Απόψε κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό το δεύτερο φεγγάρι

Και δεύτερο φεγγάρι θα εμφανίζεται στον ουρανό από σήμερα έως και τις 25 Νοεμβρίου. Η πρώτη εμφάνιση θα γίνει την απόψε στις 22.45 ώρα Ελλάδας. Θα μείνει κοντά μας έως τις 18.43 της Παρασκευής 25/11.

Πρόσφατα Ισπανοί ερευνητές αποκάλυψαν πως θα εμφανιστεί ένα δεύτερο φεγγάρι να περιστρέφεται γύρω από τη Γη. Ο αστεροειδής 2024 PT5 θεωρείται «πρόσκαιρο μίνι φεγγάρι» και θα περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, ως μέλος μικρής ζώνης αστεροειδών (Arjuna) που ακολουθούν τη Γη. Ο PT5 είναι ο πρώτος αστεροειδής που ‘συλλαμβάνεται’ από τον πλανήτη μας και μετατρέπεται σε μίνι φεγγάρι.

Έως τώρα οι επιστήμονες έχουν επισήμως τεκμηριώσει δύο προηγούμενες «σύντομες συλλήψεις» το 2006 και το 2020. Στην μελέτη τους οι Ισπανοί ερευνητές αναφέρουν ότι «η Γη μπορεί να συλλαμβάνει τακτικά αστεροειδείς από τον πληθυσμό αντικειμένων κοντά στη Γη και να τους τραβάει σε τροχιά, κάνοντάς τους μίνι-φεγγάρια. Μερικές φορές, αυτές οι προσωρινές συλλήψεις δεν ολοκληρώνουν μια περιστροφή πριν φύγουν εκτός τροχιάς και επιστρέψουν στις κανονικές ηλιοκεντρικές τροχιές τους».

Ο αστεροειδής 2024 PT5, σε αντίθεση με το πραγματικό φεγγάρι που είναι κοντά στη Γη δισεκατομμύρια χρόνια, θα παραμείνει για λίγες μόνο εβδομάδες και δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι. Χρειάζεται επαγγελματικό τηλεσκόπιο για να τη δει κάποιος, καθώς εν αντιθέσει με τα 3.475 χιλιόμετρα της διαμέτρου του κλασικού φεγγαριού, ο αστεροειδής 2024 PT5 έχει πλάτος μόλις 11.3 μέτρα.