O Γουελς συναρπάζει με το "Αγγιγμα του Κακού"- Σε αποκλειστικότητα από την ταινιοθήκη της ΕΡΤ3

Οι υπεύθυνοι της Ταινιοθήκης της ΕΡΤ-3 με χαρά και υπερηφάνεια σας αναγγέλλουν ότι το κορυφαίο φιλμ- νουάρ του ΄Ορσον Γουέλς Το άγγιγμα τουκακού (Touchofevil, 1958, ασπρόμαυρο) (ελληνικός τίτλος Ο άρχων του τρόμου) προσφέρθηκε αποκλειστικά για να προβληθεί σε πρώτη προβολή σε επίπεδο επανεκδόσεων την Τετάρτη 12 Μαρτίου, πριν από την πανελλήνια πρεμιέρα της φέτος το καλοκαίρι. Η NEWSTAR, διανομέας της ταινίας, για μια ακόμα φορά, κατανοώντας τις έννοιες της αλληλεγγύης και της πολιτιστικής προσφοράς, συμπαραστέκεται σ’ αυτό το μεγάλο κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός που λέγεται Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3.

Διαβάστε επίσης: Όρσον Γουέλς: «Ο άρχων της … ιδιοφυΐας»

 

Την 30ή προβολή της, λοιπόν, πραγματοποιεί η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3 (ραδιόφωνα 102FM, 9,58, βραχέα) με μεγάλες συγκεντρώσεις περί τους 300 θεατές κάθε φορά και με τους μισούς τουλάχιστον να παραμένουν στην αίθουσα μετά το τέλος της προβολής για τη συζήτηση, δείχνοντας την ανάγκη τους για γνώση, επικοινωνία και συμμετοχή σ’ ένα λαϊκό πανεπιστήμιο για το σινεμά. Έτσι, παγιώθηκε πλέον η άποψη πόσο αναγκαίος είναι για τους Θεσσαλονικείς αυτός ο νέος θεσμός για το σινεμά.

 

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου στις 21:00 η Ταινιοθήκη θα προβάλει δωρεάν στον Αλέξανδρο (Εθνικής Αμύνης 1) το αριστούργημα του Όρσον Γουέλς Το άγγιγμα του κακού (Touch of evil, ΗΠΑ, 1958, ασπρόμαυρο, διάρκεια 111’), ενταγμένο στο μεγάλο αφιέρωμα Μαύρα μαργαριτάρια.

Σενάριο, σκηνοθεσία, πρωταγωνιστικός ρόλος Όρσον Γουέλς.

Παίζουν ακόμη: Τζάνετ Λι, Τσάρλτον Ίστον, Ακίμ Ταμίροφ και οι παλαίμαχες Μάρλεν Ντίτριχ, Ζα Ζα Γκαμπόρ.

Η προβολή γίνεται πάντα με την καλλιτεχνική επίβλεψη και συνδρομή του ΚΕΜΕΣ(Κέντρο Μελετών και Ερευνών για το Σινεμά) και την ευγενική παροχή της αίθουσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού.

Την ταινία θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί κείμενο του Νίνου Φένεκ Μικελίδη. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό ως ένα είδος λαϊκού πανεπιστημίου για το σινεμά.

Η υπόθεση διεξάγεται στα σύνορα Μεξικού και ΗΠΑ και αφορά σε μια ιστορία ναρκωτικών, απαγωγής, προσωπικών αντιπαραθέσεων, μυστικών από το παρελθόν και σχέσεων εξουσίας και υποταγής.

Πρόκειται για ένα κορυφαίο νουάρ με σεξπιρική δομή, στο οποίο επενέβησαν οι παραγωγοί. Οι θεατές της Ταινιοθήκης θα παρακολουθήσουν την πλήρη κόπια όπως την ήθελε ο Γουέλς.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10/03/2014 - 10:13