Ειδήσεις από ΕΡΑ Κομοτηνής

Ειδήσεις ΕΡΑ Κομοτηνής

 

Γ. Μηλιός: "Εργαλείο τρομοκρατίας το χρέος"

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Ξάνθη η εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Γιάννη Μηλιού «Από την κρίση στην κυβέρνηση της Αριστεράς».

Ενώπιον ενός πολυπληθούς κοινού που συγκέντρωσε παρουσίες ακόμη και από τη γειτονική Κομοτηνή, μετά τις εισηγήσεις του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΣυΡιζΑ Γιώργου Χατζηθεοδώρου και της υποψήφιας αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Βάσως Αγοραστού, ο κ. Μηλιός μίλησε για το βιβλίο του που το ενέταξε «στο μεγάλο επίδικο της περιόδου, που είναι με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την αλλαγή σελίδας που λέμε».

Μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Μηλιός διατύπωσε την άποψη ότι «το χρέος πρέπει να κουρευτεί στο μεγαλύτερο μέρος του και το υπόλοιπο να πληρωθεί με ρήτρα ανάπτυξης όπως συνέβη και με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας το 1953». Σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης» και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Χρησιμοποιούν το χρέος και την απειλή χρεοκοπίας που δημιουργεί συνειρμούς για μια μεγαλύτερη καταστροφή, για να διατηρούν τον πληθυσμό σε μια κατάσταση τρόμου και να προωθούν τις αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις».

Ο γ.γ. θρησκευμάτων για τεμένη, ιεροδιδάσκαλους και σαρία

Στα εγκαίνια του τεμένους της Σμίνθης βρέθηκε ο γενικός γραμματέας θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την επίλυση του ζητήματος της κατασκευής τεμενών, για τη σαρία και για τους ιεροδιδάσκαλους.

Για τα τεμένη«Είναι χαρά, τιμή αλλά και απόδειξη του απόλυτου σεβασμού της ελληνικής πολιτείας προς τη θρησκευτική ελευθερία και ιδιαίτερα προς τους μουσουλμάνους συμπολίτες και αδελφούς μας της Θράκης, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση έχουν τιμήσει και τιμούν την κοινή πατρίδα μας» είπε ο κ. Καλαντζής, προσθέτοντας: «Είναι γεγονός ότι υπήρχε σειρά ζητημάτων που δεν επέτρεπε την ολοκλήρωσή του τεμένους σύμφωνα με τον νόμο. Η ελληνική βουλή πρόσφατα ψήφισε ένα νόμο όχι μόνο για το συγκεκριμένο τζαμί –αλλά επωφελήθηκε και αυτό της Σμίνθης- που φιλοδοξεί να λύσει και λύνει συνολικά τα σημαντικότερα προβλήματα για όλα τα τεμένη της Θράκης. Όπως ξέρουμε αυτά στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι παλιά, συνεπώς η πολιτεία έπρεπε –όπως και έπραξε- να δείξει την ιδιαίτερη μέριμνά της σ’ αυτή την κατεύθυνση».

Για τους ιεροδιδάσκαλους

«Η πρώτη εντύπωση είναι πολύ καλή, οι ιεροδιδάσκαλοι έχουν πάει σε δημόσια σχολεία, υπάρχει φυσιολογική προσέλευση μαθητών και όλη η υπόθεση εξελίσσεται κανονικά, στα πλαίσια που ισχύουν για όλους τους Έλληνες και χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας θρησκευμάτων. «Δεν είχαμε προσδοκίες από πλευράς συμμετοχής. Αυτά που ενδιέφεραν την ελληνική πολιτεία ήταν δύο πράγματα: Το πρώτο είναι το άρθρο 13 του συντάγματος περί θρησκευτικής ελευθερίας και η ελληνική πολιτεία εκπλήρωσε εκείνο που επιβάλλεται, προσφέροντας τη δυνατότητα μουσουλμανικής θρησκευτικής εκπαίδευσης στα παιδιά της μειονότητας. Αν θέλει κάποιος να πάει ή όχι είναι δικό του θέμα και όχι δικό μας. Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε να δείξουμε την αντίστοιχη μέριμνα που πολύ ορθά έχουμε για την ορθόδοξη εκκλησία, και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης που είναι η μοναδική διεθνώς αναγνωρισμένη μειονότητα της χώρας μας. Το κάναμε και αυτό με τον νόμο των ιεροδιδασκάλων και από εκεί και πέρα η μειονότητα θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί αυτά τα ζητήματα».

