Μια κοιτίδα Πολιτισμού στον κάμπο της Ηλείας

Στον Hλειακό κάμπο και δίπλα στην πόλη της Γαστούνης, βρίσκεται το όμορφο χωριό των Καβασίλων. Ένα χωριό με ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό των συντοπιτών τους μέσα από δράσεις ωφέλιμες για το κοινωνικό σύνολο και που διακρίνονται για την ενεργή τους συμμετοχή σε δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Και με την αναβάθμιση του ανοιχτού πέτρινου θεάτρου των Καβασίλων (χωρητικότητας 1300 θεατών) οι δραστηριότητες αυτές βρίσκουν χώρο έκφρασης, μιας και τα Καβάσιλα έχουν πλέον το προνόμιο να διαθέτουν ένα μοναδικό για τον νομό χώρο, όπου σε μία έκταση λίγων στρεμμάτων βρίσκονται -εκτός από το θέατρο- και οι αθλητικές εγκαταστάσεις της ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού (του Ατρομήτου) και η ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου του Καβάσιλα.

 

 

Διαβάζοντας τα επιλεγμένα αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις που μου παραχώρησαν ενεργοί πολίτες των Καβασίλων, θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε περαιτέρω για τα κοινωνικά και πολιτιστικά τεκταινόμενα στο χωριό. Οι αναγνώστες που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα και για την ιστορία του όμορφου αυτού χωριού, μπορούν ακόμη να διαβάσουν το βιβλίο του Νίκου Γεωρ. Παπουτσή "Στην Καρδιά του κάμπου". 

Από μέρους μου το μόνο που έχω να προσθέσω είναι αυτό: Χωρίς την αρωγή της πολιτείας (που δυστυχώς για τον τόπο μας σπανίως υφίσταται...) τα προβλήματα των χωριών μας δεν θα ξεπεραστούν, μα αυτό δεν σημαίνει πως οι προσπάθειες των ενεργών πολιτών πρέπει να λησμονηθούν. Οι ωραίες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες πρέπει να αναδεικνύονται και να βρίσκουν μιμητές.

 

Διονύσης Ζορμπάνος-Πρόεδρος Τ.Κ. Καβασίλων

«Το Τοπικό Συμβούλιο καταβάλει διαρκή προσπάθεια τόσο για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των συγχωριανών μας, όσο και για την προαγωγή του πολιτισμού και του αθλητισμού, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τους δραστήριους συλλόγους του χωριού μας. Ένα χωριό που έχουμε καταφέρει να έχει τη δική του τράπεζα αίματος, μέσω της οποίας συνδράμουμε τους συγχωριανούς μας που έχουν ανάγκη. Τα Καβάσιλα σήμερα παρουσιάζουν μια ξεχωριστή εικόνα, διαθέτοντας για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας έναν ξεχωριστό πολυχώρο, που στεγάζεται στο πρώην κτίριο του ΟΣΕ, ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο πολιτιστικό-αθλητικό-εκκλησιαστικό μας κέντρο, σημείο αναφοράς όχι μόνο του ηλειακού κάμπου αλλά ολόκληρου του νομού, που περιλαμβάνει το  ανοιχτό θέατρο Καβασίλων, τις αξιόλογες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ατρομήτου Καβασίλων και την ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου του Καβάσιλα. Προσωπικά νιώθω υπερήφανος, όπως και όλοι οι συγχωριανοί, για τους συλλόγους του χωριού μας, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Νεολαίας και τον Αθλητικό Σύλλογο του Ατρομήτου.»

