Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ – Αντίποινα για Χανίγια, Νασράλα, λένε οι Φρουροί της Επανάστασης

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι από το Ιράν στο Ισραήλ, ενώ σειρήνες ακούγονται σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 600 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί προς το Ισραήλ μέχρι στιγμής.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ, ενώ προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα.

Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, καθώς και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο, Αμπάς Νιλφορουσάν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε πως το Ιράν εκτόξευσε «πύραυλους στο Τελ Αβίβ» στο Ισραήλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Η Ιορδανία αναστέλλει την εναέρια κυκλοφορία, ενώ το Ισραήλ διακόπτει τις πτήσεις.

Και το Ιράκ έκλεισε τον εναέριο χώρο του, μετά την εκτόξευση δεκάδων πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ

 

Σειρήνες συνεχίζουν να ηχούν σε όλο το Ισραήλ, καθώς το Ιράν φέρεται να εκτοξεύει περισσότερους από 100 πυραύλους, υποστηρίζουν οι Times of Israel.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές μέσων ενημέρωσης στο Ισραήλ, περισσότεροι από 600 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί στο πλαίσιο της επίθεσης του Ιράν, ενώ πλάνα που κυκλοφορούν δείχνουν αναχαιτίσεις και πτώση θραυσμάτων πάνω από το Ισραήλ.

«Μόνο δύο τραυματίες αναφέρθηκαν σε όλο το Ισραήλ από την ιρανική πυραυλική επίθεση στη χώρα», αναφέρουν οι Times od Israel, επικαλούμενοι την υπηρεσία ασθενοφόρων της χώρας, Magen David Adom.

Η υπηρεσία αναφέρει ότι περιέθαλψε μόνο δύο άτομα, που τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα στο Τελ Αβίβ.

Αρκετοί άλλοι αντιμετωπίστηκαν για μικροτραυματισμούς, αφού έπεσαν ενώ έτρεχαν για να βρουν καταφύγιο, αλλά και για οξύ άγχος, προσθέτει η MDA.

Τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή δεν δέχθηκαν επίθεση

Η Washington Post αναφέρει, επικαλούμενη τρεις ανώνυμους αξιωματούχους του Πενταγώνου, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή δεν έγιναν στόχος κατά τη διάρκεια της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ.

Ιρακινή ομάδα που συνδέεται με το Ιράν έχει εκτοξεύσει στο παρελθόν ρουκέτες εναντίον στρατιωτικών βάσεων που στεγάζουν Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ και την Συρία.

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ

Λίγες ώρες νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε, διατηρώντας την ανωνυμία του, σε ισραηλινά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πως το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους.

 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει επικείμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ», αναφέρεται στην πλήρη δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου.

«Θα έχει σοβαρές συνέπειες»

Ο αξιωματούχος είπε ότι «υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για να υπερασπιστούμε το Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης. Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν».

Στον απόηχο της τελευταίας δραματικής εξέλιξης μετά την προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών για επικείμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους Ισραηλινούς να λάβουν υπόψη τις οδηγίες ασφαλείας από την εσωτερική διοίκηση.

Παράλληλα, στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να αμυνθεί της επίθεσης, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν θα έχει επιπτώσεις για την Τεχεράνη.

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχουν κλιμακωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το Ισραήλ έχει εντείνει τις προσπάθειές του εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη Δευτέρα χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο με στόχο τη Χεζμπολάχ.

Ισραήλ: Η στιγμή που πύραυλοι από το Ιράν χτυπούν το Τελ Αβίβ

Δείτε τα βίντεο

Από Ισραηλινό μέσο

 

 

 

Οι πύραυλοι όπως φαίνονται από την Ιορδανία