Eιδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

 

Συνάντηση Πετρίδη-Αμοιρίδη στην Κομοτηνή‏

  Με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη συναντήθηκε την Πέμπτη 27 Μαρτίου στο γραφείο του δημάρχου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Αμοιρίδης. Στην συνάντηση παρούσα ήταν και γραμματέας της Ν.Ε της ΔΗΜΑΡ Ροδόπης και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιώργου Πετρίδη, Αναστασία Χατζηνικολάου Τσιλιγγίρη. Στην συνάντηση που έγινε  επαναβεβαιώθηκε από τον κ. Αμοιρίδη η στήριξη της ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία στο πρόσωπο του σημερινού δημάρχου Κομοτηνής ενώ συζητήθηκαν και τα τρέχοντα ζητήματα του δήμου Κομοτηνής αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ευρύτερα με δεδομένο και το γεγονός ότι ο κ. Αμοιρίδης υπήρξε επί 8 χρόνια δήμαρχος Κατερίνης. Να σημειώθει τέλος ο κ. Γιάννης Αμοιρίδης θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαίου συμμετέχοντας στην λίστα της ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία. 

 

«Εμείς…η Πόλη»

  Η υποψήφια Δήμαρχος Κομοτηναίων και επικεφαλής του συνδυασμού «Εμείς…η Πόλη» κα Φελίνα Καζάκου-Βρούζου παρουσίασε το Σάββατο 29/3/2013 τους πρώτους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους  σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.Παρουσιάζοντας τα πρόσωπα που στελεχώνουν τον συνδυασμό της η κα Φελίνα Καζάκου-Βρούζου έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους που επιθυμούν να προσφέρουν στον τόπο τους, φέρνοντας έναν αέρα πραγματικής αλλαγής στην τοπική αυτοδιοίκηση.Η κα Καζάκου έδωσε το λόγο σε όλους τους υποψηφίους οι οποίοι με την σειρά τους τοποθετήθηκαν σχετικά με τους λόγους για τους οποίους συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή.

 

Πορεία ΠΑΜε-Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε. και κάλεσμα για τις 9 Απριλίου

Σε δελτίο τύπου της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜε που αναφέρεται στην κινητοποίηση της Κυριακής και σ’ αυτή που προγραμματίστηκε για τις 9 Απριλίου, αναφέρονται τα εξής:

Με μαχητική πορεία στις γειτονιές της Ξάνθης ολοκληρώθηκε η μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Γραμματείες Ξάνθης του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία Ελευθερίας. Στη συγκέντρωση μίλησε από τη Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ ο Κώστας Βογιατζής ο οποίος αφού ανάλυσε τα αντιλαϊκά μέτρα ανέδειξε τη σημασία της επιτυχίας της Γενικής Απεργίας της 9ης Απρίλη.

Στην ομιλία του τόνισε: «Η διέξοδος των εργαζομένων βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά αυτής της πολιτικής, αυτής της οικονομίας. Βρίσκεται στην κατάργηση του καπιταλιστικού κέρδους ως κινήτρου παραγωγής, εργατικό έλεγχο των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής, στην εργατική λαϊκή εξουσία. Σε αυτόν τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης κίνητρο της παραγωγής θα είναι πια ο εργαζόμενος άνθρωπος και η ικανοποίηση των αναγκών του. Αυτός είναι ο δρόμος για τον οποίο αξίζει να παλέψουμε, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Να βαδίσουμε στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να πετάξουμε από πάνω μας τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Ξεκινώντας από σήμερα, απαιτώντας όχι απλά να μην επιδεινωθεί η κατάστασή μας διεκδικώντας την ικανοποίηση των αναγκών μας οργανώνουμε την πάλη μας προς αυτόν τον μοναδικά ελπιδοφόρο δρόμο από κάθε μετερίζι. Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία του Ν. Ξάνθης, όλους τους εργαζόμενους σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, μπροστά στην απεργία της 9ης Απρίλη, μέσα από μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις να οργανώσουν την επιτυχία της απεργίας και τη μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10:30΄ στην Κεντρική Πλατεία.

