Τραγωδία στη Μάγχη με βάρκα που μετέφερε δεκάδες μετανάστες

Σε εξέλιξη είναι μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Μάγχη μετά από ανατροπή βάρκας που μετέφερε δεκάδες μετανάστες.

Πηγή κοντά στην έρευνα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων τρεις ανήλικοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, δήλωσε ότι όλες οι υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. «Τρομερό ναυάγιο στο Πα -ντε- Καλαί, ανοιχτά του Wimereux. Ο προσωρινός απολογισμός ανέρχεται σε 12 νεκρούς, 2 αγνοούμενους και αρκετούς τραυματίες», έγραψε.

Οι γαλλικές αρχές επιβεβαίωσαν νωρίτερα ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε απόπειρα διέλευσης της Μάγχης, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ η γαλλική εφημερίδα La Voix du Nord μετέδωσε πως τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αρκετοί άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γαλλικής ακτοφυλακής που επικαλείται το Reuters.

Οι γαλλικές λιμενικές αρχές ανέφεραν ότι στο σκάφος επέβαιναν περισσότεροι από 50 μετανάστες και περίπου δώδεκα ανασύρθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση.

Για την επιχείρηση διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί ελικόπτερα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, αλιευτικά σκάφη και στρατιωτικά σκάφη, δήλωσε αξιωματικός του ναυτικού.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο πλοίο, μεταδίδει το BBC.

Το σημερινό περιστατικό σημειώθηκε στα γαλλικά ύδατα και τα σκάφη έρευνας και διάσωσης του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε ετοιμότητα, αναφέρει ο Guardian.

Η γαλλική ακτοφυλακή ανέφερε σε ανακοίνωσή της για το συμβάν πως το σκάφος αντιμετώπισε δυσκολίες στο ακρωτήρι Cap Gris-Nez σήμερα το πρωί. 

Ο Φρεντερίκ Κουβιγιέ, δήμαρχος της Βουλώνης, δήλωσε ότι «μια νέα τραγωδία που συνδέεται με τη μεταναστευτική κατάσταση μόλις συνέβη στην επικράτειά μας». «Ένα σκάφος που μετέφερε σχεδόν 70 άτομα βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών μας. Ο απολογισμός, δυστυχώς χωρίς να έχει σταθεροποιηθεί, είναι βαρύς με περισσότερα από 10 θύματα και άτομα σε καταστάσεις απόλυτης έκτακτης ανάγκης», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ολιβιέ Μπαρμπαρέν, δήμαρχος του Λε Πορτέλ, κοντά στη Βουλώνη, είπε ότι «δυστυχώς, το κάτω μέρος του σκάφους άνοιξε». «Είναι ένα μεγάλο δράμα», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 30 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή χάθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Τουλάχιστον 2.109 μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου που ενημερώθηκαν την Τρίτη. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν άτομα που βρέθηκαν στο κανάλι ή κατά την άφιξή τους.