Πολιτικό αδιέξοδο στην Ταϊλάνδη, συνεχίζονται οι ταραχές

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 50 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο, στην Μπανγκόκ, στην Ταϊλάνδη.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα θα παραμείνουν κλειστά έξι πανεπιστήμια και 32 δημόσια σχολεία της ταϊλανδέζικης πρωτεύουσας για λόγους ασφαλείας.

Χθες, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν τις ομάδες διαδηλωτών που στόχο είχαν να καταλάβουν κυβερνητικά κτήρια, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου και του κεντρικού κτηρίου της αστυνομίας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, ανακοίνωσε πως είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό της χώρας, Γινγκλούκ Σιναουάτρα, δηλώνοντας ωστόσο ότι οι δυο τους δεν κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να τερματιστούν  οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις των δημόσιων κτηρίων.

Απέρριψε η Σιναουάτρα τα αιτήματα των διαδηλωτών

Οι διαδηλωτές επιδιώκουν την παραίτηση της κυβέρνησης και την αντικατάστασή της από ένα λαϊκό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του πρώτου τηλεοπτικού της διαγγέλματος από τις βίαιες διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου.

«Είμαι έτοιμη να κάνω τα πάντα για να είναι ευτυχισμένος ο λαός. Αλλά ως πρωθυπουργός, ό,τι κάνω πρέπει να είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα», πρόσθεσε απορρίπτοντας την ιδέα του λαϊκού συμβουλίου, που δεν προέρχεται από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Αναφερόμενη στον στρατό, ο οποίος οργάνωσε πραξικόπημα για την ανατροπή του αδελφού της Θακσίν Σιναούατρα όταν βρισκόταν στην εξουσία το 2006, δήλωσε ότι έχει υιοθετήσει ουδέτερη στάση και ότι επιθυμεί την ειρηνική έξοδο από την παρούσα πολιτική κρίση, ενώ για τις δυνάμεις ασφαλείας η πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν βία κατά των διαδηλωτών.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02/12/2013 - 11:53