Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Βηρυτό – Νέο διάγγελμα Νετανιάχου σήμερα

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας και του Λιβάνου, ενώ θέμα χρόνου θεωρείται η επίθεσή του στο Ιράν, επιφέροντας τρομακτικές συνέπειες.

Ο Νετανιάχου, θα απευθύνει νέο διάγγελμα σήμερα για τον ένα χρόνο από την εισβολή της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ απείλησε το Ιράν με επιδρομές ανάλογες εκείνων που σημειώνονται σε Γάζα και Λίβανο.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον της Χάιφας, στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να τραυματιστούν.

Δείτε live

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο in

11:10 Τζαμπάλια: Ένας χρόνος μετά

Ο προσφυγικός καταυλισμός, που ιδρύθηκε το 1948 αφού οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εκτόπισαν περισσότερους από 750.000 Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους, καλύπτει έκταση μόλις 1,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι από τους πιο πυκνοκατοικημένους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός έχει χτυπήσει επανειλημμένα τον καταυλισμό των περίπου 116.000 καταγεγραμμένων προσφύγων, με βόμβες 2.000 λιβρών (1 τόνου) αμερικανικής κατασκευής, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι βόμβες αυτές είναι από τις μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές και μπορούν να αφήσουν κρατήρες με διάμετρο μεγαλύτερη από 12 μέτρα.

Μέση Ανατολή

Ο καταυλισμός της Τζαμπάλια στα βόρεια της Γάζας

11:03 «To Iron Dome δεν είναι αδιαπέραστο» – Επικίνδυνη η ισραηλινή κλιμάκωση κατά του Ιράν λέει ο Observer

Επικίνδυνη χαρακτηρίζει, ο Observer την ισραηλινή κλιμάκωση κατά του Ιράν επισημαίνοντας ότι οι αναλύσεις πληροφοριών αποκάλυψαν ότι το Iron Dome δεν είναι στην πραγματικότητα άτρωτο.

Σε ορισμένες περιοχές, οι ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν τον περίφημο Σιδερένιο Θόλο του Ισραήλ και να προκαλέσουν ζημιά στο έδαφος, επιβεβαιώνοντας την τρωτότητα του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

10:58 «Καρκίνωμα που πρέπει να εξαλειφθεί» λέει για το Ισραήλ η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να συνεχίσει τον αγώνα κατά της ισραηλινής «επιθετικότητας» και αποκάλεσε το Ισραήλ «καρκινικό αδένα που πρέπει να εξαλειφθεί, όσος χρόνος και αν χρειαστεί».

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και ο λιβανέζικος λαός έχουν πληρώσει «βαρύ τίμημα» από τις 8 Οκτωβρίου, αλλά «είμαστε βέβαιοι… για την ικανότητά μας να αντιταχθούμε στην ισραηλινή επίθεση», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε επίσης «ηρωικές» τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ λέγοντας ότι θα έχουν «ιστορικές» επιπτώσεις στην περιοχή. Δεν υπάρχει «καμία θέση» για το Ισραήλ εκεί, δήλωσε η μαχητική οργάνωση.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο σε σχεδόν ένα χρόνο μαχών, οι περισσότεροι τις τελευταίες δύο εβδομάδες από ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Εκτιμάται ότι 1,2 εκατομμύρια Λιβανέζοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών που έχουν βάλει στο στόχαστρο μεγάλες εκτάσεις της μικρής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού.

10:50 «Ένας πόλεμος εκδίκησης»

Επιχειρώντας να περιγράψει την οπτική της πλειοψηφίας της ισραηλινής κοινωνίας, ο Άλον Πίνκας, πρώην ισραηλινός διπλωμάτης, λέει ότι υπάρχει ελάχιστη σκέψη για τους σχεδόν 42.000 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Γάζα τον τελευταίο χρόνο.