Συνάντηση περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ. με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρης Γιαννακίδης και φορείς του υπουργείου, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 17 Μαρτίου σύσκεψη στο υπουργείο για θέματα της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο Άρης Γιαννακίδης έθεσε και το υψίστης προτεραιότητας ζήτημα της κατασκευής του οδικού άξονα «Δράμας – Καβάλας». Ο υπουργός ανακοίνωσε στον περιφερειάρχη την ένταξη τού συγκεκριμένου έργου -προϋπολογισμού 140 εκατομμυρίων ευρώ- στο Κεντρικό Τομεακό Πρόγραμμα του υπουργείου.Σημειώνεται ότι η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» εκπονεί μελέτη για το συγκεκριμένο έργο με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με την μελέτη του τμήματος «Δράμα – Άγιος Αθανάσιος» να αναμένεται να παραδοθεί έως το τέλος του έτους.

Επίσημη πρώτη για τον συνδυασμό Καλιαμπάκα

Το απόγευμα της Πέμπτης 20 Μαρτίου θα γίνει σε κλειστό χώρο στα Άβδηρα η πρώτη μεγάλη συνάντηση της νέας δημοτικής παράταξης Αβδήρων με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Καλιαμπάκα.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου του ΣυΡιζΑ Ξάνθης, στην εκδήλωση θα γίνει η παρουσίαση των αξόνων του προγράμματος, η κοινοποίηση της ονομασίας της νέας δημοτικής κίνησης και θα συζητηθεί από τους υποψηφίους συμβούλους το πρόγραμμα δράσης.

Τριήμερο κινητοποιήσεων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην Ξάνθη

Το Νομαρχιακό Τμήμα Ξάνθης της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής διοργανώνει τριήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων και καλεί όλους τους πολίτες της Ξάνθης έμπρακτα να αγωνιστούν και να αντισταθούν στις αντεργατικές και αντιλαϊκές τακτικές της κυβέρνησης και της τρόικα.

Η εκτελεστική γραμματεία και τα πρωτοβάθμια σωματεία δημοσίων υπαλλήλων καλούν όλους τους Ξανθιώτες να συμμετάσχουν:

Στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Μαρτίου και ώρα 18:00 στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Στη γενική 48ωρη πανελλαδική απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Τέταρτη 19 και Πέμπτη 20 Μαρτίου.

Στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Μαρτίου μπροστά από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (Νομαρχία - Διοικητήριο) στις 10:00 το πρωί. Μετά την απεργιακή πορεία θα ακολουθήσει συγκέντρωση όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης με σκοπό να αποφασιστούν οι από κοινού κινητοποιήσεις της επόμενης μέρας.

 

Την Τρίτη 18 Μαρτίου 2014 ο ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 5.058 παραγωγών αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου ύψους 6,8 εκατ. ευρώ.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στους Αγρότες

Σήμερα Τρίτη 18 Μαρτίου 2014 ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 5.058 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 6,8 εκατ. ευρώ, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για το έτος 2013.Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε οπωροφόρα δέντρα, καπνά, ελιές, αμπέλια και κηπευτικά, και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.

Στους νομούς που δικαιούνται οι αγρότες αποζημιώσεις, περιλαμβάνονται και οι 5 νομοί της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

 

Εγκαίνια του νέου κτιρίου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κομοτηνή

Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Περιφερειακής Μονάδας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο Κόσμιο Κομοτηνής, θα πραγματοποιηθούν αύριο την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 και ώρα 12:30μ.μ..

Το κτίριο θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Γρηγόριος Αποστολάκος, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος.

