Η διάσωση Σαμαρά - Βενιζέλου: Νέο δάνειο σε τρεις δόσεις με 12 όρους

Υπόσχεση καταβολής ενός δανείου 8,3 δισεκατομμυρίων Ευρώ έλαβε ως αντάλλαγμα από το Eurogroup η συγκυβέρηση Σαμαρά – Βενιζέλου με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Και αυτό, υπό νέες προυποθέσεις και όρους. Το δάνειο θα σπάσει σε τρεις δόσεις, με την πρώτη αυτή του Απριλίου ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ να πηγαίνει απευθείας για την πληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Μάιο και οι άλλες δυο δόσεις Ιούνιο και Ιούλιο ύψους 1 δισ, ευρώ η κάθε μια. Η επιτυχία, φυσικά προϋποθέτει τη συνέχεια των ιδιωτικοποιήσεων λιμανιών, νερών και ΔΕΗ, τις 11.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το «πάγωμα» των δημοσίων δαπανών στα επίπεδα του 2013 αλλά και νέα μέτρα για το 2015.

 

Διαβάστε ακόμα: Νέο δάνειο με δόσεις και προαπαιτούμενα


 

Η πρώτη δόση ύψος 6,3 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλη η οποία προορίζεται εξ ολοκλήρου για την πληρωμή  των ομολόγων (δανεικών)  που λήγουν τον Μάιο (δανεικά δηλαδή)  είναι συνδεδεμένη με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ωστόσο βρίσκεται ακόμη υπό την αξιολόγηση της τρόικας. Συγκεκριμένα οι δανειστές έχουν ενστάσεις για το καθεστώς των απολύσεων και των αποζημιώσεων στο δημόσιο, στην αύξηση του ακατάσχετου ορίου από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ αλλά και για το «καυτό» γάλα.
 
Για τη δεύτερη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο η τρόικα ζητά τις 11.500 απολύσεις στο δημόσιο, το νόμο για το υπαίθριο εμπόριο, το νέο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων, την εξάλειψη της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση και την είσπραξη οφειλών. Επιπλέον οι δανειστές στοχεύουν στη μείωση του περιθωρίου του κέρδους των φαρμακοποιών και την πρόσβαση σε φάρμακα και διαγνωστικά κέντρα των ανασφάλιστων.
 
Για την τρίτη δόση ύψους  1 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο η τρόικα ζητά να ψηφιστεί ο νόμος που θα εντάσσει στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, να εφαρμοστεί ο νέος δασικός νόμος, να ξηλωθούν υπηρεσίες και διευθύνσεις, να καταργηθούν οι 43 φόροι υπέρ τρίτων, να δημιουργηθεί η μικρή ΔΕΗ και να περικοπεί με νόμο η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
 
Επιπλέον, στη νέα συμφωνία περιλαμβάνονται και οι δεσμεύσεις:
 
Το «πάγωμα» των δημοσίων δαπανών στα επίπεδα του 2013 αλλά και νέα μέτρα για το 2015 ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό κενό στο 1,1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2,1 δις. (Σημειώνεται πως για το 2016 η τρόικα εκτιμά πως το δημοσιονομικό κενό θα ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ και για το 2017 στα 2,2 δισ. ευρώ).
 
Σε περίπτωση που το κενό δεν καλυφθεί από τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, τότε θα χρειαστούν νέες περικοπές δαπανών. Επίσης στο τραπέζι παραμένει και η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, από την οποία θα προκύψει και ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Επίσης στη νέα συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου μισθολογίου, που θα συνδέεται με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
 
Τέλος συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση έως το 2017 του νέου συστήματος αντικειμενικών αξιών που θα συμβαδίζει με τις εμπορικές αξίες. Παράλληλα, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα καταβληθεί σε έξι δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο.

Πηγές: tvxs,gr - topontiki.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02/04/2014 - 13:37