 

Χρήστος Μάλλιαρης-Πρόεδρος Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καβασίλων

«Ο Σύλλογος μας έχει να επιδείξει 36 χρόνια προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, με ταυτόχρονη στήριξη -μέσα από στοχευμένες δράσεις- του κοινωνικού συνόλου. Ως Εκπολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνουμε τη γεωργική έκθεση "Γιορτή Κρασιού" -όπου αναδεικνύονται γεωργικά προϊόντα του ηλειακού κάμπου- και την "Εβδομάδα Ηλειακών Γραμμάτων & Τεχνών" (που περιλαμβάνει διαλέξεις, εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικής, κεραμεικής κλπ), αναβιώσαμε το έθιμο της Κουλούρας, ενώ κατά το παρελθόν είχαμε προχωρήσει και στην έκδοση μηνιαίας εφημερίδας με κοινωνικό-πολιτιστικό περιεχόμενο ("Nέοι Ορίζοντες"), την επανέκδοση της οποίας ευελπιστούμε να επιτύχουμε στο άμεσο μέλλον. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην διοργάνωση-θεσμό του τόπου μας που πραγματοποιήθηκε φέτος για 22η συνεχή χρονιά, τα "Καβασίλεια", όπου -μεταξύ πολλών άλλων δράσεων- βραβεύουμε Ηλείους για την προσφορά τους στην κοινωνία και στον πολιτισμό. Και έχουμε πλέον τη χαρά τα "Καβασίλεια" να λαμβάνουν χώρα σ' έναν μοναδικό χώρο, στο ανοιχτό θέατρο του χωριού μας, η δημιουργία του οποίου ήταν για εμένα όνειρο ζωής όταν ξεκίνησα το μακρινό 1977 τις προσπάθειες για την υλοποίηση του.»

 

Ειρήνη Ζορμπάνου-Πρόεδρος Συλλόγου Νεολαίας Καβασίλων

«Ο Σύλλογος Νεολαίας Καβασίλων δημιουργήθηκε το 2011 και από τότε μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει έντονη δραστηριότητα, χάρη στην ενεργή συμμετοχή της νεολαίας του χωριού μας. Ο βασικός λόγος που μας οδήγησε στη δημιουργία του Συλλόγου ήταν η επιθυμία των νεολαίων των Καβασίλων, τόσο αυτών που διέμεναν για χρόνια στο χωριό όσο και αυτών που μόλις είχαν επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, να συμμετέχουν σε δημιουργικές δράσεις, τις οποίες πλέον υλοποιούμε: Δενδροφυτεύσεις, καλλωπισμός δημόσιων χώρων, μαθήματα παραδοσιακών χωρών, προσφορά δώρων στα μικρά παιδιά του χωριού μας τα Χριστούγεννα, η Γιορτή της Πανσελήνου, το έθιμο της Κουλούρας, το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, η Λαμπαδηδρομία, η Μασκαράτα τις Απόκριες είναι μόνο μερικές από αυτές, που πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία χάρη στην ενεργή συμμετοχή και στήριξη των συγχωριανών μας.»

 

Φώτης Κατσαλάς-Πρόεδρος Α.Σ. "Ατρομήτος Καβασίλων"

«Ο Σύλλογος μας δεν περιορίζεται μόνο στις δραστηριότητες της ποδοσφαιρικής μας ομάδας (που φέτος διαγράφει μια καλή πορεία στην Α2 Κατηγορία της Ηλείας) αλλά προχωρά  σε δράσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, όπως σε εθελοντικές αιμοδοσίες, εργασίες για τον καλλωπισμό του χωριού και την συντήρηση των αθλητικών μας εγκαταστάσεων κ.α. Ακόμη κάθε χρόνο βραβεύουμε συντοπίτες μας που έχουν προσφέρει στην κοινωνία, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Τέλος, θέλω να αναφερθώ και στην επιτυχημένη διοργάνωση από τον Σύλλογο μας του καλοκαιρινού ανταμώματος των Καβασιλαίων, της περίφημης πλέον "Γιορτής Σουβλακίου", όπου δίνεται η δυνατότητα και στους επισκέπτες του χωριού μας να ψυχαγωγηθούν γευόμενοι παράλληλα το πατροπαράδοτο έδεσμα των Καβασίλων.»

Το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ηλεία Γιώργου Μαρινόπουλου δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 24/2 και στην τοπική εφημερίδα "ΠΡΩΤΗ" (http://www.protinews.gr/)

 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25/02/2014 - 13:54