 

Κοσμοσυρροή στην ενημέρωση για τον ζεόλιθο

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις ευεργετικές ιδιότητες του ζεόλιθου στις διάφορες καλλιέργειες και κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Λυγερό διοργάνωσε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης το Κτήμα Βουρβουκελη.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών που γέμισαν την αίθουσα, για να ακούσουν τον Νίκο Λυγερό και να ενημερωθούν για τη χρήση του συγκεκριμένου ορυκτού. Εισαγωγικά μίλησε ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης που ξεκίνησε αναφερόμενος στο κτήμα Βουρβουκέλη, στο «αίσθημα του σεβασμού στη φύση που είναι δύσκολο να επιτευχθεί στις μέρες μας» και στη δεκαπεντάχρονη πορεία του. Έκανε λόγο για διαρκείς αναζητήσεις και εφαρμογές εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας, καθώς και για εφαρμογή πρακτικών που είτε έχουν ξεχαστεί είτε ανακαλύφθηκαν και δεν προβλήθηκαν. Τέλος, αναφέρθηκε εισαγωγικά στα περί τον ζεόλιθο, αφήνοντας τα περισσότερα για τον προσκεκλημένο ομιλητή.

Ο Νίκος Λυγερός ενημερώνει μέσω διαλέξεων αγρότες, παραγωγούς και ειδικούς σε αγροτικά θέματα, για τις ευεργετικές ιδιότητες του ζεόλιθου. Μιλώντας στο Ξανθιώτικο κοινό, επικεντρώθηκε στη χρήση του ζεόλιθου στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Αναδείχτηκαν οι ιδιότητες που έχει (δέσμευση βαρέων μετάλλων και τοξινών, το ότι είναι υδρόφιλος κ.α.), ότι επιτρέπει αύξηση της παραγωγής και εξοικονόμηση νερού και λιπάσματος και αποφυγή σκληρών φυτοφαρμάκων. Επίσης οι εφαρμογές του ζεόλιθου, όπως το ψέκασμα που συμβάλλει στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο δάκος, ο νηματώδης σκώληκας κ.α. Για τα παραπάνω επιστρατεύτηκαν παραδείγματα μέσα από εικόνες, φωτογραφίες και βίντεο.

«Με τη χρήση του ζεόλιθου μειώνεται το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων, αλλά και ερχόμαστε εγγύτερα σε βιολογικές καλλιέργειες που είναι αποδοτικότερες και ανθεκτικότερες» όπως είπε ο κ. Λυγερός.

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος στο "Δύο" στην Ξάνθη

Το βιβλιοπωλείο «Δύο» και οι εκδόσεις «Καστανιώτη» παρουσιάζουν στην Ξάνθη το βράδυ (20.00) της Πέμπτης 20 Μαρτίου τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο και το βιβλίο του «Λούλα». Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Γεννημένος το 1959 στην Αθήνα, ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος εξέδωσε το πρώτο βιβλίο του στα είκοσι χρόνια του. Έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα και νουβέλες («Η αυτοκρατορική μνήμη του αίματος», «Μαύρος γάμος», «Χάσαμε τον μπαμπά», «Φίλοι», «Η μεγάλη άμμος», «Ιστορίες της λίμνης», «Η πιο κρυφή πληγή» κ.ά.), βιβλία μεταξύ χρονικού και αυτοβιογραφίας («Ακούει ο Σημίτης Μητροπάνο;», «Η δική μου Αμερική», «Λίγη ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας», «Η υψηλή τέχνη της αποτυχίας») και την αρχαία συνταγή με μεταφρασμένα αποσπάσματα από τον Ηρόδοτο, τον Ηράκλειτο και τον Λουκιανό.

 

Τα «τζιτζίκια» εκδόθηκαν στα αγγλικά και «Η απίστευτη ιστορία της πάπισσας Ιωάννας» στα ιταλικά. «Ο εργένης» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, τα «Διόδια» και τα «Κομματάκια» στην τηλεόραση, ενώ «Η επινόηση της πραγματικότητας» διασκευάστηκε σε πέντε θεατρικά μονόπρακτα. Η «Λούλα» κυκλοφόρησε το 1997 και προκάλεσε αίσθηση με την τολμηρότητά της, αποκτώντας έκτοτε φανατικούς εχθρούς και ακόμη πιο φανατικούς φίλους.

 

Τιμάται η παγκόσμια ημέρα ποίησης από το Ι.Θ.Τ.Π.

