανιχνεύει την θερμότητα στην επιφάνεια του φεγγαριού. Κάποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα, για να φαίνονται σαν αναχώματα στις φωτογραφίες, όπως επίσης φαίνονται και οι σκοτεινές περιοχές που έχουν καεί από την λάβα που έρευσε.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες, περνάνε από επεξεργασία για την μείωση του θορύβου και των παραμορφώσεων, από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφου, με κάποιους από αυτούς να δουλεύουν για την NASA ή άλλες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με το διάστημα. Αυτές είναι οι κοντινότερες φωτογραφίες που έχουμε από την Ιώ, για πάνω από δύο δεκαετίες.

 

 

 

Η Ιώ είναι κλειδωμένη σε μια τροχιά μεταξύ κοντινών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου και του τεράστιου Δία. Αυτό προκαλεί την έκρηξη των ηφαιστείων, λόγω της τεράστιας βαρύτητας που δέχεται. Δεν είναι μόνο ο Δίας, αλλά και η αδερφή της Ιώ, η Ευρώπη που είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του ηλιακού μας συστήματος. Παράλληλα βαρυτικές δυνάμεις δέχεται και από τον Γανυμήδη. Η NASA εξηγεί:

«Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ιώ τεντώνεται και συμπιέζεται συνεχώς, ενέργειες που συνδέονται με τη δημιουργία της λάβας που φαίνεται να εκρήγνυται από τα πολλά ηφαίστειά της».