Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο πλέον καταζητούμενος για τον Ερντογάν «τρομοκράτης»

Στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Herkul Nağme ανακοινώθηκε η είδηση του θανάτου του Φετουλάχ Γκιουλέν. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «το πνεύμα του Χοτζαεφέντι πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 2024 και πληροφορίες για τις διαδικασίες ταφής θα κοινοποιηθούν αργότερα». Το Herkul Nağme συμπληρώνει ότι «ο δάσκαλός μας περπάτησε στον ορίζοντα της ψυχής του στις 21.20 το βράδυ, στις 20 Οκτωβρίου 2024, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για λίγο. Οι γιατροί του θα κάνουν δήλωση για τη διαδικασία του νοσοκομείου, τις επόμενες ώρες».

Την είδηση του θανάτου του Φετουλάχ Γκιουλέν ανακοίνωσε ζωντανά στο CNN TÜRK o εκπρόσωπος της εφημερίδας Hürriyet στην Άγκυρα. «Η υγεία του ήταν πολύ δύσκολη τον τελευταίο καιρό. Είχε νεφρική ανεπάρκεια και διαβήτη, καθώς και άνοια», ανέφερε.

Ο Ερντογάν και το καθεστώς του θεωρούσαν τον Γκιουλέν ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, το 2016 και ότι διοικούσε ένα παράλληλο κράτος στη χώρα για να καταλάβει τον έλεγχο ορισμένων κυβερνητικών λειτουργιών. Ο ιεροκήρυκας, που ήταν 86 ετών και πρόσφατα είχε υποστεί ανακοπή, ζούσε αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, στις οποίες διέμενε από το 1999. 

Το όνομα του ιεροκήρυκα άρχισε να αναφέρεται συχνά στα μέσα ενημέρωσης, στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Η συνάντησή του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, οι συναντήσεις του με αντιπολιτευόμενους πολιτικούς, όπως η Τανσού Τσιλέρ, ο Μεσούτ Γιλμάζ και ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, αλλά και η αύξηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με το κίνημα του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ενίσχυαν συνεχώς τη φήμη του.

Πρώην ιμάμης και σημαντική πολιτική φυσιογνωμία στη γείτονα χώρα, ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά) «για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο». Είχε αναμειχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο. Δίδασκε τη σχολή χανάφι του Iσλάμ.

Ο ηγέτης της αποκαλούμενης FETO ήταν σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, μέχρι τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία. Τότε ο Σουλτάνος τον κατηγόρησε ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά, οι οποίες στοχοποίησαν και ενέπλεξαν δεκάδες κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Η τουρκική κυβέρνηση τον έχει χαρακτηρίσει ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη και τον κατηγορεί ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως περιγράφεται το κίνημά του.

Τουρκικό δικαστήριο μάλιστα είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψής τους. Πάντως, αν και ο Ερντογάν είχε ζητήσει επανειλημμένα την έκδοσή του, το αίτημα δεν έγινε ποτέ δεκτό από τις ΗΠΑ, γεγονός που αποτελούσε σημείο τριβής για τις δύο χώρες.