Εκδήλωση-αφιέρωμα στο ποιητικό έργο του Θανάση Μουσόπουλου συνδιοργανώνουν το απόγευμα (19.30) της Παρασκευής 21 Μαρτίου στην καπναποθήκη «Π» το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και οι εκδόσεις «Σπανίδη», με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ποίησης.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το νέο ποιητικό έργο του Θανάση Μουσόπουλου «Ανακουφιστικό τρίγωνο 2004-2010» που κυκλοφορεί σε συλλεκτική έκδοση εκατό αντιτύπων από τις εκδόσεις «Σπανίδη». Φίλοι του συγγραφέα θα παρουσιάσουν -ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο- τη σχέση τους με τον ποιητικό λόγο του Θανάση Μουσόπουλου

8ο φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ξάνθη

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεών της, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης σε συνεργασία με το τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου οργανώνει στην Ξάνθη από τις 7 έως και τις 13 Απριλίου το 8o Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής.

«Το φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ξάνθη με μια ποιοτική προοπτική στον πολιτισμό, συμπλήρωσε τα οκτώ χρόνια παρουσίας του στην ευρύτερη περιοχή» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Λάμπης Βασιλειάδης, προσθέτοντας: Εκφράζει το χώρο της σοβαρής μουσικής σε συνεργασία με το τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, των τοπικών ωδείων και μουσικών σχολείων. Έχει στο ενεργητικό του δεκάδες συναυλίες με διάφορα σχήματα, σόλο και μουσικής δωματίου, συναυλίες φοιτητών, συναυλίες με συμφωνική ορχήστρα και εμφανίσεις καλλιτεχνών από το εξωτερικό. Αξίζει να αναφερθεί ότι το φεστιβάλ μεριμνά και για εκπαιδευτικές δραστηριότητες (μουσικά σεμινάρια) τα οποία προσφέρονται αφιλοκερδώς στους μαθητές».

 

Πρόγραμμα συναυλιών

Δευτέρα 7 Απριλίου (20.30) στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης: Λάμπης Βασιλειάδης, «Ενάτη Συμφωνία Beethoven - Liszt»

Τρίτη 8 Απριλίου: Οι πιανίστες του Ιονίου στα σχολεία της Ξάνθης

Τετάρτη 9 Απριλίου (20.30) στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης: Συναυλία - Οι πιανίστες του Ιονίου

Πέμπτη 10 Απριλίου: Οι πιανίστες του Ιονίου στα σχολεία της Ξάνθης

Παρασκευή 11 Απριλίου (20.30) στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης: Συναυλία - κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης»

Κυριακή 13 Απριλίου (20.30) στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης: Συναυλία - κουαρτέτο πιάνου «Brache».

 

Συνδιοργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τ.Μ.Σ., Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δήμος Ξάνθης. Εισιτήρια – κρατήσεις - πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, τηλέφωνο 25410 25421 e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ιστοσελίδα www.fex.org.gr.

 

Ντοκιμαντέρ στην Ξάνθη από τη Φ.Ε.Ξ.

Με το πρώτο μέρος να περιλαμβάνει δεκαέξι ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη και το δεύτερο σε ταινίες του 16ου φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης παρουσιάζει στο διάστημα 19-31 Μαρτίου ένα αφιέρωμα στο ντοκιμαντέρ.Το αφιέρωμα στον Γιώργο Κεραμιδιώτη περιλαμβάνει προβολές ταινιών και workshops σε σχολεία και στο Κ.Α.Π.Η. του δήμου Ξάνθης. Όσο για το αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η κινηματογραφική λέσχη της Φ.Ε.Ξ. φιλοξενεί και φέτος ταινίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ως εξής:

Τετάρτη 19 Μαρτίου

19.00: Το ντοκιμαντέρ Ι (εργαστήριο – εισαγωγή).

20.00: Τέχνη και πολιτική (60 λεπτών). Σε συναντήσεις του με καλλιτέχνες-θεωρητικούς της τέχνης, ο τεχνοκριτικός, εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων σε Ελλάδα και Βερολίνο Κωστής Σταφυλάκης, προσπαθεί να φωτίσει τη σχέση τέχνης και πολιτικής σήμερα.

