Eπιχείρηση - σοκ για μαζικές συλλήψεις μεταναστών στη Μ. Βρετανία

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian αναφέρει πως το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών θα ξεκινήσει μια αιφνιδιαστική επιχείρηση για τη σύλληψη αιτούντων άσυλο σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα, εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενόμενο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις απελάσεις στη Ρουάντα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να θέσουν υπό κράτηση πρόσφυγες, οι οποίοι θα προσέλθουν για συναντήσεις ρουτίνας στα γραφεία της υπηρεσίας μετανάστευσης αλλά και άτομα σε όλη τη χώρα σε μια επιχείρηση δύο εβδομάδων.

Όλοι αναμένεται να μεταφερθούν αμέσως σε κέντρα κράτησης, τα οποία έχουν ήδη προετοιμαστεί, και να σταλούν με πτήσεις προς τη Ρουάντα. Άλλοι μετανάστες κρατούνται ήδη για να απελαθούν. Εκτιμάται ότι στόχος είναι το «πογκρόμ» να συμπέσει με τοπικές εκλογές την Πέμπτη στην Αγγλία, ώστε να ενισχυθεί το αφήγημα του Ρίσι Σούνακ περί καταπολέμησης της μετανάστευσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας σημείωσε ότι η θέσπιση του νόμου για την αποστολή αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα συνεπάγεται ότι «η κυβέρνηση εισέρχεται στην τελική φάση αυτής της πολιτικής - ορόσημο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την αναχαίτιση των πλοίων». «Αναπόφευκτα αυτό θα περιλαμβάνει την κράτηση ατόμων κατά την προετοιμασία για την πρώτη πτήση, η οποία πρόκειται να απογειωθεί στη Ρουάντα σε 10 έως 12 εβδομάδες. Δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσουμε περαιτέρω την επιχειρησιακή δραστηριότητα» συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του.

Η αστυνομία της Σκωτίας έχει τεθεί σε επιφυλακή λόγω του υψηλού κινδύνου διαδηλώσεων στους δρόμους και των προσπαθειών υπέρ προσφύγων για να εμποδιστούν οι συλλήψεις. Η τοπική κοινότητα εκεί έχει αποτρέψει δύο φορές τις απελάσεις οργανώνοντας μαζικές διαδηλώσεις στη Γλασκώβη, τον Μάιο του 2021, και στο Εδιμβούργο, τον Ιούνιο του 2022.

Και στις δύο περιπτώσεις, εκατοντάδες άνθρωποι περικύκλωσαν οχήματα της μεταναστευτικής υπηρεσίας για να αποτρέψουν την απομάκρυνση των αιτούντων άσυλο, μετά από συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Οι αστυνομικοί δεν θα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις για τις απελάσεις στη Ρουάντα, αλλά θα συμμετέχουν στον έλεγχο του πλήθους και στην αστυνόμευση της διαδικασίας. 

«Για να κρατήσουμε ανθρώπους ενώ προετοιμαζόμαστε να τους απομακρύνουμε, αυξήσαμε τους χώρους κράτησης σε 2.200» είχε δηλώσει ο Σούνακ πριν ψηφίσει το κατάπτυστο νομοσχέδιο. «Έχουμε 200 εκπαιδευμένους, αφοσιωμένους υπαλλήλους σε ετοιμότητα και αναμονή. Για την άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση τυχόν νομικών υποθέσεων, το δικαστικό σώμα έχει διαθέσει 25 δικαστικές αίθουσες και εντόπισε 150 δικαστές που θα μπορούσαν να παρέχουν περισσότερες από 5.000 ημέρες συνεδρίασης» έλεγε.

Ο Ααμέρ Άνγουορ , δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Γλασκώβη, ο οποίος συμμετείχε σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις στο παρελθόν, τόνισε πως οι αρχές και η κυβέρνηση της Σκωτίας θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι όλο είναι νόμιμο κάνοντας λόγο για ένα απαίσιο σχέδιο ώστε να σταλούν οι άνθρωποι 5.000 μίλια μακριά.