Δυτική Όχθη: Το Ισραήλ έκανε έφοδο στο γραφείο του Al Jazeera και διέταξε κλείσιμο για 45 ημέρες

Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έκαναν έφοδο τις πρώτες πρωινές ώρες στο γραφείο του Al Jazeera στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και επέδωσαν στους εργαζόμενους δικαστική εντολή για κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού για 45 μέρες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ

Στρατιώτης είπε στον παλαιστίνιο δημοσιογράφο Ουάλιντ αλ Ομάρι πως «υπάρχει απόφαση της ισραηλινής δικαιοσύνης να κλείσει το Al Jazeera για 45 ημέρες», σκηνή που μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο.

«Σας ζητώ να πάρετε όλες τις κάμερές σας και να αποχωρήσετε από το γραφείο αμέσως», πρόσθεσε ο στρατιώτης.

Στα πλάνα φαίνονται στρατιωτικοί βαριά οπλισμένοι και με καλυμμένα πρόσωπα.


Το Al Jazeera τόνισε πως δεν δόθηκε καμιά εξήγηση για τη διαταγή να κλείσει το γραφείο του.

Πλάνα από τοπικά μέσα, τα οποία επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, έδειξαν στρατιωτικά οχήματα του Ισραήλ να αποχωρούν από την πόλη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, περίπου τρεις ώρες μετά την έναρξη της επιδρομής στα γραφεία του Al Jazeera.

Τη 12η Σεπτεμβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την ακύρωση των δημοσιογραφικών καρτών πολλών συνεργατών του Al Jazeera, τέσσερις μήνες αφότου απαγορεύτηκε η μετάδοση της εκπομπής του και έκλεισαν τα γραφεία του στο Ισραήλ.

Το κλείσιμο ως τώρα δεν αφορούσε τη δουλειά του δικτύου του Κατάρ ούτε στη Δυτική Όχθη, ούτε στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παραμένουν παρόντες δημοσιογράφοι του και καλύπτουν τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.


Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα δημοσιογράφους του δικτύου του Κατάρ στη Λωρίδα της Γάζας πως είναι «τρομοκράτες», μέλη είτε της Χαμάς είτε του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Το Al Jazeera απορρίπτει κατηγορηματικά και οργισμένα την κατηγορία. Έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι ο ισραηλινός στρατός στοχοποιεί συστηματικά τους ρεπόρτερ του στη Λωρίδα της Γάζας.

Στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 165 παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι αφότου άρχισε ο πόλεμος, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Σύμφωνα με τους αριθμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου 2023 ως την 20ή Σεπτεμβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 116 δημοσιογράφοι ή εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης —111 Παλαιστίνιοι, 2 Ισραηλινοί και 3 Λιβάνιοι—, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για να εξακριβωθεί αν ακόμη 10 θάνατοι σχετίζονταν με τη δουλειά τους.