«Για τους πρώτους μήνες, λίγοι Ισραηλινοί γνώριζαν τι συνέβαινε στη Γάζα», δήλωσε στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι το εύρος του θανάτου και της καταστροφής που προκλήθηκε δεν απεικονιζόταν με ακρίβεια στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Στη συνέχεια ήρθε η νοοτροπία ‘δεν μας νοιάζει, κοιτάξτε τι μας έκαναν’. Κοιτάξτε, είναι πολύ ανθρώπινο, είναι πολύ φυσικό. Δεν είναι σωστό», εξήγησε ο Πίνκας. «Πρέπει να είστε ενήμεροι για το τι συμβαίνει, διότι αυτό θα υποδαύλιζε τον επόμενο γύρο εχθροπραξιών και βίας».

Καθώς με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονταν περισσότερες εικόνες από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα, «οι θέσεις των Ισραηλινών σκληραίνουν περισσότερο», είπε.

«Ο κόσμος τον αποκαλούσε πόλεμο εκδίκησης, και ναι, είναι πόλεμος εκδίκησης. Και ξέρετε κάτι, οποιαδήποτε άλλη χώρα θα έκανε το ίδιο πράγμα. Το γεγονός ότι ο υπόλοιπος κόσμος ήταν ενοχλημένος και απογοητευμένος [για τον πόλεμο] δεν φάνηκε να έχει σημασία για τους περισσότερους Ισραηλινούς».

10:42 Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας καταδικάζει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Ο Άντονι Αλμπάνες δηλώνει ότι η 7η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα που φέρει «τρομερό πόνο» και ότι η κυβέρνησή του καταδικάζει «απερίφραστα» την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πριν από ένα χρόνο.

Πρόσθεσε ότι μετά την επίθεση, οι Εβραίοι Αυστραλοί «αισθάνονται τις ψυχρές σκιές του αντισημιτισμού που φτάνουν μέχρι σήμερα» και ότι «δεν υπάρχει χώρος στην Αυστραλία για διακρίσεις εναντίον ανθρώπων οποιασδήποτε πίστης».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν αναφέρθηκε στον επακόλουθο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, είπε επίσης ότι «κάθε αθώα ζωή έχει σημασία» και ότι «ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους είναι μια καταστροφική τραγωδία».

10:30 Ένας χρόνος από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου – Πώς το Ισραήλ έβαλε στόχο να αλλάξει το status quo

Ένας χρόνος έχει πλέον συμπληρωθεί από την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Η κίνηση αυτή προκάλεσε, τόσο την αλλαγή της στρατηγικής του κράτους, όσο και την επανεκκίνηση των εχθροπραξιών μεταξύ των δυνάμεων της περιοχής. Όλα αυτά οδηγούν σε έναν ατελείωτο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του in

10:16 Νέες επιδρομές στον Λίβανο

Το κρατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, το οποίο δημοσιεύει τακτικά ειδήσεις στο Χ, αναφέρει ότι υπήρξε ισραηλινή επίθεση στα περίχωρα της Qsarnaba, στα ανατολικά της χώρας, και μια «επιδρομή» στην περιοχή Hamra μεταξύ των νότιων πόλεων Briqa και Zrarieh.

10:06 Ο Μακρόν για τα θύματα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου

Ο Γάλλος πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με ανάρτησή του στο Χ.

«Ο πόνος παραμένει, τόσο έντονος όσο και πριν από ένα χρόνο. Ο πόνος του ισραηλινού λαού. Ο δικός μας. Ο πόνος της πληγωμένης ανθρωπότητας», έγραψε. «Δεν ξεχνάμε τα θύματα, τους ομήρους ή τις οικογένειες με ραγισμένες καρδιές από την απουσία ή την αναμονή. Τους στέλνω τις αδελφικές μας σκέψεις».

 

Ο Μακρόν ζήτησε να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ για χρήση στη Γάζα το Σάββατο, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Καθώς το Ισραήλ πολεμά τις δυνάμεις της βαρβαρότητας με επικεφαλής το Ιράν, όλες οι πολιτισμένες χώρες θα πρέπει να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ», ανέφερε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του. «Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν και άλλοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Ντροπή τους».

Την Κυριακή, ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας την «ακλόνητη δέσμευση» της Γαλλίας στην ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ επέμεινε στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο.

