Ειδήσεις από την ΕΡΑ Πύργου

«Βούλιαξαν» δρόμος και δεξαμενές στο Βούναργο
 
Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην περιοχή του Βουνάργου, όπου δρόμος, χωράφια , αλλά και οι δεξαμενές που υδρεύεται το χωριό είχαν εξαφανιστεί. Η διακοπή της υδροδότησης οδήγησε τους κατοίκους στην αναζήτηση της αιτίας και ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί σ’ αυτές, από το Βούναργο προς την Ιερά Μονή Φραγκοπηδήματος, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δρόμος δεν υπήρχε αλλά δεν υπήρχαν και χωράφια και δεξαμενές.
Ο δρόμος υποχώρησε από ενάμιση έως τέσσερα μέτρα, οι δεξαμενές καταστράφηκαν υποχωρώντας κατά δύο μέτρα τουλάχιστον, ενώ λιοστάσια κύλησαν στην πλαγιά του βουνού.  Την κατάσταση εξέτασε μεταλλειολόγος – γεωλόγος, που ανέφερε πως η υπόγεια δράση των όμβριων υδάτων, αποτελεί τη βασική αιτία του φαινομένου. Σήμερα το πρωί αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή συνεργεία του δήμου και της ΔΕΥΑΠ για να αποκαταστήσουν κυρίως το πρόβλημα της υδροδότησης και στη συνέχεια τη βατότητα του δρόμου.
Στο μεταξύ προβλήματα προκλήθηκαν από την κακοκαιρία και στο δρόμο Κρέστενας - Ανδρίτσαινας στο ύψος του Γρύλλου, όπου κατολισθήσεις που σημειώθηκαν έκλεισαν το δρόμο και απέκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων. Χθες το πρωί συνεργεία του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, βρίσκονταν εκεί  για την αποκατάσταση των ζημιών.
 
 
Δυναμική επανεκκίνηση για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πύργου
 
Από την αθρόα συμμετοχή των μελών του χαρακτηρίστηκε η γενική συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα γραφεία του στο Λαμπέτι. Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ψηφίστηκε ομόφωνα το νέο καταστατικό, καθώς επίσης ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου. Ακολούθησε η εκλογική διαδικασία, παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, στην οποία συμμετείχαν 77 από τα 80 ταμιακώς τακτοποιημένα μέλη όπου για το νέο 5μελές διοικητικό συμβούλιο εκλέγονται κατά σειρά ψήφων οι  Μιχάλης Πλαστουργός, Ανδρέας Κούτρας, Αθανασία Ηλιοπούλου, Σπύρος Ροζής, και Διονύσιος Μπελόκας. Για το εποπτικό συμβούλιο οι Παν. Αθανασόπουλος, Κ. Δρακόπουλος και Γ. Βενιζέλος, μετά από κλήρωση αφού ισοψήφησε με την Ιωάννα Παπαβασιλείου. 
Θέμα που θα απασχολήσει τα μέλη –μετόχους του Α/Σ Πύργου εξάλλου θα αποτελέσει το αν θα ενταχθούν ή  όχι στη Συνεταιριστική Εταιρική Σύμπραξη που έχει συστήσει ή πρώην ΕΑΣ Ηλείας –Ολυμπίας ή την ΠΑΣΕΓΕΣ.
 
 
 
Ανοίγει ο δρόμος για το 1ο Λύκειο Πύργου
 
Ανοίγει  ο δρόμος, για την ανέγερση του 1ου Λυκείου Πύργου, στην οδό Αγίου Γεωργίου. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την αγορά του οικοπέδου, που είχε στοιχίσει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, το πρόβλημα που είχε προκύψει με το «πράσινο» και εμπόδιζε την συνέχιση των διαδικασιών, ξεπεράστηκε ύστερα από την τροποποίηση της μελέτης στην οποία προχώρησε η δημοτική αρχή. Πλέον, απαιτούνται 8 με 10 μήνες για την ολοκλήρωση του φακέλου έτσι ώστε, ως ώριμο έργο να μπορέσει να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και το έργο να ξεκινήσει. Ανακοινώνοντας την εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «ο δρόμος ανοίγει, και πλέον με ψηλά τις μηχανές θα προσπαθήσουμε μέσα στο 2014 να έχουμε ολοκληρώσει οτιδήποτε απαιτείται για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ένταξη του έργου και στην ανέγερση του 1ου Λυκείου».
 