 

Ανακοίνωση της ΑντΑρΣυΑ Ξάνθης

Με τίτλο «Η τρομοκρατία δεν μας σταματά – ο τοίχος είναι η εφημερίδα των φτωχών», η Τοπική Επιτροπή Ξάνθης της ΑντΑρΣυΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Την Πέμπτη 27/3 οργανώθηκε από την ΑντΑρΣυΑ Ξάνθης και άλλες οργανώσεις-συλλογικότητες μαζική αφισοκόλληση στην πόλη. Η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε ως άμεση απάντηση στην τρομοκρατία της αστυνομίας το προηγούμενο διάστημα, μέσα από «ενοχλήσεις» (εξακριβώσεις κλπ) κατά τη διάρκεια αφισοκολλήσεων και στο αποκορύφωμα αυτής, με τη σύλληψη του μέλους της ΑντΑρΣυΑ και της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. με την κατηγορία της παράνομης αφισοκόλλησης.Η αστυνομία προσπάθησε να μας τρομοκρατήσει και αυτή τη φορά με την έντονη παρουσία της, ενώ προσπάθησε να «επιβάλλει την τάξη» και να σταματήσει την αφισοκόλληση. Πήρε όμως την απάντηση της, αφού τόσο η μαζική μας παρουσία όσο και η νομιμοποίηση στην τοπική κοινωνία που έχουμε κατακτήσει με τη δράση μας στην πόλη, τους έκαναν σαφές πως δε μπορούν να μας φιμώσουν!

Όσο και να διακηρύσσουν οι αντιδήμαρχοι την ανάγκη για «καθαρές πόλεις», όσο και να βιάζεται η κυβέρνηση να ξεμπερδέψει και με «το άλλο άκρο», η πραγματική ανάγκη πολιτικής έκφρασης, παρέμβασης και δράσης των χώρων εκείνων που στρέφονται ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - Ε.Ε – Δ.Ν.Τ. ούτε είναι υπό διαπραγμάτευση ούτε καταστέλλεται! Η αντικαπιταλιστική αριστερά θα συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο του αγώνα, στο δρόμο της υπεράσπισης του δίκιου των καταπιεσμένων, των εργαζομένων, των μεταναστών και της πάλης στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία για την αντικαπιταλιστική ανατροπή.

 

Κέρδισαν τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι της ΕΑΠΑΞ

Στο επίκεντρο για άλλη μια φορά έρχονται οι εργαζόμενοι της ΕΑΠΑΞ, της εταιρίας-«φάντασμα»  -πλέον-  του Δήμου Ξάνθης που αναζητούν την τύχη τους.Πρόσφατα κέρδισαν την πρώτη αγωγή με την οποία διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους και αναμένουν με ενδιαφέρον και τη δεύτερη υπόθεση για ακόμη μεγαλύτερες διεδικήσεις τους.Παρόλα αυτά, η εταιρία που φαινομενικά υπάρχει, ουσιαστικά δεν υφίσταται παρότι δεν προχωρά η Λύση-Εκκαθάριση. Έτσι αναζητούν κάποιον συνομιλητή αφού, ως γνωστό,το Δεκέμβριο που έληξε η επίσχεση εργασίας, επέστρεψαν στην εργασία και διαπίστωσαν ότι  δεν υπήρχε κανείς στο μισοάδειο κτίριο της εταιρίας.Αναζητώντας την άποψη του Δήμου, πήραν την απάντηση ότι για το Δήμο είναι μια «ξένη εταιρία» (!) μένοντας άναυδοι. Ως γνωστόν, η εταιρία στην οποία κύριος μέτοχος ήταν ο Δήμος Ξάνθης και στεγαζόταν σε ακίνητό του, αποτελούσε προέκταση του Δήμου, ως ανώνυμη εταιρία με «ευκίνητο» χαρακτήρα. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό μέσα από την ΕΑΠΑΞ εξυπηρετήθηκαν διαχρονικά μια σειρά από καταστάσεις και μονιμοποιήθηκαν εργαζόμενοι που είχαν συμβληθεί με την εταιρία ενώ όπως έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις για την παράταξη της δημοτικής αρχής «γίνονταν μέσα από την ΕΑΠΑΞ».Παράπονα, οι εργαζόμενοι, εκφράζουν και τις τους υπόλοιπους μετόχους της εταιρίας, στους οποίους καταλογίζουν ανάλογη αδιαφορία. Όπως έχει γίνει γνωστό, τα πεπραγμένα της εταιρίας έχουν περιγραφεί σε πόρισμα του Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών που έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία ενώ αναμένεται ο καταλογισμός τυχόν ποινικών ευθυνών, που σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να οδηγήσει και σε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα !

 

Κείμενο μαθήτριας για την Ξάνθη

 

Όνειρα που χώρεσαν σε ένα  κείμενο της μαθήτριας β΄ τάξης του γυμνασίου Δήμητρας Αδαμίδου με τίτλο «Η πόλη μου», που αναφέρεται στην Ξάνθη:

 

Ξάνθη η πόλη με τα χίλια χρώματα, τα οποία ξεκουράζουν τον καθένα από την φοβερή ρουτίνα της καθημερινότητας και τον κάνουν να ηρεμεί και να νοιώθει σωματικά και ψυχικά ευτυχισμένος.

Τώρα, σε αυτή την κρίσιμη εποχή, αυτό που αναγνωρίζω από την πόλη μου είναι ότι η μαγεία κάθε χρώματος έχει χαθεί μαζί με κάθε ωραίο συναίσθημα που σου πρόσφερε κάθε ένα από αυτά. Έχει ανακατευτεί με την αίσθηση της κακουχίας και της φτώχιας και προσδίδει μια καταθλιπτική αίσθηση στον καθένα.

Κάθε άνθρωπος αγαπά την πόλη του, αλλά εγώ την αγαπώ αληθινά και αν είχα την κατάλληλη ηλικία θα είχα παλέψει πραγματικά για να καταφέρω να την επαναφέρω στην αρχική της κατάσταση. Θέλω να δω ξανά όλο τον κόσμο να περπατά με σιγουριά στο δρόμο. Θέλω όλοι νοιώθουν ωραία και όχι άγχος. Όταν ξυπνάει  το πρωί να είναι έτοιμος για την καινούργια του περιπέτεια. Να πηγαίνει ο καθένας για ψώνια και να μπορεί να αγοράσει όλα τα απαραίτητα. Θέλω τέλος να διεκδικεί ο καθένας τα δικαιώματά του στη ζωή.

Άνθρωποι μικροί και μεγάλοι έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν πως θέλουν να ζήσουν. Όλοι σίγουρα θέλουν να ζήσουν με ηρεμία και γαλήνη στη ψυχή.  Μπορούν να το κάνουν, μπορούν  να παλέψουν και να τα καταφέρουν. Αν δεν παλέψουν σημαίνει ότι ίσως δεν το θέλουν πραγματικά, δεν το αξίζουν.

 

8ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη

Η Ανοιξιάτικη γιορτή κλασικής μουσικής στην Ξάνθη   .Δευτέρα 7  έως και Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Το φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ξάνθη με μια ποιοτική προοπτική στον πολιτισμό συμπλήρωσε τα οκτώ χρόνια παρουσίας του στην ευρύτερη περιοχή. Εκφράζει το χώρο της σοβαρής μουσικής σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου των τοπικών ωδείων και μουσικών σχολείων. Έχει στο ενεργητικό του δεκάδες συναυλίες με διάφορα σχήματα σόλο και μουσικής δωματίου συναυλίες φοιτητών συναυλίες με συμφωνική ορχήστρα και εμφανίσεις καλλιτεχνών από το εξωτερικό καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες (μουσικά σεμινάρια) για τους μαθητές.

Λάμπης Βασιλειάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ 

Πρόγραμμα  Συναυλιών

Δευτέρα 7 & ώρα 21.00 στο Δημοτικό θέατρο Ξάνθης Συναυλία πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη

*Δευτέρα 7 έως  Πέμπτη 10  Απριλίου 2014    Οι Πιανίστες του Ιονίου «μικρές συναυλίες» για τα Σχολεία της Ξάνθης

Τετάρτη 9  &  ώρα 21.00 στη Γενησέα    Συναυλία -  Οι Πιανίστες του Ιονίου

Παρασκευή 11 &  ώρα 21.00 στο Δημοτικό θέατρο  Συναυλία - Κουαρτέτο Εγχόρδων Αιμίλιος  Ριάδης

Κυριακή 13 &  ώρα 21.00 στο Δημοτικό θέατρο Συναυλία -  Κουαρτέτο Πιάνου «Brache”