09:59 Χαμενεΐ: Η 7η Οκτωβρίου γύρισε το Ισραήλ 70 χρόνια πίσω

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έγραψε στο Χ σήμερα, επέτειο της επίθεσης της Χαμάς, στα εβραϊκά:

«Η επιχείρηση Πλημμύρα της Αλ Άκσα οδήγησε τη σιωνιστική οντότητα 70 χρόνια πίσω».

Ο Χαμενεΐ στη δημόσια ομιλία του την Παρασκευή υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς αγωνίζεται ξανά για την επιβίωσή του.

09:56 Τελετές μνήμης σε όλο το Ισραήλ τη Δευτέρα

Τελετές μνήμης και διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλο το Ισραήλ τη Δευτέρα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την 7η Οκτωβρίου.

Μια τελετή μνήμης για τις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο HaYarkon στο Τελ Αβίβ στις 7:00 μ.μ. τη Δευτέρα.

Η τελετή αναμενόταν αρχικά να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες παρευρισκόμενους, αλλά λόγω των οδηγιών της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου των IDF, θα έχει πλέον περιορισμένη χωρητικότητα. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά, ενώ αναμένονται κοινοτικές προβολές σε διάφορα σημεία του Ισραήλ.

Στις 7:45 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί τελετή μνήμης στη νότια πόλη Οφακίμ, ενώ στις 8:00 μ.μ. θα ακολουθήσει τελετή στη Σντερότ. Η τελετή στο Σντερότ θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του πρώην αστυνομικού τμήματος, το οποίο καταστράφηκε κατά την επίθεση, και θα παραστεί ο επίτροπος της ισραηλινής αστυνομίας Ντάνι Λέβι.

Στις 9:00 μ.μ., θα προβληθεί μια προηχογραφημένη κυβερνητική τελετή μνήμης από το Οφακίμ. Η τελετή αυτή πραγματοποιείται παρά την άρνηση πολλών μελών των οικογενειών των ομήρων και των θυμάτων να συμμετάσχουν.

09:50 Οργάνωση ανακοινώνει τον θάνατο ομήρου της Χαμάς – Η σορός του είναι ακόμα στη Γάζα

Το Ισραηλινό Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών δηλώνει ότι ο Idan Shtivi, 28 ετών, ο οποίος είχε απαχθεί από το χώρο του μουσικού φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου, έχει σκοτωθεί και ότι «η σορός του εξακολουθεί να κρατείται από τη Χαμάς».

Η ομάδα δεν ανέφερε πώς επιβεβαίωσε τον θάνατο του Shtivi.

Είπε ότι ο Shtivi είχε μόλις φτάσει στον χώρο του φεστιβάλ όταν άρχισαν οι επιθέσεις της Χαμάς.

Η ομάδα πρόσθεσε ότι πήγε στο φεστιβάλ Nova για να καταγράψει τις μαρτυρίες των φίλων του, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να μπει μέσα. «Όταν άρχισε η επίθεση, ο Idan βοήθησε δύο αγνώστους που μόλις είχε γνωρίσει να διαφύγουν από τον χώρο. Αυτή η ανιδιοτελής επιλογή οδήγησε τελικά στην απαγωγή του», προστίθεται.

09:46 Ζημιές σε πόλη του βόρειου Ισραήλ από ρουκέτα

Το ραδιόφωνο αναφέρει ότι μια ρουκέτα που προφανώς εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπεσε στην πόλη Βραντίμ, προκαλώντας υλικές ζημιές σε ένα ακίνητο.

Δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

09:34 Η 91 Μεραρχία εντάχθηκε στη χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η 91η Μεραρχία εντάχθηκε στην χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυνάμεις της μεραρχίας μεταφέρθηκαν στο βορρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εκπαιδεύτηκαν και ξεκίνησαν μια «στοχευμένη και περιορισμένη» επιχείρηση στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, μαζί με στρατιώτες από την 3η Ταξιαρχία, την 8η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και τη Βόρεια Ταξιαρχία Nahal.