21.10: Ο ρόλος της διανόησης (60 λεπτά). Πρόκειται για έναν διάλογο μεταξύ δύο εκ των σημαντικότερων ονομάτων της εγχώριας διανόησης: Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και Γιώργος Βέλτσος. Η «σύγκρουση» μεταξύ των δύο τιτάνων της ελληνικής διανόησης αντανακλά το χάσμα που δημιουργείται από το δίπολο ρασιοναλισμός-ιρασιοναλισμός. Μέσα από αυτό το φιλοσοφικό πρίσμα, γίνεται μία προσπάθεια να θιγούν οι αιτίες ύπαρξης της σημερινής κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κατάστασης.

Πέμπτη 20 Μαρτίου

19.00: Μαθήτριες λυκείου (60 λεπτών). Η ταινία παρακολουθεί την ζωή δυο μαθητριών στο λύκειο, στην οικογένεια και στην πόλη της Φλώρινας. Μια ταινία για την εφηβεία.

20.10: DA.NI.UL (60 λεπτών). Στο Καζαβίτη Θάσου φιλοξενούνται έφηβοι από τη Γερμανία που έχουν παραβατική συμπεριφορά Στη Θάσο μένουν περίπου δύο χρόνια μετά από εισήγηση της γερμανικής υπηρεσίας ανηλίκων. Μια ταινία για τη ζωή αυτών των παιδιών.

21.20: Λίγο φως στο σκοτάδι (60 λεπτών). Στην Καβάλα ζουν ο Γιάννης και η Άννα Τζάννη. Μια ταινία για την καθημερινότητα και την αγάπη δύο ηλικιωμένων ανθρώπων.

Παρασκευή 21 Μαρτίου

19.00: Ο περιπλανώμενος Ιουδαίος - Μωυσής και Ελεονόρα (68 λεπτών). Ο Μωυσής είναι Έλληνας, Εβραίος κι αριστερός. Πολέμησε στην αντίσταση, πέρασε από Μακρόνησο, στη συνέχεια στο Ισραήλ, Σοβιετική Ένωση και τελευταία πάλι στη Θεσσαλονίκη στο εβραϊκό γηροκομείο. Η Ελεονόρα καπνεργάτρια, Εβραία, σώθηκε από τους ναζί συμμετέχοντας ως ηθοποιός σε μια ομάδα, ζει και αυτή στο εβραϊκό γηροκομείο.

20.10: Θεσσαλονίκη μέσα από την ποίηση (80 λεπτών). Ένα πορτρέτο της Θεσσαλονίκης του 20 αιώνα μέσα από ποιήματα που αναφέρονται στην πόλη και απαγγέλλονται από ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε. Μια αντιφασιστική ταινία.

Σάββατο 22 Μαρτίου

19.00: Τι σημαίνει να ζεις (60 λεπτών). Μια συζήτηση με τον φιλόσοφο Αλέν Μπαντιού γύρω από το πρόβλημα της ζωής, του νοήματος και της αλήθειας.

20.10: Χρήστος Σαμαράς (60 λεπτών). Ο Χρήστος Σαμαράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Δοξάτο της Δράμας. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης δίπλα στον Κώστα Νικήτα και στο Βερολίνο. Διδάσκει σύνθεση στο Α.Π.Θ. και το έργο του έχει βραβευτεί στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Κυριακή 23 Μαρτίου

19.00: Μνήμη Κώστα Νικήτα (62 λεπτών).Ο Νικήτας είναι ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε (και στην Αυστρία) και δημιούργησε το έργο του που παρακολουθεί τις μεταπολεμικές τάσεις της ευρωπαϊκής μουσικής.

20.10: Βιοπολιτική (60 λεπτών). Με τους Τζιόρτζιο Αγκάμπεν, Γουέντι Μπράουν, Ιγκόρ Ποστόνε και Σερχάτ Καρακαγιάλι που μιλούν για το πώς η εξουσία διαχειρίζεται τη ζωή μας, τους μετανάστες, την οικονομία.