 

Με 24 γράμματα και όχι μόνο   

Κάθε Σάββατο & ώρα 20.00  στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.Η Λέσχη Ανάγνωσης & η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο... Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα. Το Σάββατο 5 Απριλίου «Το ταξίδι του Φερεϋντούν» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου.Το Σάββατο 12 Απριλίου «Χάρης & Φάρις» της Γιώτας Αλεξάνδρου»

 

 

Εικόνες στον χρόνο


Η πρώτη μεγάλου εύρους περφόρμανς στην Αλεξανδρούπολη με στόχο την ενεργό συμμετοχή τωνανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην πόλη. Πρόκειται για ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους προκειμένου να εμπλακούν στη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού έργου βασισμένου στην τοπική ιστορία. Φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Εθνολογικού Μουσείου, το οποίο αποτυπώνει μέσα από το βλέμμα των ανθρώπων το πέρασμα του χρόνου, θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μία δράση, η οποία με τη σειρά της θα δημιουργήσει ένα στίγμα στην καλλιτεχνική ιστορία της πόλης. Με θέμα τον χρόνο μέσα από τη σκοπιά των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και τα σημάδια που καταγράφονται από γενιά σε γενιά, στοχεύουμε στη δημιουργία μιας περφόρμανς με έντονα εικαστικό χαρακτήρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου σε συνεργασία με καταστηματάρχες της Αλεξανδρούπολης.

Η πρώτη συνάντηση των εθελοντών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Απριλίου στις 18:00 στο Ε.Μ.Θ.

Σκηνοθεσία-Χορογραφία, Συντονισμός:Χαρίκλεια Βουτσά

Μουσική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κάλλιας
Βασισμένο σε μια ιδέα της Αγγελικής Γιαννακίδου

 

Βιβλιοπαρουσίαση στο "Φίλοιστρον"

Οι εκδόσεις «Διόπτρα» και το βιβλιοπωλείο Τζελέπη διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Γαλανού «Τότε που τραγουδούσαν οι θεοί», το απόγευμα (19.00) της Δευτέρας 31 Μαρτίου στο καφέ «Φίλοιστρον». Παρουσιάζουν οι Μαρία Θεοφανάκη και Μαρία Κακίση, διαβάζει η Ασιμέ Εμίνογλου.

 

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ

Το 22ο βιβλίο της Ελένης Πριοβολου σε συνεργασία με τις εκδώσεις  Καστανιώτη  ,το βιβλιοπωλείο Πυργελη και την Φιλοπρόοδοι Ένωση Ξάνθης παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη συμμέτοχη  αλλά και παρουσία μαθητών  από την μειονότητα και την πλειοψηφία ,του μυθιστορήματος στο Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης το βράδυ του Σαββάτου.

Κάποιες τυχαίες συναντήσεις δημιουργούν όμορφες παρέες που μορφοποιούνται σε πολύ όμορφα εφηβικά μυθιστορήματα ,με φανταστικές   ιστορίες αλλά με πραγματικά πρόσωπα .Έτσι αυτό το πολύ όμορφο μυθιστόρημα προέκυψε από μια τυχαία συνάντηση  πριν από αρκετά χρόνια δημιούργησε ισχυρές φίλιες δημιούργησε ομάδες εργασίας με εμπιστοσύνη από καθηγητές και μαθητές της πλειονότητας και της μειονότητας και πηρέ την  μορφή εφηβικού μυθιστορήματος. Ένα εφηβικό μυθιστόρημα σε αντίθεση με την πολιτική ενώνει όνειρα ανθρώπων όχι μόνο της περιοχής της Θράκης σε μια εποχή που οι ξενοφοβία καλπάζει με τεραστία ευθηνή πολιτικών αλλά και της κοινωνίας . Το μυθιστόρημα αφηγείται παιδιά  που   ζουν στο ίδιο χωριό, κάτω από τον ίδιο ουρανό. Έφηβοι που έχουν τα ίδια όνειρα, τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες ελπίδες. Πηγαίνουν στο ίδιο γυμνάσιο, αλλά είναι ξένοι μεταξύ τους. Μουσουλμάνοι, χριστιανοί, Ρομά. Οι κοινωνίες όπου μεγαλώνουν στέκονται εμπόδιο στο να γίνουν μια δεμένη συντροφιά. Μια ομάδα τέτοιων παιδιών με τη βοήθεια των δασκάλων τους αρχίζουν να αναρωτιούνται το γιατί. Κάνουν το μεγάλο βήμα μες στο σχολείο για να ενώσουν τους κρίκους της αλυσίδας τους. Με καλή θέληση βρίσκουν τα κοινά τους στοιχεία: την αγάπη τους για τη γνώση και τη μάθηση, για τη φύση, για τα άλογα, για τα αστέρια. Ανακαλύπτουν τις ομοιότητες των πολιτισμών τους και τις κοινές καταβολές των μύθων τους. Το παιχνίδι της μοίρας, που αποδίδει με το δικό της τρόπο τη δικαιοσύνη, τα μπλέκει σε μια περιπέτεια, από όπου βγαίνουν πιο δυνατά και πιο αποφασισμένα να διεκδικήσουν το μέλλον που τους ανήκει. Ένα πολύ όμορφο  βιβλίο από απόσταση ,για την αγάπη, τη φιλία, την αλληλεγγύη και την άρση των προκαταλήψεων μέσα από την κατανόηση της διαφορετικότητας του άλλου.