09:27 Ο πρόεδρος Χέρτζογκ λέει ότι ο κόσμος «πρέπει να στηρίξει το Ισραήλ» για να επέλθει ειρήνη

Ο Ισαάκ Χέρτζογκ προέβη στη δήλωση αυτή καθώς το Ισραήλ σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει και να κατανοήσει ότι για να έρθει ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή, πρέπει να στηρίξει το Ισραήλ στη μάχη του κατά των εχθρών του», δήλωσε.

09:18 Τέσσερις νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πόλη κοντά στην Τύρο

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν σπίτι στην πόλη Σρίφα, νότια της πόλης Τύρος στο νότιο Λίβανο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, μεταδίδουν το Lebanon 24 και το Quds News Network.

09:10 Η γυναίκα στην εικόνα σύμβολο του μακελειού στη Γάζα ένα χρόνο μετά

Η φωτογραφία με τη γυναίκα να αγκαλιάζει στη σορό ενός μικρού παιδιού είναι από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του πολέμου στη Γάζα.

Πρόκειται για την Ινάς Αμπού Μααμάρ, 36 ετών, που στην αγκαλιά της είχε την 5χρονη ανιψιά της Σάλι που σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις στις 17 Οκτωβρίου 2023.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει ξανά την Ινάς, αυτή τη φορά στο κατεστραμμένο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς νεκροταφείο στη Χαν Γιούνις που βρίσκεται θαμμένη η 5χρονη Σάλι.

Η δεύτερη φωτογραφία τραβήχτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2024.

Μοχάμεντ Σαλέμ, Reuters

09:06 Η Αυστρία ζητά εκεχειρία στη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναφέρει ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι απαραίτητη «για να φύγουν οι όμηροι και να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια» στον θύλακα.

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε εκείνες τις λογικές φωνές που εργάζονται για μια πολιτική λύση».

«Είναι ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουν οι μελλοντικές γενιές από το τραύμα και τον πόνο που βλέπουμε τώρα», προστίθεται στην ανάρτηση.

 

09:01 Παλαιστίνιος δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα

Ένας 19χρονος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, ο οποίος συνεργαζόταν με το Αλ Τζαζίρα, σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα, ανέφερε το δίκτυο.

Ο Χασάν Χαμάντ, ο οποίος ζούσε στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας, φέρεται να είχε δεχθεί απειλές από ισραηλινό αξιωματικό μέσω WhatsApp. Δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί ο ισχυρισμός, αλλά ο ισραηλινός στρατός έχει κατηγορηθεί για σκόπιμη στοχοποίηση δημοσιογράφων.

Ανάρτηση στον λογαριασμό του Χαμάντ την Κυριακή, που δημοσιεύθηκε από συνάδελφό του, ανέφερε:

«Ο Χασάν Χαμάντ, ο δημοσιογράφος που δεν έζησε πάνω από την ηλικία των 20 ετών, αντιστάθηκε για έναν ολόκληρο χρόνο με τον δικό του τρόπο. Αντιστάθηκε μένοντας μακριά από την οικογένειά του για να μην στοχοποιηθεί.

Αντιστάθηκε όταν πάλευε να βρει σήμα στο διαδίκτυο, καθισμένος για μία ή δύο ώρες στην ταράτσα μόνο και μόνο για να στείλει τα βίντεο που φτάνουν σε δευτερόλεπτα.

Χθες, από τις 10 μ.μ., μετακινήθηκε μεταξύ των βομβαρδισμένων περιοχών και στη συνέχεια επέστρεψε για να αναζητήσει σήμα διαδικτύου, μόνο και μόνο για να επιστρέψει και να καλύψει τις τις εικόνες της καταστροφής. Υπέμεινε τον πόνο ενός τραυματισμού στο πόδι του, ωστόσο συνέχισε να τραβάει.

Στις 6 π.μ. μου τηλεφώνησε για να μου στείλει το τελευταίο του βίντεο. Μετά από μια κλήση που δεν κράτησε περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, είπε: «Εκεί είναι, εκεί είναι, τελείωσε» και έκλεισε το τηλέφωνο. Είναι ένα συναίσθημα που κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει».

