Λογοκρισία για την Covid και όχι μόνο σε Facebook και Instagram από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

O ηγέτης της Meta, Μαρκ Ζάκεμπεργκ, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεζε τον διαδικτυακό κολοσσό να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid-19 στο Facebook και το Instagram και υποστηρίζει ότι λυπάται που υπέκυψε στην «πίεση» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε επιστολή του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ανέφερε πως ανώτεροι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, ζήτησαν επανειλημμένα, επί μήνες, από την Meta να αφαιρέσει περιεχόμενο το 2021, στο οποίο περιλαμβάνονταν χιουμοριστικές και σατιρικές αναρτήσεις. 

«Κάναμε κάποιες επιλογές που, με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων γνώσης και των νέων πληροφοριών, δεν θα κάναμε σήμερα... Πιστεύω ότι η κυβερνητική πίεση ήταν λανθασμένη και λυπάμαι που δεν ήμασταν πιο ειλικρινείς γι' αυτό». 

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε τις ενέργειές του λέγοντας ότι ενθάρρυνε «υπεύθυνες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας». «Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη και συνεπής: πιστεύουμε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας και άλλοι ιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειές τους στον αμερικανικό λαό, κάνοντας παράλληλα ανεξάρτητες επιλογές σχετικά με τις πληροφορίες που παρουσιάζουν» δήλωσε ο Λευκός Οίκος στο Politico.

Λογοκρισία και για τον Χάντερ Μπάιντεν

Ο Ζάκεμπεργκ δήλωσε επίσης πως η εταιρεία λογόκρινε περιεχόμενο, που αφορούσε τον γιο του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, ενόψει των αμερικανικών εκλογών του 2020, αφού το FBI την προειδοποίησε για «πιθανή ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης» σχετικά με την οικογένεια του προέδρου, η οποία αποδείχθηκε ψευδής.

Ο επικεφαλής της Meta αναφερόταν σε έναν φορητό υπολογιστή, που άφησε ο γιος του προέδρου σε συνεργείο επισκευής στο Ντέλαγουερ, όπως είχε αποκαλύψει η New York Post. Η εφημερίδα υποστήριξε ότι τα e-mails που βρέθηκαν στο λάπτοπ δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις του στο εξωτερικό είχαν επηρεάσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ όσο ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος.

Το θέμα έγινε πεδίο διαμάχης στον δημόσιο διάλογο και ορισμένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης λογόκριναν το περιεχόμενο. «Εκ των υστέρων, δεν θα έπρεπε να είχαμε υποβιβάσει την ιστορία», έγραψε ο κ. Ζούκερμπεργκ.
«Αλλάξαμε τις πολιτικές και τις διαδικασίες μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί» ισχυρίστηκε.
 
Οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτήρισαν την επιστολή, η οποία απευθύνεται στον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής, Τζιμ Τζόρνταν, ως «μεγάλη νίκη για την ελευθερία του λόγου».