Μπλόκο από το Εφετείο στο νόμο του Τέξας που ποινικοποιεί τη μετανάστευση

Ένας σκληρά αντιμεταναστευτικός νόμος του Τέξας, υποστηριζόμενος από τους Ρεπουμπλικάνους -ο οποίος θα επέτρεπε στις αρχές της πολιτείας να συλλαμβάνουν άτομα ύποπτα για παράτυπη διέλευση των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού- μπλόκαρε εκ νέου από το εφετείο την Τετάρτη, λίγες ώρες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για να τεθέι σε ισχύ.

Μια απόφαση αργά το βράδυ την Τρίτη από το 5ο Εφετείο των ΗΠΑ με έδρα τη Νέα Ορλεάνη σταμάτησε την επιβολή του νόμου. Η νομική επανεξέταση στην υπόθεση έχει προκαλέσει αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του ξενοφοβικού μέτρου που έθεσε σε εφαρμογή ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ. Ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με τη διοίκηση Μπάιντεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα εμπόδιζε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλει τους νόμους για τη μετανάστευση. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε ότι ο νόμος του Τέξας θα «σπείρει χάος και σύγχυση στα νότια σύνορά μας».

Ο ακροδεξιός, ξενοφοβικός νόμος του Τέξας, εάν εφαρμοστεί, καθιστά την παράτυπη είσοδο στο Τέξας πολιτειακό έγκλημα, με ποινές που κυμαίνονταν από 180 ημέρες φυλάκιση έως 20 χρόνια φυλάκιση. Απαιτεί από τους δικαστές του Τέξας να διατάξουν τους μετανάστες να επιστρέψουν στο Μεξικό, με ποινές έως και 20 ετών για όσους αρνούνται να συμμορφωθούν. Το Μεξικό δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα δεχτεί όσους επαναπατρίστηκαν από την πολιτεία του Τέξας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επικρίνουν δριμύτατα την πολιτική των Δημοκρατικών και υποστηρίζουν πως έχει σημειωθεί αριθμός ρεκόρ των μεταναστών που διέσχισαν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. 

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφυγε δικαστικά τον Ιανουάριο κατά του νόμου, ο οποίος επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στις 5 Μαρτίου. Η Ουάσινγκτον έκρινε ότι παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα και την ομοσπονδιακή νομοθεσία καθώς παρεμβαίνει στην εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να ρυθμίζει τα θέματα της μετανάστευσης.

Δημοσκόπηση της Gallup που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικανών πιστεύει ότι η μετανάστευση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Γεγονός που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο Ντόναλντ Τραμπ, καλλιεργώντας το ξενοφοβικό μίσος σε κάθε προεκλογική ομιλία του.