Το Al Jazeera δήλωσε ότι είχε υλικό από το πτώμα του Χαμάντ, το οποίο βρέθηκε σε κομμάτια και έπρεπε να τοποθετηθεί σε πλαστικές σακούλες και κουτιά παπουτσιών.

Οι συνάδελφοι του Χαμάντ στη Γάζα ανήρτησαν αφιερώματα σε αυτόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων αναφέρει ότι τουλάχιστον 128 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ στη Γάζα από την έναρξη της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου.

 

08:52 Ρεκόρ στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ το τελευταίο έτος

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στο Ισραήλ τουλάχιστον 17,9 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από την έναρξη του πολέμου του στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, σύμφωνα με έκθεση για το πρόγραμμα «Costs of War» του Πανεπιστημίου Brown.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε κατά την επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, αναφέρει ότι οι δαπάνες περιλαμβάνουν 4 δισ. δολάρια για την αναπλήρωση των συστημάτων πυραυλικής άμυνας Iron Dome και David’s Sling του Ισραήλ, καθώς και μετρητά για όπλα και καύσιμα αεροσκαφών.

Η έκθεση αναφέρει ότι επιπλέον 4,86 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση δόθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει το κόστος που σχετίζεται με την εκστρατεία του αμερικανικού στρατού για την καταστολή των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, την οποία η ομάδα με έδρα την Υεμένη λέει ότι πραγματοποιεί σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον λαό της Γάζας.

Οι υπολογισμοί έγιναν από την Linda J. Bilmes, καθηγήτρια στη Σχολή Κυβερνήσεων John F. Kennedy του Χάρβαρντ, η οποία εκτίμησε το κόστος των πολέμων των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μαζί με τους ερευνητές William D. Hartung και Stephen Semler.

Μέση Ανατολή

Πηγή: Al Jazeera

08:44 Δημοσκόπηση: Το 53% των Ισραηλινών θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο – Πώς ψήφισαν Εβραίοι και Άραβες

Ενα χρόνο μετά την 7η Οκτωβρίου, οι περισσότεροι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι έχει έρθει η ώρα να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ.

Το 53% των 1.000 ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εκτιμούν πως «ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί». Αλλά αυτό αναλύεται σε 45% των Εβραίων που συμμετείχαν στην έρευνα και 93% των Αράβων που απάντησαν.

Μεταξύ εκείνων που ταυτίζονται πολιτικά με την αριστερά, το 83% δήλωσε ότι πιστεύει πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Στο αυτοαποκαλούμενο πολιτικό κέντρο, το ποσοστό έπεσε στο 63% και μεταξύ των δεξιών Ισραηλινών, μόλις το 27% εκτιμά ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουν οι μάχες.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης χάσμα των δύο φύλων μεταξύ των Εβραίων Ισραηλινών: το 50% των Ισραηλινών Εβραίων γυναικών υποστηρίζει τον τερματισμό του πολέμου τώρα, σε σύγκριση με το 40% των ανδρών.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων μεταξύ των Εβραίων Ισραηλινών: το 50% των Ισραηλινών Εβραίων γυναικών υποστηρίζει τον τερματισμό του πολέμου τώρα, σε σύγκριση με το 40% των ανδρών.

Η πλειονότητα των Εβραίων (56%) και των Αράβων (45%) που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ο κύριος λόγος για τον τερματισμό του πολέμου είναι ο κίνδυνος που ενέχει για τους 101 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι.

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν επίσης ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα θα επιτρέψει στις IDF να εστιάσουν την προσοχή τους στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο – ο δεύτερος λόγος που δόθηκε μεταξύ των Εβραίων που συμμετείχαν στην έρευνα, με ποσοστό 20%.

08:36 Νέες επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Η ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου δήλωσε ότι εκτόξευσε μια ομοβροντία ρουκετών κατά της ισραηλινής πόλης Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ στις 6:55 π.μ. σήμερα το πρωί.

Η επίθεση ενεργοποίησε σειρήνες στο Καρμιέλ και σε άλλες κοινότητες στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

Οι τελευταίες εκτοξεύσεις ακολουθούν ένα μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ αργά το βράδυ της Κυριακής που τραυμάτισε τουλάχιστον 10 ανθρώπους στην πόλη-λιμάνι της Χάιφα και τραυμάτισε έναν ακόμη στη βόρεια πόλη της Τιβεριάς.

