Η Σουηδία αδειοδότησε τη θανάτωση του 20% των καφέ αρκούδων της

Η Σουηδία εξέδωσε άδειες για τη θανάτωση του 20% του πληθυσμού της καφέ αρκούδας της χώρας κατά τη διάρκεια του ετήσιου κυνηγιού που ξεκινάει σήμερα, παρά τις ανησυχίες των οικολόγων.  

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες αρχές χορήγησαν άδειες σε κυνηγούς για τη θανάτωση περίπου 500 καφέ αρκούδων. Αυτό το νούμερο αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στο 20% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και θα μειώσει τον αριθμό των αρκούδων στη Σουηδία σε περίπου 2.000, μια μείωση σχεδόν 40% από το 2008.

Ο μεγάλος αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν έχει θορυβήσει τους οικολόγους, οι οποίοι λένε ότι οι θηρευτές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πληθυσμιακή κατάρρευση σε ορισμένες χώρες χωρίς την κατάλληλη προστασία.

«Πρόκειται για ένα καθαρό κυνήγι τροπαίων», δήλωσε ο Μάγκνους Ορεμπραντ, πρόεδρος της Σουηδικής Ενωσης Σαρκοφάγων. «Η διαχείριση της άγριας ζωής στη Σουηδία αφορά τη θανάτωση των ζώων αντί για τη διατήρησή του πληθυσμού τους στο μέτρο των δυνατοτήτων μας», πρόσθεσε.

Οι καφέ αρκούδες κυνηγήθηκαν σχεδόν μέχρι εξαφάνισης στη Σουηδία τη δεκαετία του 1920. Χάρη στη μεταστροφή πολιτικής, ο πληθυσμός σταδιακά ανέκαμψε και έφτασε στο αποκορύφωμά του το 2008, φτάνοντας τις 3.300 καφέ αρκούδες σε όλη τη χώρα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο, όλο και μεγαλύτερος αριθμός αρκούδων γίνεται στόχος κυνηγών, με αποκορύφωμα το ρεκόρ των 722 θανατώσεων πέρυσι. 

Με πληροφορίες από Guardian