 
 
Ο συνδυασμός Γιάν. Αργυρόπουλου
 
Το όνομα και τη διακήρυξη αρχών του συνδυασμού του θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι  στη 1, ο υποψήφιος δήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος. Η παρουσίαση θα γίνει στα γραφεία του συνδυασμού στην οδό Μανωλοπούλου 28.
 
 
Τού φεύγουν…
 
Την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη του Λυμπέρη και την παραίτησή του από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ήλιδας υπέβαλε πρόσφατα ο επί σειρά ετών Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Νικολόπουλος. Είναι ο τέταρτος στη σειρά Δημοτικός Σύμβουλος που εγκαταλείπει τον κ. Λυμπέρη. Πρώτος έφυγε ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, και ακολούθησε ο Κώστας Αναγνωστόπουλος.
Επίσης, προ ημερών υπέβαλε την παραίτηση του ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ήλιδας και επί δώδεκα χρόνια συνεργάτης του κ. Λυμπέρη, Παναγιώτης Μαυρίκος, αποχωρώντας και από την παράταξη.
 
 
Πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών
 
To ποσό των 15.500.000 ευρώ θα διατεθεί στην Περιφέρεια   Δυτικής Ελλάδας, στη 2η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης - φακέλων υποψηφιότητας για  Εγκατάσταση Νέων Γεωργών. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις ενίσχυσης και φακέλους υποψηφιότητας από τις 18 Μαρτίου 2014 έως τις 16 Μαΐου 2014. Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.), οι οποίοι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης. Θα πρέπει παράλληλα ο δικαιούχος, να είναι 18 έως 40 ετών, να είναι μόνιμος κάτοικος περιοχής ορεινής ή μειονεκτικής Δημοτικής ή τοπικής Κοινότητας και Οικισμού, ή άλλης Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους. Ο υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλλει Επιχειρηματικό Σχέδιο, μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών, με δεσμευτικούς στόχους και χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων.
 
Σύλληψη για οφειλές στο Δημόσιο
 
Ένας 43χρονος συνελήφθη χθες το πρωί στη Ζαχάρω από αστυνομικούς του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, για οφειλές προς το Δημόσιο, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 139.902,77 ευρώ.
 
Τήρησαν το έθιμο
 
Παρά τον άσχημο καιρό και την οικονομική κρίση που έχουν επιφέρει τα μνημόνια και οι κυβερνητικές πολιτικές που οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση, οι Ηλείοι δεν το έβαλαν κάτω και τήρησαν τα έθιμα του τριημέρου, συμμετέχοντας στις καρναβαλικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν απ΄ άκρη σ’ άκρη στο Νομό, αλλά και στα κούλουμα που διοργάνωσαν οι δήμοι, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν για λίγο οι δημότες  από τα προβλήματα και το άγχος της καθημερινότητας. Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς από τους πολιτικούς της Ηλείας και τους πολιτευτές παραβρέθηκαν στην οποιαδήποτε εκδήλωση, κάτι που γινόταν σε υπερβολικό βαθμό τα προηγούμενα χρόνια.
 
«Μία Κωμωδία» στο Λαζαράκειο
 
Η θεατρική ομάδα των εθελοντών του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Ήλιδας παρουσιάζει το έργο «Μία Κωμωδία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας από 8 έως 10 και από 12 έως 16 Μαρτίου 2014, με ώρα έναρξης τις 9:00 το βράδυ.
 
Καιρός
 
Νεφώσεις με βροχές από το μεσημέρι περιμένουμε σήμερα στα Δυτικά. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στους 15 με 16oC στα πεδινά, 10 με 11oC στα ημιορεινά - ορεινά. Άνεμοι στο Ιόνιο νότιοι - νοτιοδυτικοί ισχυροί 6 μποφόρ.  
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04/03/2014 - 11:17