08:26 «Περίμενα ο γιος μου να έχει γυρίσει»

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον γιο της , Ματάν Ζανγκάουκερ, ο οποίος κρατείται αιχμάλωτος στη Γάζα, η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ έγραψε στο Facebook ότι τον περίμενε «να επιστρέψει στο σπίτι του πριν συμπληρώσουμε ένα χρόνο από την απαγωγή του».

«Περίμενα ότι η κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για την αποτυχία που [οδήγησε στην απαγωγή σου] θα είχε ενεργήσει εδώ και καιρό για να σε φέρει πίσω σε μένα», έγραψε.

«Η μαμά είναι εδώ, πάντα σε προσέχει, πάντα αγωνίζεται για σένα. Η μαμά είναι εδώ, Ματάν, από εκείνο το πρωί [της 7ης Οκτωβρίου] μέχρι την επιστροφή σου».

Μέση Ανατολή

Η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης νωρίτερα φέτος

08:13 Σύνοψη τελευταίων εξελίξεων

  • Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν για άλλη μια φορά τα νότια προάστια της Βηρυτού, προκαλώντας «τεράστιες εκρήξεις»
  • Το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, ως αποτέλεσμα δύο ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε πόλεις νότια της Βηρυτού.
  • Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε το Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά στο κέντρο της Γάζας, τραυματίζοντας τουλάχιστον 11 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που ζούσαν σε σκηνές μέσα στους χώρους της εγκατάστασης.
  • Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επιτίθεται σε «στόχους και εκτοξευτές» της Χαμάς σε όλη τη Γάζα, αφού αναχαίτισε τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον θύλακα.
  • Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ σηματοδότησε τη συμπλήρωση ενός έτους από τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ καλώντας τους ηγέτες του κόσμου να δώσουν τέλος στα «αφάνταστα δεινά» στη Μέση Ανατολή.
  • Ισραηλινοί στρατιώτες «επιτέθηκαν βίαια» σε έναν άνδρα κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι του στην κατεχόμενη πόλη Ντούρα της Δυτικής Όχθης, με τον 66χρονο να πεθαίνει από τα τραύματά του.

08:01 Συγκέντρωση έξω από το σπίτι του Νετανιάχου με αφορμή την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις 6:29 π.μ. έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην οδό Γάζας στην Ιερουσαλήμ με αφορμή την επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ζητώντας συμφωνία για ομηρία και κατάπαυση του πυρός. Η αστυνομία εμπόδισε το πλήθος να προχωρήσει κατά μήκος του δρόμου.

 

07:50 Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα – Οι IDF λένε ότι απέτρεψαν μπαράζ ρουκετών της Χαμάς

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν λίγο πριν τις 6:30 το πρωί περιοχές σε όλη τη Γάζα.

«Πλήξαμε αρκετούς εκτοξευτές ρουκετών και σήραγγες της Χαμάς» ισχυρίζονται οι IDF. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «η Χαμάς σχεδίαζε να εξαπολύσει μεγαλύτερο μπαράζ ρουκετών στο Ισραήλ σήμερα το πρωί και τα σχέδιά της ματαιώθηκαν».

Η Χαμάς πάντως κατάφερε να εκτοξεύσει τέσσερις ρουκέτες στην περιοχή Σούφα στις 6:30, τρεις από τις οποίες αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τον στρατό και η τέταρτη προσγειώθηκε σε ανοιχτή περιοχή.

Ξεχωριστά, οι IDF έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας «τοποθεσίες της Χαμάς» στο κέντρο της Γάζας, οι οποίες, όπως λένε, αποτελούσαν απειλή για τις ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή του διαδρόμου Netzarim.

07:43 Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί συλλήψεις σε όλη τη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε διάφορες τοποθεσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και πραγματοποίησε συλλήψεις, μεταδίδει το Al Jazeera.