 

 

Ο Αλέξης Σταμάτης στο "Δύο"

Στο βιβλιοπωλείο «Δύο» της Ξάνθης βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του με τίτλο «Χαμαιλέοντες».Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο από τις εκδόσεις «Καστανιώτης» και έχει ήδη κάνει δεύτερη έκδοση. Ενώπιον ενός «διψασμένου» και διαβασμένου κοινού, ο συγγραφέας μίλησε για το βιβλίο και για τον ίδιο, υπέγραψε αντίτυπα και συμμετείχε σε μια γόνιμη συζήτηση. Σημειώνοντας εμφαντικά ότι «οι παρουσιάσεις στην επαρχία δεν συγκρίνονται μ’ αυτές στην Αθήνα, είναι πολύ καλύτερες, με ανθρώπους που διψάνε, έχουν ουσιαστικές ερωτήσεις και τις χαίρεται κανείς πάρα πολύ».

 

 Ο Αλέξης Σταμάτης παρέθεσε τα του βιβλίου λέγοντας: «Εκτείνεται σε πέντε γενιές Ελλήνων με κέντρο την οικογένεια Πέτρου (εναλλάσσονται οι Λεωνίδες με τους Παναγιώτηδες) περιγράφοντας 132 χρόνια ιστορίας από το 1920 μέχρι –κάνοντας ένα άλμα στον χρόνο- το 2052. Υπάρχει και λίγη… προφητεία, ενώ παρελαύνουν τα εμβληματικά γεγονότα της εκάστοτε εποχής, αλλά με την ιδιαιτερότητα να μην κατονομάζεται κανένα γεγονός, κανένα τοπωνύμιο και καμία επωνυμία. Ούτε καν εμφύλιος, Αθήνα, ΠαΣοΚ, τίποτε».Λέγοντας ότι «είναι κάτι αρκετά πρωτότυπο ως προς τη δική μου θεματολογία», ο συγγραφέας αποτυπώνει το πλαίσιο μέσα από το οποίο προέκυψε το βιβλίο: «Γράφτηκε σε ειδικές συνθήκες, όταν -έχοντας ένα πρόβλημα υγείας- έπαιρνα πολλή κορτιζόνη. Δεν μου δημιούργησε άλλα προβλήματα πέρα από το ότι μου άλλαξε το βιολογικό ρολόι και με ξυπνούσε στις τέσσερις το πρωί. Εκείνη την ώρα, όταν ένας συγγραφέας αισθάνεται ότι έχει πλήρη διαύγεια, τι άλλο να κάνει από το να γράφει; Δεν υπάρχει καλύτερη ώρα γι’ αυτό. Και αντί να μου βγει κάτι σε υπαρξιακό, προέκυψε αυτό το βιβλίο. Η δουλειά έγινε μέσα από τους χαρακτήρες που είναι πολύ δυνατοί και όχι από κάποιο πλάνο. Όσο για τον τίτλο, υποδηλώνει τη φυσική δυνατότητα της προσαρμοστικότητας που έχουν οι άνθρωποι και που εμείς στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολύ έντονη».Το βιβλίο κινείται πολύ καλά «σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής» όπως λέει ο ίδιος, κάνοντας δεύτερη έκδοση σε λίγο χρόνο. Παράλληλα βγήκε και μια επανέκδοση του βιβλίου «Ζωή» που επίσης έκανε δεύτερη έκδοση μέσα σ’ ένα μήνα. «Όλα αυτά κάποτε δεν θα ήταν κάτι σπουδαίο, αλλά σήμερα είναι πια μεγάλη επιτυχία», λέει χαμογελώντας.