21.10: Τέχνη και πολιτική (60 λεπτών - επανάληψη). Σε συναντήσεις του με καλλιτέχνες-θεωρητικούς της τέχνης, ο τεχνοκριτικός, εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων σε Ελλάδα και Βερολίνο Κωστής Σταφυλάκης, προσπαθεί να φωτίσει τη σχέση τέχνης και πολιτικής σήμερα.

Δευτέρα 24 Μαρτίου

21.00: Το πρόβλημα του υποκειμένου (60 λεπτών). Σε μια εποχή επιστροφής του υποκειμένου, η ταινία προσπαθεί να το φωτίσει από τη πλευρά της πολιτικής, της γλώσσας, της τέχνης, του θανάτου. Με τους Αλέν Μπαντιού, Μισέλ Ντεγκύ, Χρόνη Μποτσογλου, Δημήτρη Μαρωνίτη.

Τρίτη 25 Μαρτίου

19.00: Καπνός (60 λεπτών). Η καλλιέργεια του καπνού αλλά και οι ανθρώπινες σχέσεις δύο οικογενειών που δουλεύουν τον καπνό στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή.

20.10: Σκέψη στην εποχή των τεράτων (60 λεπτών). Ποιο τύπο διανοούμενου χρειαζόμαστε σήμερα; Του Σωκράτη ή του Διογένη του κυνικού; Ποιος ο ρόλος της σκέψης; Μια συζήτηση με τον φιλόσοφο Σλαβόι Ζίζεκ και τον Κώστα Δουζίνα.

Τετάρτη 26 Μαρτίου

19.00: Το ντοκιμαντέρ ΙΙ (εργαστήριο)

20.00: Θεσσαλονίκη μέσα από την ποίηση (80 λεπτών - επανάληψη). Ένα πορτρέτο της Θεσσαλονίκης του 20 αιώνα μέσα από ποιήματα που αναφέρονται στην πόλη και απαγγέλλονται από ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε. Μια αντιφασιστική ταινία.

Πέμπτη 27 Μαρτίου

19.00: Λίνα Λαμπράκη (60 λεπτών). Η Λίνα Λαμπράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή και υπηρέτησε ως μεγάλη ηθοποιός το Κ.Θ.Β.Ε. Η προβολή αυτού του πορτρέτου είναι για τη μνήμη της.

20.00: Ο λόγος των αποκλεισμένων (100 λεπτών). Το μάθημα «Κοινωνικός Αποκλεισμός» του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. διδάσκεται από ανθρώπους που υφίστανται τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το ντοκιμαντέρ κατέγραψε επί δέκα μήνες τα μαθήματα αυτά και τον λόγο κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων.

Παρασκευή 28 Μαρτίου

19.00: Τι σημαίνει να ζεις (60 λεπτών - επανάληψη). Μια συζήτηση με τον φιλόσοφο Αλέν Μπαντιού γύρω από το πρόβλημα της ζωής, του νοήματος και της αλήθειας.

20.00: Από το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

21.00: Από το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Σάββατο 29 Μαρτίου

19.00 Σκέψη στην εποχή των τεράτων (60 λεπτών - επανάληψη). Ποιο τύπο διανοούμενου χρειαζόμαστε σήμερα; Του Σωκράτη ή του Διογένη του κυνικού; Ποιος ο ρόλος της σκέψης; Μια συζήτηση με τον φιλόσοφο Σλαβόι Ζίζεκ και τον Κώστα Δουζίνα.

20.00: Από το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

21.00: Από το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Κυριακή 30 Μαρτίου

19.00: Ο ρόλος της διανόησης (60 λεπτά - επανάληψη). Πρόκειται για έναν διάλογο μεταξύ δύο εκ των σημαντικότερων ονομάτων της εγχώριας διανόησης: Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και Γιώργος Βέλτσος. Η «σύγκρουση» μεταξύ των δύο τιτάνων της ελληνικής διανόησης αντανακλά το χάσμα που δημιουργείται από το δίπολο ρασιοναλισμός-ιρασιοναλισμός. Μέσα από αυτό το φιλοσοφικό πρίσμα, γίνεται μία προσπάθεια να θιγούν οι αιτίες ύπαρξης της σημερινής κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κατάστασης.

20.00: Από το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

21.00: Από το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 31 Μαρτίου

19.00: Από το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

20.00: Από το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

21.00: Από το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54