Συγκλονιστικές μαρτυρίες υγειονομικών για βασανιστήρια από το Ισραήλ

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει αυθαίρετα Παλαιστίνιους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, τους απέλασαν σε κρατητήρια στο Ισραήλ και τους κακομεταχειρίστηκαν, σύμφωνα με την Human Rights Watch.

Τo Παρατηρητήριο κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για βασανιστήρια σε βάρος των υγειονομικών και ζητά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει τις ενέργειες σε βάρος γιατρών, νοσοκόμων και άλλων εργαζομένων. 

Παραθέτει, μάλιστα, καταγγελίες από οκτώ εργαζόμενους -από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2024- που μιλούν για βασανιστήρια, σεξουαλική κακοποίηση και κακές συνθήκες κράτησης για τον πληθυσμό των κρατωμένων.

Ορισμένοι που απελευθερώθηκαν περιέγραψαν στο HRW εξευτελιστική μεταχείριση και άρνηση υγειονομικής περίθαλψης. Όλοι δήλωσαν ότι τους έγδυσαν, τους χτύπησαν, τους έδεσαν τα μάτια και τους πέρασαν χειροπέδες, για πολλές εβδομάδες, και τους πίεσαν να ομολογήσουν ότι είναι μέλη της Χαμάς με διάφορες απειλές για επ' αόριστον κράτηση, και δολοφονία των οικογενειών τους στη Γάζα. 

«Ήμασταν 50 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων νοσηλευτών και γιατρών», δήλωσε χειρούργος. «Ο στρατιώτης στο μικρόφωνο διέταξε τους άνδρες και τα αγόρια άνω των 15 ετών να εκκενώσουν το νοσοκομείο... Όταν μας έβγαλαν από το νοσοκομείο, μας είπαν να γδυθούμε και να μείνουμε με τα εσώρουχά μας». 

«Μας ανάγκασαν να γδυθούμε στο δρόμο και να παραμείνουμε με τα μποξεράκια μας, ένας προς έναν», είπε 28χρονος. Υγειονομικός ανέφερε πως υποβλήθηκε σε ηλεκτροσόκ, πως του έσπασαν τα πλευρά από το ξύλο και τους χορήγησαν κάτι που πίστευε ότι ήταν ψυχοδραστικό φάρμακο πριν από τις ανακρίσεις. «Ήταν τόσο εξευτελιστικό, ήταν απίστευτο», είπε. Οι εργαζόμενοι ανέφεραν επίσης ότι τιμωρούνταν κατά τη διάρκεια της κράτησης επειδή κινούνταν ή μιλούσαν. 

Οδηγός ασθενοφόρου κρατήθηκε για πέντε μήνες σε φυλακή, όπου οι φύλακες τον ανέκριναν καθημερινά για μια εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας τον έδεσαν με το εσώρουχό του σε μια καρέκλα για 10 έως 15 ώρες την ημέρα, χωρίς φαγητό ή νερό. Όπως κατήγγειλε, ένιωθε ανυπόφορο πόνο στην σπονδυλική στήλη όταν καθόταν, ενώ δεν του επέτρεπαν να πάει τουαλέτα αναγκάζοντάς τον να ουρεί πάνω του.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, η κράτηση υγειονομικών έχει συμβάλει στην καταστροφική υποβάθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στον πολιορκημένο θύλακα.

«Η κακομεταχείριση των Παλαιστινίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας από την ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε επικεφαλής του γραφείου της Μέσης Ανατολής.

Σημειώνεται ότι το Παρατηρητήριο έστειλε επιστολή στον ισραηλινό στρατό και στις ισραηλινές υπηρεσίες φυλακών με τα προκαταρκτικά ευρήματα στις 13 Αυγούστου, αλλά δεν έλαβε απάντηση.