Μιλώντας παρενθετικά αλλά αναπόδραστα για το σημερινό σκηνικό, ο Αλέξης Σταμάτης κάνει λόγο για «τριακονταετία της χλιδοκρατίας» όπου «συμμετείχαν και οι πολίτες με τον δικό τους τρόπο, υποβοηθώντας ένα σύστημα που ήταν σάπιο» και λέει: «Όλο αυτό έσκασε και τώρα πληρώνουμε όλη αυτή την κατάσταση. Είναι μια ειδική φάση του καπιταλισμού, πολύ άγρια και απάνθρωπη. Όμως τίποτε στην Ιστορία δεν είναι σαφές, υπάρχουν πάντα εκπλήξεις και θα δούμε πού θα οδηγήσει κι αυτό».Όσο για τους συγγραφείς, ο ίδιος τους χαρακτηρίζει «λίγο πλανητικά όντα, αφού ζούμε κάτι αλλά το βλέπουμε και από ψηλά». Ο Αλέξης Σταμάτης σημειώνει ότι «δεν υπάρχει συγγραφέας που να μπορεί να ζήσει από τη δουλειά του, εκτός μερικών» και δίνει το προσωπικό του χρονικό των τελευταίων ετών: «Επηρέασε και μένα αυτή η ιστορία, καθώς απολύθηκα από τη δουλειά μου και έχασα το 70% του εισοδήματός μου. Υπήρξα αρχιτέκτονας αλλά το είχα εγκαταλείψει τελείως για να κάνω αυτό που αγαπώ, να γράφω. Βρέθηκαν δύο λύσεις. Η μία ήταν να ασχοληθώ με μαθήματα δημιουργικής γραφής, χωρίς να σημαίνει ότι από αυτό ζει κανείς. Αλλά μου άνοιξε έναν πάρα πολύ ενδιαφέροντα καινούργιο κόσμο, το κάνω με μεγάλο κέφι και δεν περίμενα ποτέ ότι ένας άνθρωπος που έφτασε σε μια ηλικία και δεν έχει διδάξει ούτε μισή ώρα, μπορεί να γίνει δάσκαλος. Εκεί προσπαθώ να εξατομικεύσω την κάθε περίπτωση και να βγάλω τη φωνή του καθενός. Το δεύτερο είναι ότι ασχολήθηκα με ένα άλλο είδος γραφής που λέγεται θέατρο και που σε αντίθεση με τη συγγραφή η οποία είναι ενικού αριθμού (εσύ και ο υπολογιστής) πρόκειται για πληθυντικού αριθμού εξαρχής. Είμαστε πολλοί και δουλεύουμε μαζί, με το κείμενο να είναι απλά μια αφορμή».

 Τροχαίο στα διόδια Ιάσμου με θύμα 88χρονη

Μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της,  σε τροχαίο δυστήχημα που σημειώθηκε  κοντά στα διόδια Ιάσμου. Μια νταλίκα συγκρούστηκε με ΙΧ στο ύψος των Αμαξάδων στο τμήμα από τα Διόδια προς την Ξάνθη. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να χάσει τη ζωή της μια ηλικιωμένη που επαίβενε στο ΙΧ. Πρόκειται για μια 88χρονη, από την Κομοτηνή που κατοικεί στο Τυχερό Έβρου, η οποία μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός της .Στο ΙΧ επέβαιναν επίσης και δύο μικρά παιδιά, τα οποία τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο και ήδη αποχώρησαν. Ελαφρά τραυματίστηκαν επίσης ο 39χρονος οδηγός του οχήματος και μια ακόμη επιβάτης.

Τις συνθήκες του ατυχήματος ερευνά το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για λάστιχο που έσκασε προκαλώντας το δυστήχημα

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54