Συγκεκριμένα:

  • Τρία άτομα έχουν συλληφθεί στην πόλη Ταλ στη Ναμπλούς.
  • Δύο άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Beita στη Ναμπλούς.
  • Τρία άτομα συνελήφθησαν στον καταυλισμό Aqabat Jaber, νότια της Ιεριχώ
  • Ένα άτομο συνελήφθη στον προσφυγικό καταυλισμό Deheishe, νότια της Βηθλεέμ.
  • Ένα άτομο συνελήφθη στην πόλη της Βηθλεέμ.

07:37 Ο 66χρονος που σκότωσαν στο ξύλο ισραηλινοί στρατιώτες φαίνεται σε βίντεο να προσπαθεί να τους εμποδίσει να σκοτώσουν έναν νέο

Νεότερα στοιχεία έρχονται στο φως για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου, (δείτε στο προηγούμενο liveblog του in) του 66χρονου Ζιάντ Αμπού Χαλίλ, από ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι του στην πόλη Ντούρα, νότια της Χεβρώνας.

Ο 66χρονος φαίνεται σε βίντεο να προσπαθεί να εμποδίσει τους ισραηλινούς στρατιώτες από το να πυροβολήσουν έναν νεαρό.

 

07:28 Όστιν: Οι ΗΠΑ μπορούν να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στην αυτοάμυνα του Ισραήλ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ την Κυριακή για να συζητήσουν «τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στη Μέση Ανατολή και την τρέχουσα κατάσταση στο Λίβανο και τη Γάζα», αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Πενταγώνου υποστράτηγου Πατ Ράιντερ.

Ο Οστιν επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να «αποτρέψει» το Ιράν και τους συμμάχους του, «από το να εκμεταλλευτούν την κατάσταση ή να επεκτείνουν τη σύγκρουση».

Δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ διατηρούν σημαντικές δυνατότητες στην περιοχή για να υπερασπιστούν το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στην αυτοάμυνα του Ισραήλ και να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση».

Αναφέρθηκε επίσης στην επέτειο ενός έτους από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας την «ακλόνητη» δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ, την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και μια «διπλωματική λύση που επιτρέπει στους πολίτες να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου».

07:19 Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ πριν από λίγο (δείτε στις 6:59 στο liveblog του in)

Η οργάνωση είπε ότι στόχευσε τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Χολίτ και το Κερέμ Σαλόμ.

Οι IDF δήλωσαν ότι στην επίθεση εκτοξεύθηκαν τέσσερις ρουκέτες, τρεις από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα ενώ η τέταρτη έπληξε ανοιχτή περιοχή.

Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.

07:14 Σειρήνες ηχούν στο Carmiel, στις βόρειες κοινότητες του Ισραήλ

Οι σειρήνες για ρουκέτες ηχούν στη βόρεια πόλη Carmiel και σε αρκετές κοινότητες στην Άνω Γαλιλαία.

 

07:05 IDF: Αναχαιτίστηκαν δύο εναέριοι στόχοι

Οι IDF, ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν τα ξημερώματα δύο εναέριους στόχους που είχαν εξαπολυθεί από τα ανατολικά, αφού είχαν ηχήσει οι σειρήνες στις περιοχές Ρισόν Λε Ζιόν και Παλμαχίμ στο κεντρικό Ισραήλ.

Ωστόσο, δεν δημοσιοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την περιοχή εκτόξευσης των drones.

06:59 Τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ

Τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ πριν από λίγο, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Οι IDF λένε ότι τρεις από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα, ενώ η τέταρτη έπληξε ανοιχτή περιοχή.

06:50 Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχη στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας 25χρονος έφεδρος στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά στην ίδια μάχη.

Σύμφωνα με τις IDF σκοτώθηκε ο αρχιλοχίας Etay Azulay, 25 ετών από το Oranit.

Εικόνα από Haaretz

06:40 Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ, ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό, καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στα εδάφη του. Τελετές μνήμης και διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Ιερουσαλήμ και στο νότο του Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει το σφυροκόπημα σε Λίβανο και Γάζα, ενώ θέμα χρόνου θεωρείται η επίθεσή του στο Ιράν.  Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ.

Πηγή: in.gr