Ξεσηκωμός απέναντι στο πραξικόπημα Μακρόν με τη στήριξη της ακροδεξιάς

Γαλλικά κόμματα και συνδικάτα καλούν σε διαδηλώσεις ενάντια στην απόφαση του Εμμανουέλ Μακρόν να αγνοήσει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη της Αριστεράς και να διορίσει πρωθυπουργό τον δεξιό Μισέλ Μπαρνιέ με την στήριξη της Μαρίν Λεπέν, που είχε έρθει τρίτη στις πρόωρες βουλευτές εκλογές του Ιουνίου.

Ο «Εθνικός Συναγερμός» ξεκαθάρισε όμως ότι μπορεί να αποσύρει τη στήριξή του ανά πάσα στιγμή, αν δεν ικανοποιηθούν οι προβληματισμοί του για την μετανάστευση, την ασφάλεια και ζητήματα που αφορούν την οικονομία. «Αν δεν είναι αυτή η εικόνα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα ενεργήσουμε με όλα τα πολιτικά μέσα», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά.

Ο διορισμός του Μπαρνιέ έγινε δεκτός με αποτροπιασμό από την Αριστερά, η οποία θα επιδιώξει να τον ανατρέψει με πρόταση δυσπιστίας. Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, τάχθηκε αμέσως εναντίον του νέου πρωθυπουργού και προέβλεψε πως δεν θα λάβει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην διχασμένη Εθνοσυνέλευση. 

Ο Ολιβιέ Φορ από τους Σοσιαλιστές δήλωσε ότι κανείς από το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση υπό τον Μπαρνιέ, γιατί εξαρτάται από την ακροδεξιά. 

Η ηγέτις των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, δήλωσε ότι ο Μακρόν έδωσε στην Λεπέν την εξουσία του Ιούλιου Καίσαρα που θα επιβλέψει μια μονομαχία και θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την επιλογή του για την πρωθυπουργία. «Επιδιώχτηκε η έγκρισή της», δήλωσε η ίδια στο TF1. «Πλέον η ακροδεξιά ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις» είπε στο France Inter.

«Εσείς που ψηφίζετε τη Μαρίν Λεπέν πιστεύοντας ότι θα βελτιώσει την καθημερινότητά σας, να ξέρετε σε ποιο βαθμό σας εξαπατά. Προτίμησε έναν δεξιό πρωθυπουργό που θα εξυπηρετούσε τους ισχυρούς παρά έναν πρωθυπουργό του NFP [Νέο Λαϊκό Μέτωπο] που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντά σας», σημείωσε.

Και άλλοι πολιτικοί και αναλυτές εκτιμούν πως η τύχη του Μπαρνιέ αλλά και Μακρόν εξαρτάται τώρα από την ακροδεξιά. «Σήμερα έχουμε έναν πρωθυπουργό που εξαρτάται απόλυτα από τον Εθνικό Συναγερμό. Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος έθεσε εαυτόν σε συγκατοίκηση (σ.σ. με το ακροδεξιό κόμμα)» σχολίασε η Λουσί Καστέ, η οποία ήταν η επιλογή της αριστερής συμμαχίας για την πρωθυπουργία, και την οποία απέρριψε ο Μακρόν.

Από την πλευρά του ο 73χρονος Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τα αισθήματα θυμού και αδικίας του έθνους, υποσχόμενος μια «μια ενωτική κυβέρνηση στην υπηρεσία της χώρας», μια «νέα εποχή» και ρήξη με το παρελθόν. Πρόκειται για το γηραιότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της σύγχρονης Γαλλίας. Προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η εκπαίδευση, καθώς και η ασφάλεια και ο έλεγχος της μετανάστευσης, είπε.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στα ονόματα που θα επιλέξει ο Μπαρνιέ για το υπουργικό του συμβούλιο. Η Eurasia Group, μια εταιρεία πολιτικής ανάλυσης, εκτίμησε χθες ότι κάποιοι υπουργοί από την απερχόμενη κυβέρνηση πιθανόν να παραμείνουν, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δεν πιθανολογείται να είναι ανάμεσά τους.

«Η επιλογή του Μπαρνιέ για το υπουργείο Οικονομικών θα είναι επομένως κρίσιμη για να διαβεβαιώσει τις Βρυξέλλες και τις χρηματαγορές ότι η Γαλλία μπορεί να εξέλθει με ασφάλεια από μια επικίνδυνα αλληλένδετη πολιτική και δημοσιονομική κρίση για το επόμενο τρίμηνο», εκτίμησε η εταιρεία. «Το πρόσωπο κλειδί για τις ελπίδες ή την επιτυχία του Μπαρνιέ ή για την βραχυπρόθεσμη επιβίωσή του θα είναι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν», σχολίασε.