Κουρεμένη δόση σε δόσεις αποφάσισε το Eurogroup για τη χώρα μας

Με το σταγονόμετρο και κουρεμένη θα είναι τελικά η δόση που αποφασίστηκε για τη χώρα μας κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Το ποσό της δόσης ανέρχεται στα 6,8 δισεκατομμύρια Ευρώ, αντί 8,1 δισεκατομμύρια Ευρώ. Κληθείς να εξηγήσει τη διαφορά στο ποσό, ο Γιάννης Στουρνάρας, είπε ότι υπήρχαν εισηγήσεις για περισσότερα χρήματα, ωστόσο, υπήρξαν χώρες που υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αλλαγή του προγράμματος και δεν θα μπορούσε να εγκριθεί από τα κοινοβούλια τους.

Τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του Ιουλίου

Από την Ευρωζώνη θα δοθούν στην Ελλάδα τα 3 δισεκατομμύρια Ευρώ, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών θα επιστρέψουν κέρδη ύψους 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα και το ΔΝΤ θα διαθέσει το 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ (οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 28/7). Τα χρήματα, αυτά αναμένονται λοιπόν από τον Αύγουστο.

Τα χρήματα από την Ευρωζώνη και τις κεντρικές τράπεζες θα δοθούν τμηματικά

Η χώρα μας θα λάβει μέχρι το τέλος του Ιουλίου από την Ευρωζώνη τα 2,5 δισεκατομμύρια Ευρώ και τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια τον Οκτώβριο

Τμηματικά και τα ποσά που θα δοθούν από τις κεντρικές τράπεζες.

Το 1,5 δισεκατομμύριο θα δοθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου και τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια επίσης τον Οκτώβριο.

Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση είναι να έχει ψηφιστεί  από Βουλή ως τις 19 Ιουλίου, το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα και το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη φορολογική διοίκηση, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τις ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα για την υγεία και ρυθμίσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Από την πλευρά της Κομισιόν ο Επίτροπος Όλι Ρεν, χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα ωστόσο, όπως είπε χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση σε πολλούς τομείς για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ζήτησε την επίσπευση της φορολογικής μεταρρύθμισης, όχι μόνο για να αυξηθούν τα έσοδα αλλά και για λόγους δικαιοσύνης.

Όσον αφορά στο Δημόσιο τομέα, είπε και εδώ η μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να γίνει μόνο για λόγους οικονομίας, αλλά για να υπάρξει αποτελεσματικός δημόσιος τομέας που να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες.

Απέδωσε μάλιστα το γεγονός ότι δεν πέφτουν οι τιμές στην Ελλάδα, λόγω των εμποδίων που υπάρχουν στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων και μίλησε για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09/07/2013 - 12:25